Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik lette for å drepe Eskil Pedersen

Anders Behring Breivik ville brenne ned hus på Utøya da han ikke klarte å finne AUF-leder Eskil Pedersen.

MÅL:  AUF-leder Eskil Pedersen klarte å rømme fra Utøya med ferja MS «Torbjørn». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅL: AUF-leder Eskil Pedersen klarte å rømme fra Utøya med ferja MS «Torbjørn». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere politiavhør har terroristen forklart seg i detalj om hvem han ville drepe på Utøya. AUF-leder Eskil Pedersen blir i avhør beskrevet som et mål terroristen, som forklarer at han lette etter lederen for ungdomsorganisasjonen på øya under massakren.

AUF-lederen befant seg bare noen få meter unna da Breivik startet massakren på øya, men terroristen så aldri Pedersen som løp for livet.

- Jeg var spesielt på utkikk etter AUF-lederen, sier Breivik i avhør.
 
Satt i resepsjonshuset Breivik beskriver Eskil Pedersen som en «særdeles venstreorientert leder» og «ekstrem marxist som i mange år har indoktrinert mange mennesker». Før terroraksjonen skal Breivik ha studert bilder av Pedersen for å kunne kjenne ham igjen.

Da Breivik ankom øya oppholdt Eskil Pedersen seg i resepsjonsbygget ved kaia. Breivik drepte de to første personene utenfor dette bygget. I et intervju med Dagbladets søndagsmagasin har Pedersen fortalt at han satt i resepsjonshuset og ventet på ekstra nyhetssendinger om eksplosjonen i Oslo. Han hadde nettopp holdt et informasjonsmøte i kafébygget på øya.

Pedersen sa i intervjuet at han hørte tre smell, og at han kort tid etter fikk en telefon om at han måtte løpe ned mot kaia. AUF-lederen løp i sokkelesten mot ferja MS «Thorbjørn».

- Det var som å komme ut i en film da jeg løp ut der. Det regnet, det var tåke så jeg så ikke veldig langt, og det var helt stille. Og ... Det lå to drepte mennesker der, sa Pedersen til Dagbladets søndagsmagasin. AUF-ledelsen sier han ikke visste hva som foregikk og at det var surrealistisk.

Da Pedersen løp, hadde Breivik gått videre mot midten av øya, hvor kafébygget ligger.

- Den villeste konspirasjonsteorien var plutselig virkelighet. Å oppleve Utøya den dagen er en følelse jeg tror knapt noe menneske i Norge har følt noen gang, med unntak av under andre verdenskrig. Det er derfor jeg har sagt at folk skal være forsiktig med å mene noe om hvordan personer handlet der ute, sa Pedersen til Dagbladet.

Breivik forklarer i avhør at han ikke så noe til AUF-lederen, som var en av flere som kom seg i sikkerhet med ferja «MS Thorbjørn».

Åtte liter diesel Likevel forklarer Breivik at han lette etter lederen for ungdomspartiet under sitt drapsraid, der til sammen 69 personer ble drept.

Breivik hadde, i tillegg til en Glock-pistol og ei Ruger-rifle, med seg en kasse til Utøya. Den ble kjørt opp på baksiden av resepsjonsbygget der Eskil Pedersen befant seg da massakren startet. I kassa hadde han blant annet med seg åtte liter diesel som han mener var nok til «å helantenne hovedhuset, konferansebygget og det andre huset».

«Det andre huset» er trolig skolestua, hvor 47 livredde mennesker forskanset seg mot terroristens kuler.
Breivik hevder i avhør at målet var de som var inne i husene, men at «bygningen i seg selv også hadde en verdi som en «ganske sterk psykologisk faktor».

- Gjorde «kritisk feil» Breivik hevder i avhør at å tenne på hus var en del av planen hele tida, inntil han mente tallet på ofre uansett var så høyt at han fikk ut budskapet sitt.

Breivik mener han gjorde en «kritisk feil» da han glemte lighteren. Han forklarer i avhør at han heller ikke fant en lighter på Utøya, og at han derfor ikke fikk tent på noen bygninger. Ettersom Breivik ikke klarte å finne Pedersen på øya, anså han å tenne på hus som en mulighet til å ramme Pedersen spesielt.

- AUF-lederen var i en av bygningene og var også et primærmål, hevder Breivik i politiavhør.

Mot slutten av massakren forklarer Breivik at han i stedet kastet røykgranater mot resepsjonshuset og stabburet.

Eskil Pedersen ønsker onsdag kveld ikke å gi utdypende kommentarer til hva terroristen har forklart i avhør.

- Dette betyr ingenting for meg. Mine tanker er hos de overlevende, pårørende og etterlatte, skriver Pedersen i en tekstmelding til Dagbladet.

- Med den informasjonen vi satt med der og da, gjorde vi det eneste riktige, mener Jannike Arnesen (20), leder av AUF i Kristiansand. 20-åringen flyktet om bord i ferja MS «Thorbjørn» sammen med Eskil Pedersen 22. juli i fjor og seks andre AUF-ere.
 
30 mål Den terrortiltalte 33-åringen har brukt begrepet «Kategori A-forrædere» om utenriksminister Jonas Gahr og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Disse var på Utøya torsdag 21. juli og om formiddagen fredag 22. juli. Også Dagbladets Marte Michelet, som var på Utøya onsdag 20. juli, er av Breivik vurdert som «primærmål».

Terroristen hevder i politiavhør at han hadde planlagt angrep mot vel 30 navngitte mål.

Angrepet mot regjeringskvartalet var «plan A», mens Utøya blir beskrevet som «plan B». Breivik hevder i avhør at han ble forsinket til Utøya. Breivik ankom Utøya rundt klokka 17.15 fredag 22. juli. I avhør forklarer terroristen at han på et tidspunkt lurte på om Brundtland fortsatt var på øya, men at han konkluderte med at hun ikke lenger var der.

I avhør sier Breivik at «primærmålet» hadde forlatt øya, og at «sekundærmålet» da ble «primærmålet».

- Med sekundærmål mener jeg AUF-ere, sekundært AUF-lederen, forklarer Breivik, som også får spørsmål om hvordan han drev etterretning rundt AUF-leder Eskil Pedersen.

Breivik sier til politiet at han ikke husker navnet på lederen, og at han ikke er så veldig kjent. Men ansiktet skal han ha studert og memorert på forhånd.

- Jeg kjenner ansiktet veldig godt siden han var et mål.

- Man må vite hvordan de ser ut, hvor de oppholder seg og hvordan fysikken deres er, hevder Breivik overfor politiet om sine mål.

JAKTET PÅ PEDERSEN:  Anders Behring Breivik forteller at hjan lette etter én bestemt perosn på Utøya. - Jeg var spesielt på utgikk etter AUF-lederen, sier Breivik i et avhør. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAKTET PÅ PEDERSEN: Anders Behring Breivik forteller at hjan lette etter én bestemt perosn på Utøya. - Jeg var spesielt på utgikk etter AUF-lederen, sier Breivik i et avhør. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!