HUSKELAPP: Dette tettskrevne notatet brukte Breivik som forberedelse til fengslingsmøtet.
HUSKELAPP: Dette tettskrevne notatet brukte Breivik som forberedelse til fengslingsmøtet.Vis mer

Breivik liker ikke at dommeren sier han er arbeidsledig

Terroristen egen huskelapp viser at han vil ha statusen «ridderjustitiarius», ikke «ingen regulær jobb».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet er kjent med et notat Anders Behring Breivik skrev til seg selv som en huskelapp i forkant av et tidligere fengslingsmøte.

Av notatet går det fram at Breivik er misfornøyd med at retten har gitt ham statusen «ingen regulær jobb». Han ønsker at retten skal titulere ham som «ridderjustitiarius» i Knights Templar, organisasjonen han hevder han er en del av, men som politiet mener ikke eksisterer.

Innledningen ellers er i store trekk lik det Breivik faktisk sa da han møtte i retten 14. november. Den gang ble han til slutt avbrutt av tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

Tilpasser seg Advokat Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, sier siktede ikke har sagt om dette er noe han vil ta opp med retten også i mandagens fengslingsmøte.

- Det er mulig han vil si det, men han har ikke sagt noe om det til oss. Det han har sagt at han vil si noe om, er at han erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld. Han ser på seg selv som en motstandssoldat som er del av en krig, sier Bæra til Dagbladet.

I Breiviks notat går det fram at han ønsker å bli stilt for en krigsdomstol og at han ikke ser på retten som legitim. Bæra sier at Breivik denne gangen likevel vil tilpasse sin atferd rammen for fengslingsmøtet.

- Han er kjent med at det vil være media og flere pårørende og overlevende enn sist tilstede. Han vet også at en av de nye psykiaterne vil være der. Han vil tilpasse atferden sin etter det og etter erfaringen han har fra de tidligere fengslingsmøtene, sier Bæra.

Manglende forståelse Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som konkluderte med at Breivik er utilregnelig, mener Breiviks syn på seg selv som en ridder er en del av hans manglende evne til forståelse av seg selv og sitt forhold til omverden.

I det forrige fengslingsmøtet avbrøt tingrettsdommer Nesheim Breivik både i argumentasjonsrekken hans da han skulle presentere seg, og da han ba om å få si noe til de overlevende som var i salen.

Breivik har denne gangen sagt ja til å la seg avfotografere i salen før retten settes.