Breivik lot være å gjøre høyreekstrem hilsen i retten i dag

Retter seg etter ønsket fra pårørende og berørte som synes hilsenen er støtende.

GAV SEG: Anders Behring Breivik gjorde ikke sin høyreekstreme hilsen i sal 250 i retten i dag, slik han gjorde i retten de første tre første dagene. Her står Breivik og snakker med sin forsvarer Geir Lippestad før retten ble satt i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GAV SEG: Anders Behring Breivik gjorde ikke sin høyreekstreme hilsen i sal 250 i retten i dag, slik han gjorde i retten de første tre første dagene. Her står Breivik og snakker med sin forsvarer Geir Lippestad før retten ble satt i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går gav Støttegruppa etter 22.juli uttrykk for at den høyreekstreme hilsenen til Breivik er svært respektløs overfor ofre og pårørende. Breiviks forsvarere ba ham i går om å la være å gjøre denne hilsenen.

I dag rettet Anders Behring Breivik seg etter dette ønsket i sal 250 i Oslo tinghus. Han gjorde ikke hilsenen som han har gjort de siste tre dagene.

Før retten ble satt i dag, stod Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, og snakket med Breivik. Man kan anta at de igjen ba sin klient om å la være å gjøre hilsenen.

- Tok kanskje signalet Dagbladet snakket med bistandsadvokat Tore Øydne om at Breivik i dag droppet sin høyreekstreme hilsen.

- Han har fått tilbakemeldinger om at flere har opplevd det som støtende og belastende, og har kanskje tatt dette signalet, sier Øydne.

Advokaten forteller at hans klient er blant dem som har reagert på Breiviks hilsen, og sier at det var en fordel at han i dag lot være å bruke den.

Støttegruppa reagerte Støttegruppa for de etterlatte har reagert på hilsenen Anders Behring Breivik gjennomfører i retten hver morgen. Tiltalte slår seg på brystet og strekker en knyttet neve skrått ut fra kroppen.

- Vi føler oss tråkket på. Hilsenen gir uttrykk for en total respektløshet overfor ofre og pårørende, sa Trond Blattmann, leder for støttegruppa for 22. juli-ofre, til Bergens Tidende i går.

- Dette sier jo alt om hvilken person Anders Behring Breivik er. Det er noe jævla svineri, og vi håper det vil stoppes. Breivik kan ikke få lov til å hilse på denne måten, sa Blattmann.

Kamp, ære, styrke Mandag denne uka skrev Dagbladet om hva den høyreekstreme hilsenen til Anders Behring Breivik betyr. I politiavhør har Breivik forklart at hilsenen skal vise kamp, ære og styrke.

- Det er en ny type hilsen, hevder han.

Den terrortiltalte skal ha forklart at det er en nytolkning tatt fra den politiske venstresiden, men utført med høyre arm for å vise sympati med de høyreorienterte.

Tempelriddere Historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitet i Oslo har tidligere sagt dette til Dagbladet om Breiviks hilsen:

- Det vanlige opplegget for fascister og nazister er bruken av utstrakt hånd. Her er det en variant med en knyttneve som han i manifestet har knyttet til de moderne tempelridderne.

Den knyttede neven er vanligvis forbundet med venstreradikale bevegelser, men da med neven i været. Armen rett fram kobles til nazisme og fascisme, men da med åpen hånd. Breiviks hilsen bærer preg av å kombinere de to.

Manifest-beskrivelse Breivik har selv beskrevet hilsenen slik i manifestet:

«The military salutation of the PCCTS, Knights Templar is the clenched fist salute. The raised fist salute consists of raising the right arm with a clenched fist (preferably with a white glove). The clenched fist symbolizes strength, honour and defiance against the Marxist tyrants of Europe while the white glove symbolizes purity, duty, kinship and martyrdom. Using the right arm symbolizes the tradition of the "Right Opposition". The salutation is in line with traditional usage, as we regard the present ruling multiculturalist elites in Western Europe as left wing fascists. Our military salutation has nothing to do with the so called «white power» salutation or the «Roman Salut» (Saluto Romano), where the palm is faced down with closed hand»

- Han knytter neven for å distansere seg fra nazismen. Men det er like fullt en vulgarisering av den romerske hilsenen. Noe som ikke er så uvanlig, sier folklorist og ekspert på høyreekstreme miljøer, Kristian A. Bjørkelo, førstekonsulent for Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

- Fantasifoster Flere av ekspertene Dagbladet har vært i kontakt med mener hilsenen trolig er noe Breivik selv har funnet på.

- Det kan se ut til at han kan ha laget seg en hilsen, et rent fantasifoster. Det er en hilsen som så vidt jeg vet ikke er knyttet til noen bestemt politisk gruppe, sier post doktor Anders Granås Kjøstvedt ved Universitetet i Oslo.