BREIVIK LYVER VIDERE

Dagbladet faktasjekker hver dag påstander Breivik kommer med i retten.

NYE LØGNER: Anders Behring Breivik serverer stadig retten nye løgner og misforståelser fra vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem
NYE LØGNER: Anders Behring Breivik serverer stadig retten nye løgner og misforståelser fra vitneboksen. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dette er del seks av Dagbladets faktasjekk av Anders Behring Breivik sin forklaring i Oslo tingrett.
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Politikk:

Breiviks påstand: «Arbeiderpartiet fikk jo forresten støtte fra Moskva helt fram til andre verdenskrig.»

LØGN: - Dette er bare tull, sier historieprofessor Knut Kjeldstadli til Dagbladet.
I 1923 ble Norges Kommunistiske Parti etablert, som Norsk avdeling av Komintern, etter at Arbeiderpartiet brøt med Komintern og Moskva dagen før.

Breviks påstand: «Og når Sovjetunionen vant annen verdenskrig, så man at Norge adopterte veldig mange kommunistiske skikker, marxistiske skikker.»
OMSTRIDT: - Da må man i alle fall legge en veldig spesiell definisjon av kommunisme til grunn. Det er klart hvis du sier at det å bygge blokker, for eksempel, er kommunisme, kan man alltid lage sin hjemmesnekrede definisjon av kommunisme, men med vanlig språkbruk og i historisk sammenheng, er dette en konstruksjon. Det medfører ikke riktighet, sier Kjeldstadli.

Breiviks påstand: «Eh, når man snakker om akkurat dét valget - i 2009 -, så husker jeg at Frp hadde 30 prosent oppslutning den våren. Og da tenkte jeg, greit, nå ser ut som det blir faktisk regjeringsskifte, eh, hvor faktisk det blir et parti som er litt kulturkonservative med, og og da begynte jeg å tvile på det jeg egentlig selv holdt på med.»
OMSTRIDT: NTB regnet ut gjennomsnittet for ni partimålinger i 2009. Frp hadde en gjennomsnittsoppslutning på 27,1 prosent. Oppslutningen på den beste meningsmålingen var 30,3 prosent, den dårligste 25,2 prosent. Bergens Tidende i mai: 29,6 prosent, i en meningsmåling i Dagbladet i mai, fikk de bare 20,6 prosent, i en meningsmåling for Nationen, lå oppslutningen på 26.0. I juni lå Frp mellom 28,6 prosent og 22,0 prosent på ni ulike målinger.

Psykologi
Breiviks påstand: «Altså, en person, en narsissist, har først og fremst kjærlighet for seg selv og ingen andre. Og en narsissist ville aldri ofret noe for noen.»
LØGN: - Det er ikke riktig, for en narsissist kan ofre noe for noen hvis det bedrer et selvbilde. Hvis man kan få heve sin selvfølelse i forbindelse med «den store saken», blir man selv stor samtidig som man ofrer noe, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet.

Skolen
Breiviks påstand: «De legger opp pedagogisk kunnskap som for eksempel sanger, propagandafilmer for å få norske og europeiske elever til å forakte sine forferde, og da er det for eksempel en norsk serie, Roots, som vises for alle norske barn på skolen for å vise hvor ondskapsfulle amerikanske slaveeiere var - selv om Norge aldri har drevet med slavehandel, så prøver de å overføre denne dårlige samvittigheten som de mener at vi skal føle.»

LØGN: «Roots» er en amerikansk tv-serie fra 70-tallet, som handler om hvordan afrikanerne ble ført til Amerika som slaver midt på 1700-tallet.

Utdanningsdirektoratet opplyser til Dagbladet at det ikke står noe som helst om hvilke bøker elevene skal lese eller hvilke tv-serier de skal se. TV-serien er med andre ord ikke en del av den obligatoriske undervisningen, og det er dermed helt usannsynlig at alle norske skoler skulle velge å vise elevene denne 70-tallsserien.

Det er heller ikke riktig at Norge aldri har drevet med slavehandel. Danmark-Norge deltok i slaveriet gjennom handel og slaveplantasjer i Dansk Vestindia. Ifølge en bok av slaveriforsker Leif Svalesen ble nær  100 000 slaver transportert over Atlanterhavet på danske og norskeide skip. Dødelighetsraten for slavene lå gjennomsnittlig på ca. 10 prosent under overfarten

Al-Qaida
Breiviks påstand: «Ja, altså, i prinsippet så kan man jo si at før 9/11 så eksisterte ikke al-Qaida, det var en marginalisert organisasjon, nesten ubetydelig organisasjon. 9/11 skapte al-Qaida, og det er i dag den mest suksessfulle revolusjonære bevegelsen i verden.»
LØGN: I 1996 utstedte bin Laden en såkalt fatwa, en religiøs dom, mot USA, og proklamerte jihad, hellig krig mot USA og dets allierte. Den første store terroraksjonen fant sted i Saudi Arabia samme år, der Al-Qaida angrep et større boligkompleks, i byen Dhahran, opplyser FN på sine nettsider.
I 1998 slo Al-Qaida til igjen. Samme type strategi ble tatt i bruk, da to bilbomber gikk av nesten samtidig, utenfor de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya. 223 mennesker ble drept i de to terroraksjonene og mange tusen ble skadet. Aksjonen førte til at den amerikanske sikkerhetstjenesten (FBI) virkelig fikk øynene opp for Al-Qaida, og plasserte Osama bin Laden på toppen av listen over ettersøkte menn. Et nytt angrep på et amerikansk marineskip i Jemen, i år 2000, ble også knyttet til Al-Qaida.