<strong> - HAN VAR UTILREGNELIG:</strong>  Aktor Svein Holden og kollega Inga Bejer Engh holdt sin prosedyre i Oslo Tingrett i dag. Foto: Vegard Groett/Scanpix
- HAN VAR UTILREGNELIG: Aktor Svein Holden og kollega Inga Bejer Engh holdt sin prosedyre i Oslo Tingrett i dag. Foto: Vegard Groett/Scanpix Vis mer

- Breivik må dømmes som utilregnelig

- Vi er ikke sikre på at han er utilregnelig, men vi er i tvil, og da er vår påstand tvungen psykisk helsevern, sier aktor Svein Holden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spørsmålet om tilregnelighet har for mange vært det klart viktigste spørsmålet som avgjøres i løpet av rettssaken i Oslo Tingrett. På tirsdag fortalte aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden at de hadde bestemt seg. I dag kunne aktor Svein Holden avsløre svaret.

- Vår påstand er tvungen psykisk helsevern, sa Svein Holden.

- Etter vår oppfatning er det verre at en psykotisk dømmes til forvaring enn at en ikke-psykotisk dømmes til tvungen psykisk helsevern, sa Holden.

- Vi er ikke overbevist eller sikre på at Breivik er utilregnelig. Men vi er i tvil, sa han.
 
- Tragisk Før Svein Holden slapp til var det kollega Inga Bejer Engh som startet prosedyren ved 12-tida.

- Det er ikke utslag av en impuls, men planlegging igjennom år, der ønsket om å drepe flest mulig mennesker har vært målet, sa Bejer Engh i innledningen.

Deretter gikk Bejer Engh tilbake til 2002 og startet med å gå løs på de store linjene av historien Breivik har fortalt.

Bejer Engh beskrev store deler av historien som «absurd».

<strong> GLISTE:</strong>  Anders Behring Breivik, her avbildet med forsvarer Vibeke Hein Bæra før retten var satt i dag, trakk flere ganger på smilebåndet da aktor Inga Bejer Engh beskrev store deler av Breiviks historie som absurd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GLISTE: Anders Behring Breivik, her avbildet med forsvarer Vibeke Hein Bæra før retten var satt i dag, trakk flere ganger på smilebåndet da aktor Inga Bejer Engh beskrev store deler av Breiviks historie som absurd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var først da vi ble nærmere kjent med denne mannen, og han skulle plasseres i dette nettverket, at logikken fullstendig forsvant. I stedet for å skape frykt, skapes det bare et tragisk bilde av en ond mann, sa hun.

Under denne delen av Bejer Enghs prosedyre smilte Breivik flere ganger.

- Vi fester ikke lit til at det skal være en rød tråd fra 2002 og fram til 22. juli. Vi mener at da han flyttet hjem til sin mor var det ikke for å planlegge en terroraksjon, sa Engh.

Turene og Knights Templar Påtalemyndigheten anser 2009 til å være årstallet da Breivik begynte å planlegge terroren.

Bejer Engh tok også for seg de mange turene Breivik har fortalt om. Breivik har blant annet fortalt om flere treningsopphold i Baltikum.

- Men i møte med virkeligheten, der flytider og bankbesøk foreholdes ham, som umuliggjør det han beskriver, så tviholder han på kompendiets beskrivelse, sa Engh.

Påtalemyndigheten tror heller ikke på Breiviks beskrivelse av nettverket Knights Templar.

Dette sier loven:

Straffeloven § 44: «Den som på handlingstiden var psykotisk eller bevisstløs straffes ikke».

En Høyesterettsdom fra 1979 åpner for at det er noe lavere beviskrav i tilregnelighetsspørsmålet enn i strafferetten for øvrig. Det legges opp til å være lavere enn rimelig tvil, men høyere enn sannsynlighetsovervekt (det som er mest sannsynlig).

- Vår oppfatning er at det kan sees bort fra Knights Templars eksistens slik tiltalte beskriver det.

Politiet mener at Breivik utelukkende hadde økonomiske motiver for utenlandsreisene.

Breiviks vingling Breivik sa i ukene etter at utilregnelighetskonklusjonen ble kjent at «det åpnet nye muligheter». Men etter hvert begynte han å protestere mot diagnosen.

Seinere har han gjennom sine forsvarere gjort det kjent at han ønsker å bli kjent tilregnelig. Han har beskrevet alternativet til fengselsstraff som å «havne på galehus».

På spørsmål om det kan tas hensyn til tiltaltes ønske, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet:

- Det er et faktum at han i februar tilsynelatende syntes det var helt greit å være utilregnelig. Det illustrer i og for seg at det er begrenset hvilken vekt en kan legge på det et slikt ønske.

- Håper på tilregnelighet Det har vært mange meninger om om Breiviks psyke i løpet av rettssaken.

Mange pårørende og etterlatte har ytret at de håper Anders Behring Breivik blir erkjent tilregnelig, noe de koordinerende bistandsadvokatene også har argumentert for i retten.

Unni Espeland Marcussen mistet datteren, Andrine (16) den 22. juli. For henne har det vært viktig at Breivik blir erkjent tilregnelig.

- Jeg har tenkt mye på om han er tilregnelig eller ikke. Det er viktig for meg og andre etterlatte jeg er i kontakt med at han blir vurdert som tilregnelig. Han må bli stilt til ansvar for sine grusomme handlinger. Hvis han blir vurdert som utilregnelig, vil han ha krav på å bli vurdert relativt ofte. Det vil komme inn som et forstyrrende element, sa Unni Espeland Marcussen til Dagbladet i mai.

Det er opp til retten å avgjøre om Breivik var psykotisk i gjerningsøyeblikket eller ikke. I morgen vil forsvaret føre sin prosedyre fra klokka ni.

Svaret kommer enten 20. juli eller 24. august når dommen legges fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer