DYR SIKKERHET: Politiet har fått medhold i at Breivik må forklare seg over video ved neste fengslingmøte. Årsaken er det omfattende og dyre sikkerhetsopplegget som må til for å frakte Breivik til retten. Foto: Øistein Norum Monsen
DYR SIKKERHET: Politiet har fått medhold i at Breivik må forklare seg over video ved neste fengslingmøte. Årsaken er det omfattende og dyre sikkerhetsopplegget som må til for å frakte Breivik til retten. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Breivik må forklare seg over video fra fengselet

Får ikke møte selv i retten ved neste fengslingsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har avgjort at Anders Behring Breivik får ikke møte i retten ved neste fengslingmøte den 14. november.

I stedet må han forklare seg over video fra fengselet. 

Det er politiet som har bedt om at han skal forklare seg over videolink fordi sikkerhetsopplegget som må til for å frakte Brevik til Oslo tingrett er svært omfattende og ressurskrevende. 

En lovendring som trådte i kraft 1. september åpner for at fengslingsmøter kan gjennomføres på denne måten, men Breivik ønsket selv å være personlig til stede i retten. 

Anker Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til Dagbladet at de vil anke avgjørelsen til Lagmannsretten.

- Vi mener forskriften som gir adgang til fjernforklaring ikke er egnet i denne saken. Når siktede ikke samtykker skal framgangsmåten bare anvendes der det er ubetenkelig. I denne saken mener vi at dette vilkåret ikke er oppfylt, sier Bæra.

Ifølge Bæra kunne foreskriften ikke ha blitt benyttet hvis Breivik hadde sittet isolert på et vanlig rettslig vedtak. Politiet ba ikke om isolasjon på forrige fengslingsmøte, men Breivik sitter i realiteten likevel isolert fordi han sitter på en høysikkerhetsavdeling. 

Bæra er overrasket over rettens avgjørelse.

- Skulle denne avgjørelsen bli stående vil den skape presidens for andre saker. Da har jeg vanskelig for å se for meg når den ikke skal brukes. Jeg tror ikke dette er i tråd med formålet. I mindre saker der siktede selv samtykker er det ikke noe problem, men i denne saken der rettssikkerheten er så vesentlig er ikke denne framgangsmåten egnet etter mitt syn, sier hun.

Ressurskrevende
Politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby, mener derimot at tingrettens avgjørelse er riktig.
- Fengslingsmøtet med Breivik krever store ressurser. Både til transport til og fra tingretten, samt alt som skjer der, sier Kraby til NTB. Han sier videre at de nye bestemmelsene som trådte i kraft 1. september er ment akkurat for saker som denne. Han understreker også at saken ikke gjelder skyldspørsmålet. - Jeg mener det ikke tilfører retten noe ekstra dersom den siktede møter personlig, sier han.