SKRØT AV BUSINESSEN: Men Anders Behring Breivik har trolig aldri hatt penger i skatteparadis. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SKRØT AV BUSINESSEN: Men Anders Behring Breivik har trolig aldri hatt penger i skatteparadis. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Breivik må svare for bløff om skatteparadis

Terroristen skrøt av å ha penger i skatteparadiser - men flere avslører ham nå som løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt 1500 sider lange såkalte manifest skriver massemorderen Anders Behring Breivik at han mens han skaffet penger til terroranslaget overførte penger gjennom selskapet Brentwood Solutions Ltd. i skatteparadiset Antigua, for ikke å etterlate seg spor i Norge og for å skjule seg fra europeiske myndigheter.

Dette er i mediene avslørt som løgn, og Breivik skal nå måtte svare for sine bløffer. Dagbladet vet at den påståtte forretningsvirksomheten var tema i avhør allerede onsdag.

Etter at han i de to første avhørene fikk snakke fritt, og ble stilt åpne spørsmål, har politiet nå begynt hardkjøret mot Breivik.

I avhøret ble han spurt om reisevirksomhet i inn- og utland, og forklarte at han hadde besøkt et 20-talls land. Blant disse var Malta, England, USA, Tsjekkia og Ungarn. Dette var spesielt relatert til finansieringen av terrorangrepet, og Breiviks forretningsvirksomhet.

Ble avslørt - Han forklarte seg om forretningsforbindelser i utlandet, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Finansavisen skrev 28. juli at sporene etter selskapet ikke ledet til Antigua i Karibia, men er registrert i Skottland, på Andrew Derrick McNeal (44) og hans kone Jaqueline McNeal (43). Det ble avslørt av selskapet Risk Information Group (RIG). Selskapet har spesialisert seg på å spore kamuflerte transaksjoner og pengeoverføringer.

- Vanligvis blir slike saker opprettet av en agent, som regel en advokat. Det er noe uvanlig at kona er oppført som sekretær, sa daglig leder Kjell Ola Kleiven i RIG.

Kleiven opplyste at Brentwood Solutions aldri har vært registrert på Antigua eller i området rundt.

- Bløff - Forretningsvirksomheten hans framstår bare som en bløff. Han skrøt på seg å drive i skatteparadiser, men det er det ingenting som tyder på, sier en kilde som kjenner etterforskningen til Dagbladet.

Breivik har også eid det norske selskapet E-Commerce Group, som drev med outsourcing av tjenester til utenlandske nettsteder. Selskapet ble begjært konkurs i 2008.

Breivik skal ha tappet selskapet for 600 000 kroner, og skal ha brutt både aksje- og ligningsloven mens han samlet penger til massemordet på Utøya.

Bostyret anmeldte ham til politiet. Saken ble henlagt på grunn av kapasitetsproblemer. Breivik endte med å flytte hjem til moren, og hadde voldsom kredittkortgjeld da han slo til.

Advokat Geir Lippestad ønsker ikke å kommentere hvorvidt forretningsforbindelser har vært tema i avhørene av Breivik.

PARADIS: Antigua er også et yndet sted for å plassere penger man ikke vil at myndighetene skal vite om. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet
PARADIS: Antigua er også et yndet sted for å plassere penger man ikke vil at myndighetene skal vite om. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet Vis mer