Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik med nazi-hilsen i retten

Her viser terroristen seg for offentligheten for første gang siden straffesaken.

I RETTEN: Anders Behring Breivik viste en høyreekstrem hilsen idet han ankom rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik viste en høyreekstrem hilsen idet han ankom rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Like før klokka 09.00 i dag ble Anders Behring Breivik (37) ført inn i den ombygde rettsalen i en gymsal i Skien fengsel.

Han er iført svart dress med hvitt tørkle i jakkelomma og slips. Han ble ført inn i håndjern, men disse ble tatt av før han fikk anvist plass. Før han satte seg henvendte han seg til tilhørerne i salen og strakte frem høyre arm i været, en høyreektrem hilsen kjent fra nazismen. Han hilste på sine advokater og motpart fra regjeringsadvokaten før han satte seg ned. 

Offentligheten har ikke sett Breivik siden straffesaken i 2012. Han mener han har fått skader som følge av soningen han er satt under. Bilder av Breivik, hvordan han ser ut, i hvilken form han tilsynelatende er i, kan være relevant for vurderingen av dette spørsmålet, som saken handler om.

- Vil sone resten av livet Dagen i dag er satt av til innledningsforedragene til regjeringsadvokat Marius Emberland og advokat Øystein Storrvik. Begge partene har fått tre timer til disse. 

- Norske myndigheters plan ser ut til å være at han skal tilbringe hele sitt liv i fengsel under forhold som likner de han har i dag, sa Storrvik da han innledet sitt innledningsforedrag.

- Saken gjelder innholdet i hans soning resten av hans liv. Det er det realistiske utgangspunktet, og det viser sakens viktighet og betydning, sa Storrvik.

Han sier han mener det er «enkelte klare» menneskerettighetsbrudd i saken.

- På mange punkter har man beveget seg helt på grensen, og vi mener det på enkelte punkter er klare brudd.

Han sier staten har et spesielt ansvar fordi Breivik må forvente å sone livet ut.

- Når et land ikke har dødsstraff, har man åpenbart et krav om å gi en soning slik at man ikke får et verre liv enn en dødsstraff ville vært.

- Tilleggsstraff Storrvik mener Breivik utsettes for en tilleggsstraff.

- Det er et fengsel i fengselet. Langvarig isolasjon kan ikke brukes for å gjøre soningen mer tyngende.

I Storrviks innledningsforedrag kommer det fram at ledelsen ved Ila fengsel i 2012 mente Breivik på et tidspunkt ville kunne få sone med andre medfanger. Også psykiater Randi Rosenqvist, som har et ansvar for å følge opp Breivik, har i en vurdering i 2013 skrevet at soning med andre fanger bør vurderes, og at fangene da bør velges nøye ut.

Advokat Storrvik har tidligere sagt til Dagbladet at han selv kunne plukket ut fanger han kjenner som ville taklet å sone med Breivik.

Ingen barrikade i retten Storrvik mener Norge har et utilfredstillende kontrollsystem for mennesker utsatt for isolasjon. Han viser til at det ble etablert et inspeksjonsystem gjennom Sivilombudsmannen om dette i 2014, og iverksatt for Breivik i 2015.

- Det er slik at man i isolasjon bare kan klage på enkeltvedtak. Vi trenger en uavhengig vurdering av hele isolasjonen. Det som er spesielt i vår sak, er at klageinstansens forgjenger ble hardt rammet av bomben. Så en del av helhetsvurderingen jeg vil komme tilbake til senere, er at man ikke har et uavhengig klageorgan, sier Storrvik.

Breivik har saksøkt staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene kapittel 3 og 8. Han påstår at soningsforholdene på Ila fengsel og Telemark fengsel, Skien har gitt ham isolasjonsskader. Regjeringsadvokaten avviser dette, og mener soningsregimet er tilfredstillende.

Det er satt av fire dager til behandlingen av saken.

Breivik har fått plass på høyre side i rettssalen, ved siden av sin advokat, prossessfullmektig Øystein Storrvik, og rettslig medsitter, advokat Mona Danielsen. På motsatt side sitter representanter fra regjeringen, regjeringsadvokat Marius Emberland og rettslig medsitter, advokat Adele Matheson Mestad.

Under Storrviks innledningsforedrag sitter Breivik rolig. Han følger dokumenter foran seg, men vender blikket tidvis over tilhører-benkene i salen. 

Det er ingen barrikade mellom aktørene og tilhørere, og Breivik sitter cirka fem meter unna. To meter bak ham sitter tre vakter fra Kriminalomsorgen. Fire meter bak dem sitter ytterligere to.

Breivik forklarer seg i morgen Rettsforhandlingene startet med at tingrettsdomer Helen Andenæs Sekulic redegjorde for søksmålet. Breiviks søksmål gjelder hele perioden da han har vært i statens varetekt - fra han ble pågrepet 22. juli 2011 til nå.

Det er først i morgen Breivik skal få legge fram sitt syn på saken. Retten har satt av tre timer og et kvarter til hans forklaring.

Det er totalt 60 plasser i rettssalen, og presse fra mange land er akkreditert. Alle som skal inn i selve rettssalen må gjennom flere sikkerhetskontroller.

• Dette er saken

Dagbladet følger rettsforhandlingene gjennom dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!