Breivik med nazi-hilsen i retten

Her viser terroristen seg for offentligheten for første gang siden straffesaken.

I RETTEN: Anders Behring Breivik viste en høyreekstrem hilsen idet han ankom rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik viste en høyreekstrem hilsen idet han ankom rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Like før klokka 09.00 i dag ble Anders Behring Breivik (37) ført inn i den ombygde rettsalen i en gymsal i Skien fengsel.

Han er iført svart dress med hvitt tørkle i jakkelomma og slips. Han ble ført inn i håndjern, men disse ble tatt av før han fikk anvist plass. Før han satte seg henvendte han seg til tilhørerne i salen og strakte frem høyre arm i været, en høyreektrem hilsen kjent fra nazismen. Han hilste på sine advokater og motpart fra regjeringsadvokaten før han satte seg ned. Offentligheten har ikke sett Breivik siden straffesaken i 2012. Han mener han har fått skader som følge av soningen han er satt under. Bilder av Breivik, hvordan han ser ut, i hvilken form han tilsynelatende er i, kan være relevant for vurderingen av dette spørsmålet, som saken handler om.

- Vil sone resten av livet Dagen i dag er satt av til innledningsforedragene til regjeringsadvokat Marius Emberland og advokat Øystein Storrvik. Begge partene har fått tre timer til disse. 

- Norske myndigheters plan ser ut til å være at han skal tilbringe hele sitt liv i fengsel under forhold som likner de han har i dag, sa Storrvik da han innledet sitt innledningsforedrag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer