Breivik mener han var morens evige «baby»

Terroristen synes det var så sosialt stigmatiserende å bo sammen med moren at han ved flere anledninger ba henne gå bak ham eller flytte seg.

LIKTE IKKE Å BO MED MOR: Anders Behring Breivik mener det var stigmatiserende å bo sammen med moren i voksen alder. Her fra en barnebursdag. Foto: Privat
LIKTE IKKE Å BO MED MOR: Anders Behring Breivik mener det var stigmatiserende å bo sammen med moren i voksen alder. Her fra en barnebursdag. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gang da de to skulle ut på kjøretur, ba Breivik henne om å gå bak ham. Han ville ikke at de skulle gå sammen for da ville folk tro at han var mentalt tilbakestående, har moren forklart til politiet.

Han skal ha uttrykt seg på samme måte en gang de to sto på verandaen.

Breivik har vært tilbakeholden med å snakke om sitt forhold til moren og den nærmeste familien. Men nylig har politiet klart å få ham til å åpne seg. Det går fram av nye avhør Dagbladet kjenner til.

Han har blant annet bekreftet hendelsene moren nevner.

Stigma - Det er selvsagt uakseptabel oppførsel på mange måter, skal han ha sagt, men han sier han gjorde dette fordi det er knyttet et stort sosialt stigma til å bo hjemme når man er over 30 år.

I begge tilfeller gjorde han dette fordi det kom noen tiltrekkende damer nedover veien, har han forklart til politiet.

Breivik beskriver oppveksten generelt som god, men ønsker at han hadde blitt disiplinert i større grad, får Dagbladet opplyst. Han
tilskriver samfunnet ansvaret for at han ikke opplevde mer grensesetting.

- Det er en systemfeil at samfunnet tilrettelegger for at kvinner nesten skal gå fra mennene sine. Kvinner har dårligere biologiske
forutsetninger enn menn for å ha en disiplineringsrolle. Med tanke på at mor var alenemor, har hun gjort en god jobb, mener Breivik.

Ifølge Breiviks forklaringer til politiet, er kvinner emosjonelt ustabile, og mangler som regel forutsetninger til å disiplinere barna sine.
33-åringen beskriver mora som individualist og feminist. Hun ønsket at han skulle ha frie rammer og ta egne valg, har Breivik forklart.

Det var derfor hun ikke ville døpe ham, og Breivik mener at hun med dette valget la grunnlaget for en multikulturell oppvekst.

Skjulte ingenting Han sier at forholdet til mora alltid har vært nært. De har snakket godt sammen, spesielt etter at han kom i tenåra, og han mener
forholdet deres er bedre enn mange andres.

Det har særlig vært preget av god kommunikasjon, forklarer Breivik.

Han var aldri redd for å holde noe skjult for mora, og sier at forholdet dem imellom var nært helt fram til 22. juli. De kunne snakke om alt, mener Breivik, som påstår han «bearbeidet» henne mye opp gjennom åra, og forbedret både hennes kommunikative og sosiale egenskaper.

Også Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier hans klient har forklart at han har et godt forhold til sin mor.

- Fin oppvekst - På spørsmål om sin oppvekst sier han at han har hatt det bra og at han alltid har hatt et godt forhold til sin mor. Han ønsker nå
også at hun ikke skal vitne i rettssaken, fordi han ikke ønsker å utsette henne for noen belastninger.

Men Breivik mener at mora ikke var så opptatt av vennene sine. Hun ville at sønnen skulle være hennes «baby» til han ble pensjonert,
har Breivik forklart i avhør. Han har også blitt konfrontert med at barnevernet var koblet inn flere ganger før han fylte fire år.

Blant annet var han til observasjon ved Statens senter for barneog ungdomspsykiatri sammen med mora og søsteren. Dette skal Breivik ikke ha vært kjent med tidligere. Ingen har fortalt ham noe om dette — verken mora, søsteren eller faren, hevder Breivik overfor politiet.

Han sier han ikke har noen dårlige minner fra perioden før han fylte fire år, og at han aldri har oppfattet denne tida som traumatisk.
Men han har vært nysgjerrig på perioden, for han har ingen minner fra denne tida. Han skal være overrasket over informasjonen som er kommet fram. Han liker dårlig at dette nå kobles opp mot hans personlighet. Det insinuerer at han har hatt psykiske problemer, det gir litt feil signaler, sier han.

Brev fra søster - Han husker ikke noe fra disse oppholdene, bekrefter Lippestad. Morens advokat, Ragnhild Torgersen, vil ikke si noe om saken.

Breivik har i avhør blitt konfrontert med et brev hans søster har sendt til sin mor, hvor det framgår at han fortalte henne at han ville dø for saken. 33-åringen ble da overrasket. Han har sagt at han tror søsteren var veldig bekymret for ham fordi hun følte at han avvek fra den retningen han tidligere hadde hatt. Han tror moren delte de samme bekymringene.

Breivik har forklart at han lot som han var spillavhengig for å skjule terrorplanleggingen overfor sine nærmeste.

I januar 2005, over sju år før terroraksjonene, inngikk terroristen en låneavtale med moren, får Dagbladet opplyst. Ifølge avtalen
lånte Breivik i underkant av 500 000 kroner fra sin mor. Breivik hevder også over for politiet at moren har oppbevart penger for
ham, får Dagbladet opplyst. Terroristen ønsker imidlertid ikke å fortelle i detalj om de økonomiske transaksjonene mellom han og
moren.

Dagbladet får opplyst at Breivik ikke ønsker å gi opplysninger som kan gi moren vanskeligheter. Etter det Dagbladet kjenner til har det vært overføringer mellom kontoene deres, og 33-åringen kan ha disponert sin mors penger uten at hun har vært klar over det.

GOD TONE MED MOR: Breivik, her i retten med sin forsvarer Vibeke Hein Bæra
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD TONE MED MOR: Breivik, her i retten med sin forsvarer Vibeke Hein Bæra Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer