Breivik misforsto: - Valgte multikulturelle som forbilder

Breivik mener han er en ideolog, men de som har observert ham har allerede avslørt hans kunnskapsløshet.

TILPASSET VIRKELIGHETSBILDE: Ifølge eksperter og kjennere av Breivik, avslører den terrortiltalte 33-åringen kunnskapsmangel om blant annet tempelriddere og korstogene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILPASSET VIRKELIGHETSBILDE: Ifølge eksperter og kjennere av Breivik, avslører den terrortiltalte 33-åringen kunnskapsmangel om blant annet tempelriddere og korstogene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal Anders Behring Breivik (33) forklare retten hva slags politisk system han tror på, og hvorfor han som følge av dette hevder det var nødrett å drepe 77 mennesker 22. juli i fjor. Sentralt i hans forklaring er fascinasjonen for tempelriddere og Eurpoas historiske utvikling.

Før Breivik setter seg i vitneboksen, kan Dagbladet avsløre hvordan Breivik vil bli avkledd som kunnskapsløs, historieløs og uten troverdighet.

- Breivik omtaler seg selv som en person med spesialkompetanse på historie og politikk, heter det i observasjonsrapporten om Breivik.

Sviktende kunnskap Dagbladet er kjent med at teamet som observerte Breivik 24 timer pr dag i tre uker brukte kort tid på å avkle denne «spesialkompetansen».  Selv i samtaler med helsepersonellet om hans favorittema, tempelridderne, ble Breivik fort svar skyldig. Etter hva Dagbladet kjenner til, sviktet kunnskapene på de mest grunnleggende fakta om korstogene.

I avhør har et familiemedlem av Breivik forklart at «han blandet sammen frimureriet, tempelriddere og korsfarerne til en salig «grøt» og ikke forsto hva det dreide seg om.»

Historielektor og spesialist på Tempelridderordenen Andreas Rønquist mener massemorderen Anders Behring Breivik bommet kraftig da han valgte seg tempelridderne som sine forbilder.

- De er i hvert fall ikke noe godt utgangspunkt for en som ikke liker multikulturalisme, sier han til Dagbladet.

Leide inn tyrkere Det utdyper han med at denne middelalderske ridderordenen slett ikke hadde noe i mot å samarbeide med folk fra andre kulturer.

- Tempelridderne var ikke så veldig mange. Når de skulle ha store slag, benyttet de seg av tusenvis av leiesoldater som blant annet var tyrkere og syrere, sier Rønquist, som i 2006 skrev mastergradsavhandlingen «Forbi mytene - en studie av Tempelridderordenens undergang og litteraturens behandling av temaet».

Ifølge Rønquist var det ikke lett å unngå muslimer hvis man skulle hyre inn leiesoldater i Midt-Østen i Middelalderen. Høyst sannsynlig var det derfor et stort innslag av muslimer blant dem som sloss for tempelridderne.
- Disse leiesoldatene var vel heller ikke så lyse i huden som Breivik ville ha likt, sier Rønquist.

«Latterlig» Websida «Knights Templar Vault», som drives av entusiaster som studerer den historiske tempelridderordenen, konkluderer som Rønquist.
- Det bør ikke passere ubemerket at den historiske Tempelridderordenen nok en gang har blitt grovt misforstått og feil framstilt, står det om at Anders Behring Breivik er inspirert av denne ordenen.
Ifølge websida er det «latterlig» å bruke tempelridderne som symbol på anti-multikulturalisme.
- Faktisk burde man heller beskylde disse ridderne for å være de opprinnelige multikulturelle, står det. Dette begrunnes med historien om Usama ibn Munqidh (1095—1188), som besøkte al Aqsa-moskeen i Jerusalem da den var kontrollert av «hans venner» tempelridderne.

- Gjerrige og grådige Andreas Rønquist mener at det finnes mange grunner til at Tempelridderne ikke var noe godt valg som Breiviks inspirasjonskilde. De beskyttet riktig nok kristne pilegrimer i Palestina på 1100-tallet, men opererte ifølge Rønquist med den katolske kirkens velsignelse. Det ville Breivik neppe ha fått.
Dessuten ble de beskyldt for å være både gjerrige og grådige.
- Det virker som Breivik bare har lest det om Tempelridderordenen som passer best for ham, og har valgt ut de faktaene om dem som passer ham. Som at de var en militær orden som blant annet sloss mot muslimer, sier Rønquist. Han presiserer at han selv ikke har lest Breiviks manifest.

Også sakkyndigrapporten om Breivik mener Breivik har valgt seg biter fra historien som passer ham, og utelatt det meste annet:
- Breivik oppfattes som noe omstendelig og detaljert, særlig angående egen ideologi. Om historiske detaljer, og tolkninger av disse, oppleves det at disse kan være mer omtrentlige og tilpasses hovedbudskapet, står det nøkternt i deres rapport.

- Fra eget liv Breivik ønsker å lese opp en forklaring fra et manus, hvor deler skal være fra hans manifest.

- Han er opptatt av å forklare alt med hvorfor han gjorde som han gjorde. Det er en ganske lang og komplisert forklaring, med mye historiske elementer, opplevelser fra hans eget liv og politiske retninger. Det er ikke enkelt å forklare på en kortfattet måte, sier Jordet til Dagbladet.

Ifølge observasjonsrapporten uttrykker Breivik tilsynelatende et ønske om å bli korrigert eller å lære av andre, «men historien viser at han har gjort det motsatte, nemlig å forkaste informasjon som ikke passer inn i hans oppfatninger.»

Rapporten konkluderer med at Breivik oppfyller 7 av 9 kriterier narsissistisk personlighetsforstyrrelse, hvor oppfyllelse av 5 kriterier er nok for å få diagnosen.
 

- KUNNSKAPSBRIST: Seks helsearbeidere fra Regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark ankom Ila fengsel og forvaringsanstalt for observasjon av Anders Behring Breivik tidligere i år. Etter samtaler med Breivik i tre uker påpekte de kunnskapsbrist som ett av mange forhold i sin rapport Foto: Anette Karlsen / Scanpix
- KUNNSKAPSBRIST: Seks helsearbeidere fra Regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark ankom Ila fengsel og forvaringsanstalt for observasjon av Anders Behring Breivik tidligere i år. Etter samtaler med Breivik i tre uker påpekte de kunnskapsbrist som ett av mange forhold i sin rapport Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer