MISLYKTES: 
Dette bildet fra overvåkingskamera i regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen viftende med en pistol, fredag 22. juli.
I avhør har han sagt at han ville jevne høyblokka med jorda.
Foto: ABC Nyheter
MISLYKTES: Dette bildet fra overvåkingskamera i regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen viftende med en pistol, fredag 22. juli. I avhør har han sagt at han ville jevne høyblokka med jorda. Foto: ABC NyheterVis mer

Breivik mislyktes med bomben mot høyblokken

Anders Behring Breivik har i politiavhør forklart at han ville jevne høyblokken med jorda. Da dette ikke skjedde, bestemte han seg for å kjøre til Utøya, sier advokat Geir Lippestad til VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben Breivik lagde skulle brukes til å knuse konstruksjonen av høyblokken, men ifølge politiforklaringen blokkerte to biler muligheten hans for å plassere bombebilen slik han hadde planlagt. Han planla å parkere bilen mot søylene, noe som ifølge Breiviks teori ville ført til at bygningen som blant annet huset Statsministerens kontor, ville rase sammen.

Isteden ble bomben utløst i feil retning og uten at bygningen ble jevnet med jorda. Det framgår av politiavhørene som avisa VG gjengir fredag.

- Det var nok utfallet av eksplosjonen som gjorde at han bestemte seg for å dra til Utøya, sier Breiviks advokat Geir Lippestad til avisa.

Gro og Støre Breivik har forklart at han ikke hørte bomben i regjeringskvartalet eksplodere, men at han antar det skyldtes bråk fra kasser som falt ned i bagasjerommet i bilen han kjørte. Han fryktet at bombeaksjonen hadde vært mislykket, men kort tid etter hørte han P4 melde at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum.

Et av Anders Behring Breiviks hovedmål på Utøya var å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Støre og Brundtland beskriver han ifølge VG som «Kategori A-forrædere».

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål. Han forteller at Utøya var «plan B».

- Ville filme Breivik har ifølge VG forklart at han planla å filme drapene av dem han omtaler som forræderne, med mobiltelefon. Tanken var å laste videoene opp på internett og sende dem til 20 nyhetsbyråer, men filmplanene ble skrinlagt etter samtaler med ansatte i mobilbutikker.

Breivik skal under et politiavhør ha skrevet ned en tale han hadde planer om å lese opp under likvideringene. Innholdet i talen dreier seg i hovedsak om hans ideologi og organisasjonen Knights Templar.

Breivik har forklart at han under massakren på Utøya lurte på om han ville overleve og vurderte å ta sitt eget liv.

Vektlegger informasjon VG bruker elleve sider på å gjengi det den omtaler som sentrale deler av forklaringene. På en hel side forklarer ansvarlig redaktør Torry Pedersen hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer og utelate andre. Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene, er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

- Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisas linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisa.

(NTB)