Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik mottar dommen klokka 10

Rett etter klokka 10 fredag får vi svar på om Oslo tingrett mener Anders Behring Breivik var tilregnelig da han 22. juli i fjor utførte norgeshistoriens verste terrorhandlinger.

DOMMENS DAG: I dag vil Anders Behring Breivik få vite om han blir dømt tilregnelig eller utilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DOMMENS DAG: I dag vil Anders Behring Breivik få vite om han blir dømt tilregnelig eller utilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er rettens administrator, tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, som leser opp slutningen i Oslo tingrett fredag klokken 10. Deretter skal begrunnelsen leses opp, det er ventet at dette vil ta seks timer.

Kommer retten til at Breivik var utilregnelig, slik påtalemyndigheten har lagt ned påstand om, vil massedrapsmannen bli dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. I så fall er det også høyst trolig at han vil anke dommen, slik han selv tidligere har uttalt.

Blir han kjent tilregnelig og idømt fengsel, er dette i tråd med Breiviks ønske. I sin prosedyre tok også aktor, statsadvokat Sven Holden, høyde for at retten ikke var enig med påtalemyndigheten i at Breivik er utilregnelig. I så fall må Breivik dømmes til lovens strengeste straff, som innebærer 21 års forvaring med 10 års minstetid, argumenterte Holden.

Vil anke Breiviks forsvarere la ned påstand om at retten måtte finne Breivik tilregnelig og dømme ham på mildest mulig måte.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, hadde torsdag et møte med massedrapsmannen inne i Ila fengsel. Tema for møtet var hvilke reaksjoner 33-åringen skal ha på det ene eller det andre utfallet.

- Det han er veldig tydelig på, er at dersom han blir vurdert som tilregnelig, kommer han ikke til å anke. Men han er like tydelig på at dersom han kjennes utilregnelig, vil han anke, sa Lippestad etter møtet med Breivik.

Forsvarerne har imidlertid rådet Breivik til å ta betenkningstid.

Sluttinnlegg På den siste dagen av den ti uker lange rettssaken fikk Breivik helt til slutt ordet. I den 45 minutter lange enetale hvor han fremførte et virvar av politiske ideer og utfall mot multikulturalismen, Arbeiderpartiet og psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, ba han dommerne om å finne ham tilregnelig.

- Av 37 eksperter har 35 ikke funnet symptomer (på utilregnelighet) overhodet, sa han. - Av de 37 har to funnet et vell av symptomer, så det er ganske opplagt hva man bør vektlegge, fortsatte han videre henvendt til dommerne.

Mens rettspsykiaterne Torgeir Huseby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig i sin rapport, konkluderte rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen med at han er tilregnelig.

Skyldig I motsetning til svært mange andre straffesaker knytter det seg ikke noe tvil til selve skyldspørsmålet. Breivik har erkjent at han både planla og utførte terrorhandlingene 22. juli i fjor som tok livet av 77 mennesker, skadet svært mange og førte til enorme materielle ødeleggelser, blant annet på landets regjeringskvarter.

Breivik har imidlertid ikke erkjent straffskyld for handlingene.

- Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffskyld, og jeg påberoper meg nødrett, sa han da han ble spurt om hvordan han stiller seg til tiltalen på rettssakens første dag.

Også på den siste dagen av rettssaken krevde Breivik at han blir frifunnet for tiltalens punkter om drap, drapsforsøk og terror.

- Jeg handlet på vegne av mitt folk, min religion, min by og mitt land. Jeg krever derfor at jeg blir frifunnet for de anklagede handlinger, sa han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media