MØTTE PRESSEN: Vibeke Hein Bæra, Geir Lippstad, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet møtte pressen etter at de hadde vært hos Breivik. Foto: Bjørn Langsem
MØTTE PRESSEN: Vibeke Hein Bæra, Geir Lippstad, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet møtte pressen etter at de hadde vært hos Breivik. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Breivik nekter å snakke med de nye sakkyndige

Vil nå verken la seg avhøre av politiet eller samarbeide med psykiaterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA FENGSEL (Dagbladet): - Vi har snakket lenge og grundig med ham nå. Av litt forskjellige begrunnelser har vi kommet til at han ikke ønsker å snakke med de nye sakkyndige, sier advokat Geir Lippestad.

Det sa Lippestad etter at han og de tre andre forsvarerne i terrorsaken i Ila fengsel, for å informere Anders Behring Breivik om at det vil bli gjennomført en ny sakkyndig vurdering av psyken hans.

- Utfra hans egen begrunnelse opplever han den første erklæringen slik at 80 prosent av innholdet ikke var riktig. Derfor sier han at ikke tror nye sakkyndige vil ha den kunnskapen som er nødvendig for å forstå ham, sier Lippestad.

- Vi som forsvarere har også rådet ham å ikke samarbeide nå. Vi ønsker at bevisføringen skal foregå i rettssalen. Vi har den siste tiden opplevd at vitneavhør, erklæringer og medisinske opplysninger kommer i pressen, og det er veldig uheldig. Derfor har vi sagt at han bør forklare seg i retten, ikke til nye sakkyndige, fordi vi vet at det kan komme ut og ødelegge for rettsprosessen.

Det vil si at Breivik nå verken ønsker å samarbeide med de sakkyndige eller la seg avhøre av politiet. Medforsvarer Odd Ivar Grøn opplyser at Breivik fortsatt motsetter seg avhør, fordi politiet ikke har kunnet gi ham en avtale om at han fortsatt vil ha PC-tilgang etter at avhørsfasen er over. Forsvarerne vil ha et møte med politiet om dette mandag.

Lippestad sier de vil vurdere å anke sakkyndigeoppnevnelsen.

- Han mener det er annen type kunnskap som må til, hvis han skal forklare seg til noen nye for bakgrunnen for det han har gjort, sier Lippestad.

Breiviks forsvarere har ikke bestemt seg for om de vil prosedere på om Breivik er tilregnelig eller ikke.

- Det er noe vi har under løpende vurdering og som vi jobber med kontinuerlig, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Forsvarerne vil trolig ikke bestemme seg for hvilken retning de vil velge før rettssaken starter.

- Vi ønsker ikke å låse oss på noe nå. Det er meget mulig at vi ikke sier noe om dette før hovedforhandlingen sier. Ikke fordi vi ikke ønsker det, men fordi det er en prosess hvor vi hele tiden gjør vurderinger og er i dialog med siktede, sier Bæra.

De to ny sakkyndige psykiaterne, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, sier de må vurdere en tvangsinnleggelse av Breivik, slik at de får observert ham, hvis han ikke ønsker å samarbeide med dem. Forsvarerne har ikke tatt stilling til hva de mener om det ennå.

• Les tingrettens avgjørelse om nye sakkyndige