Breivik nekter forsvarerne å stevne mamma som vitne

Mor kommer trolig ikke til å møte i retten, uansett.

STOPPER VITNEFØRSEL: Terrortiltalte Anders Behring Breivik nekter Vibeke Hein Bæra (t.v.) og de øvrige forsvarerne å sette hans mor på vitnelista. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOPPER VITNEFØRSEL: Terrortiltalte Anders Behring Breivik nekter Vibeke Hein Bæra (t.v.) og de øvrige forsvarerne å sette hans mor på vitnelista. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sa tirsdag til TV 2 at de ønsket Breiviks mor som vitne. Men etter en samtale med Breivik på Ila fengsel i dag vil forsvarerne ikke kreve at hun stiller i retten. 

- Han er veldig klar på at han ikke ønsker at moren skal involveres i saken i det hele tatt. Han ønsker ikke at hun skal utsettes for den belastningen, når han vet at hun ikke deler hans syn på verden, sier medforsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. 

- Kunne vært sentral Ønsket vil forsvarerne rette seg etter.

- Når han ikke ønsker det, så vil vi ikke jobbe for at hun skal møte i retten, selv om hun fra et tradisjonelt forsvarerståsted ville vært et sentralt vitne for å belyse ham som person, sier Bæra.

Forsvarerne ønsket i utgangspunktet at moren skulle vitne, fordi de anser henne som et sentralt vitne i bevisførselen knyttet til Breviks tilregnelighet.

- Rent prinsipielt er det viktig for oss med vitner som kan si noe om hans tilregnelighet og som har kjent ham over tid. Det er vanskelig her, fordi han har isolert seg i de senere årene. Det er veldig få som kan si noe med tyngde, sier Bæra.

- Lite trolig Breiviks mor ville trolig vært uaktuell som vitne uansett. Hun vil etter hva Dagbladet kjenner til ikke stille i retten under noen omstendighet.

- Hun har forsøkt å opplyse saken så godt som mulig i sin kontakt med politiet og de sakkyndige. Det er lite trolig at hun vil møte i retten, sier Ragnhild Torgersen, morens advokat, til Dagbladet.

Moren er stevnet som vitne av statsadvokatene.

Kan få sykemelding Men som Dagbladet har skrevet tidligere, har hun ikke forklaringsplikt. Hun har derimot oppmøteplikt, hvis aktoratet eller forsvarerne ønsker å lese opp fra forklaringene hun har gitt politiet. Hun må da i utgangspunktet møte i retten for å kunne bli stilt spørsmål, selv om hun ikke trenger å svare på dem.

Det er derimot svært lite trolig at moren vil vitne eller stille i retten, selv om hun vil bli stevnet. I praksis vil hun ha mulighet til å få lovlig fravær i form av en sykemelding. 

Statsadvokatene har foreløpig ikke bestemt seg om de vil be moren møte i retten, hvis hun ikke vil forklare seg. 

- Vi mener hun er et viktig vitne for å få opplyst saken. Hun har bodd sammen med ham fra 2006 og fram til våren 2011, hun er derfor et viktig vitne, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til Dagbladet.