STOR INTERESSE: Slik så det ut utenfor sperringen i åttende etasje i Oslo tinghus under det første fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik. Mandagens fengslingsmøte er det første der pressen vil slippe inn, og det er ventet et stort oppmøte, men antallet utenlandske journalister vil trolig være lavere enn ved den første anledningen.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
STOR INTERESSE: Slik så det ut utenfor sperringen i åttende etasje i Oslo tinghus under det første fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik. Mandagens fengslingsmøte er det første der pressen vil slippe inn, og det er ventet et stort oppmøte, men antallet utenlandske journalister vil trolig være lavere enn ved den første anledningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Breivik nekter pressen å ta bilder av ham i retten

Er nervøs foran fengslingsmøtet neste mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag neste uke blir terroristen Anders Behring Breivik framstilt for fengsling nok en gang i Oslo tingrett.

For første gang vil pressen ha adgang til rettslokalet. Breivik selv vil delta på videolink fra fengselet på Ila.

Siktede i fengslingsmøter i Norge velger selv om de gir pressen lov til å ta bilder av dem. Breivik ønsker ikke at noen skal avfotografere videolinkoverføringen.

- Han har gitt beskjed om at han ikke ønsker å la seg avbilde, sier hans forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Forsvareren sier det muligens ville vært annerledes hvis Breivik fikk møte i retten, som han selv har ga sterkt uttrykk for at han ville.

- Nervøs Breivik har tidligere forsøkt å lese opp taler og tekst fra sitt manifest under fengslingsmøtene. Lippestad møtte Breivik i fengslet i går og drøftet rettsmøtet, og Lippestad har inntrykk av at hans klient forbereder seg.

- Han sier han er nervøs. Han kommer nok til å forberede seg og skrive noe, men han har skjønt at disse fengslingsmøtene ikke er arenaen for lange taler. Men han kommer nok til å si noe innledningsvis om hvordan han ser på saker og ting, sier Lippestad til Dagbladet.

Oslo tinghus forbereder seg på storinnrykk fra presse, berørte og vanlige nysgjerrige som ønsker å få se den terrorsiktede 32-åringen med egne øyne under fengslingsmøtet.

Oslo tingrett har lagt opp til at fengslingsmøtet også skal være åpent for publikum. Den avgjørelsen har Oslo-politiet anket til lagmannsretten.

Lippestad anket på sin side avgjørelsen om at Breivik skal delta via videolink, men lagmannsretten avslo i dag anken. Forsvareren hadde på forhånd varslet at han ville anke til Høyesterett.

Avhørt om forretningsvirksomhet Breivik var i dag i et langt avhør på politihuset i Oslo. Et av temaene var hans forretningsvirksomhet.

- Han beskriver at han har tjent mye penger over noen år. Han sier at han bevisst har unndratt inntektene fra beskatning, sier forsvarer Geir Lippestad.

Breivik står på at han tjente seks millioner kroner, som han tidligere har hevdet. Breivik har opplyst at selskapet hans drev med internetthandel. Selskapet har kun hatt små inntekter som er rapportert til norske myndigheter. I sitt manifest hevder han at han kanaliserte inntektene via skatteparadis, noe enkelte eksperter har stilt spørsmål ved.

- Har gitt en ganske nøyaktig beskrivelse av hva som var ideen. Han sier han har hatt ansatte i flere land i verden. Han mente at det var lov å gjøre det meste, så lenge det var til inntekt for til saken hans, sier Lippestad.