Breivik nektes tilgang til sin egen rømningsplan

Terrorsiktede Anders Behring Breivik får ikke lese delen av sitt manifest som omhandler rømning fra fengselet og alternative terrormål.

VIL RØMME: Breivik skriver i sitt manifest at han skal gjøre alt i sin makt for å rømme fra fengsel og at det er «avgjørende» å etablere et depot, med våpen og utstyr, på forhånd.Denne delen av manifestet får den terrorsiktede nå ikke tilgang til. Her er han sammen med sine forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra, Geir Lippestad
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL RØMME: Breivik skriver i sitt manifest at han skal gjøre alt i sin makt for å rømme fra fengsel og at det er «avgjørende» å etablere et depot, med våpen og utstyr, på forhånd.Denne delen av manifestet får den terrorsiktede nå ikke tilgang til. Her er han sammen med sine forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra, Geir Lippestad Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har denne uken fått tilgang til store deler av politidokumentene i saken mot ham. Men det er enkelte dokumenter som holdes unna ham, inkludert deler av hans mye omtalte terrormanifest.
 
- Breivik får ikke tilgang til bok 3 av sitt kompendium, ofte omtalt som manifestet. Vi har ikke fått en skriftlig begrunnelse for hvorfor dette er klausulert for ham, men det antas at dette skyldes at politiet ønsker å avhøre ham videre om innholdet, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Han påpeker at den klausulerte delen inneholder informasjon om blant annet rømning fra fengsel og militære operasjoner.

- Det er nok viktig for politiet å få avklart om det er Breivik som har skrevet dette før han får tilgang på det, sier Jordet.   

- Tar forhåndsregler Ila fengsel og forvaringsanstalt er godt kjent at Breivik skriver om rømningsplaner i manifestet.

- Vi har lest det og tatt våre forholdsregler, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.

Fengselet har derimot ikke bedt om at Breivik nektes tilgang til denne delen manifestet.

- Jeg er kjent med at han fått deler av straffesaksdokumentene, men fengselet har ikke holdt tilbake noe, sier han.

- Vi tar som utgangspunkt med alle innsatte at de i større eller mindre grad har planer om å rømme. Så tar vi det derfra, sier fengslesdirektøren.

FENGSELSCELLA:  Den ombygde fengselscella til Anders Behring Breivik er omlag  3 x 4 meter stor. Breivik sitter inne i en liten boks, inners i hjørnet av rommet. Det er et lite skrivebord og en stol inne i boksen. Når Breivik oppholder seg her, har han alltid håndjern på. Utenfor boksen, ved vinduet sitter forsvarerne når de besøker ham. Grafikk: Fedor Sapegin.
FENGSELSCELLA: Den ombygde fengselscella til Anders Behring Breivik er omlag 3 x 4 meter stor. Breivik sitter inne i en liten boks, inners i hjørnet av rommet. Det er et lite skrivebord og en stol inne i boksen. Når Breivik oppholder seg her, har han alltid håndjern på. Utenfor boksen, ved vinduet sitter forsvarerne når de besøker ham. Grafikk: Fedor Sapegin. Vis mer

Bjarkeid vil ikke kommentere om rømningsforsøk er vanlig.

- Men vi har ikke hatt rømninger på mange år, påpeker han.

Sitter i en boks Anders Behring Breivik sitter, som eneste fange i Norge, på avdeling for særlig høy sikkerhet. Det innebærer blant annet at han må sitte inne i en egen boks i en ombygd celle når han får besøk av sine forsvarere. Inne i boksen er det bare plass til Breivik, en stol og et lite skrivebord. Selv om Breivik sitter fysisk atskilt fra forsvarerne, må han ha på håndjern.

- Jeg vil ikke bekrefte eller avkrefte opplysninger om hvordan sikkerhetstiltakene når forsvaret er i fengselet, men en av våre oppgaver er å hindre at det blir tatt gisler. Vi har det sikkerhetsmessige ansvaret for alle som besøker Ila. Det gjelder helsepersonell, det gjelder de sakkyndige og det gjelder forsvarerne, sier Bjarkeid, som tidligere har sagt at deres eneste rutine overfor Breivik er at han ikke skal ha rutiner, for å redusere faren for at han skal lære seg eventuelle svakheter i sikkerheten og rutinene.

- Hvordan vi ivaretar det sikkerhetsmessige ansvaret kan vi aldri kommentere. Det jeg kan si er at det er et ekstremt høyt sikkerhetsnivå og at det er ut fra konkrete vurderinger, sier fengselsdirektøren.

- Treningsleir Breivik skriver i sitt manifest at han skal gjøre alt i sin makt for å rømme fra fengsel og at det er «avgjørende» å etablere et depot, med våpen og utstyr, på forhånd. Han skriver også om hvordan en flukt vil gjøre det mulig å gjennomføre hva han kaller en «bonusoperasjon». En slik operasjon består ifølge Breivik av likvideringen av 3-5 av det han kaller kategori B-forrædere.
 
Den terrorsiktede 33-åringen har også skrevet spesielt rettet til fengselsbetjenter og andre som vil kunne vokte ham: «Vit at det er din plikt indirekte å hjelpe en hvilken som helst og alle Justiciar Knights (se den andre veien når tiden kommer, skyld på inkompetanse eller uvitenhet).»

Han beskriver også følgende mål for sitt fengselsliv:

• Se på fengslet som en treningsleir.
• Fangevoktere som gjør motstand, skal skremmes og trues.
• Besøkende skal brukes til å sende beskjeder til omverdenen.
• På søndager skal han holde alternative prekener.
• Produsere ideologisk litteratur for spredning blant medfanger

Etterlyser dokumenter Forsvarerne er kritiske til at Breivik ikke får tilgang til materialet han selv har produsert.

- Vi har forståelse for at politiet ønsker å avhøre ham om dette, men vi mener at dette burde vært gjort tidligere, slik at han kunne fått innsyn i sakens dokumenter på et langt tidligere tidspunkt, sier Jordet.  

FORSVARERE: Breiviks forsvarere, Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet er her på vei inn på Ila for å møte klienten. Forsvarerne er kritiske til at Breivik ikke får tilgang til materialet han selv har produsert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORSVARERE: Breiviks forsvarere, Odd Ivar Grøn (t.v) og Tord Jordet er her på vei inn på Ila for å møte klienten. Forsvarerne er kritiske til at Breivik ikke får tilgang til materialet han selv har produsert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Jordet mener dette henger sammen med retten til å forberede et skikkelig forsvar.

- Det er først denne uken Breivik har fått utlevert saksdokumenter utover den sakkyndige rapporten, og det er fremdeles en stor mengde dokumentasjon som er klausulert for ham. Enhver som siktes for en straffbar handling skal få tilstrekkelig tid og muligheter til å forberede sitt forsvar. Dette er et grunnleggende prinsipp som en ikke skal fravike selv om denne saken er ekstraordinær, sier han.

FENGSELSDIREKTØR: Fengselsdirektør ved Ila landsfengsel, Knut Bjarkeid sier til Dagbladet at fengselet tar som utgangspunkt at alle innsatte i større eller mindre grad har planer om å rømme.


Foto: JON TERJE H. HANSEN/Dagbladet
FENGSELSDIREKTØR: Fengselsdirektør ved Ila landsfengsel, Knut Bjarkeid sier til Dagbladet at fengselet tar som utgangspunkt at alle innsatte i større eller mindre grad har planer om å rømme. Foto: JON TERJE H. HANSEN/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer