FENGSLINGSMØTET: Forsvarer Geir Lippestad,  Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett for Anders Behring Breivik mandag denne uka. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
FENGSLINGSMØTET: Forsvarer Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett for Anders Behring Breivik mandag denne uka. Foto: Cornelius Poppe/ScanpixVis mer

Breivik om fengslings-møtet: - Godt og bra

Terroristen var fornøyd med fengslingsmøtet der dommeren avbrøt ham flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag denne uka ble terroristen Anders Behring Breivik varetektsfengslet i tolv uker. Det var første gang det var åpen rett, og Breivik møtte både overlevende fra Utøya og et stort pressekorps.

Avbrutt Breivik ble i løpet av rettsmøtet avbrutt to ganger av dommer Torkjel Nesheim. Først da han begynte en lengre introduksjon av seg selv, og til slutt da han spurte om å få snakke direkte til de overlevende som var i salen. Forsvarer Geir Lippestad sier massemorderen likevel var fornøyd i etterkant.

- Han sa etterpå at han var spent før han skulle gå inn døra til salen, men at han etterpå synes det var godt og bra.

- Hvordan da?

- Det er litt vanskelig å vite hva han mener. Det henger sammen med hva han trodde ville kunne skje, og han hadde en idé om at han ville være i livsfare der inne. Det gikk jo bra, men det er vanskelig å si om det er det han refererer til, eller noe annet, sier Lippestad.

- Var han skuffet over at han ble avbrutt?

- Jeg hadde forklart ham såpass grundig på forhånd at han trolig ville bli det, så det hadde han regnet med. Han har fått beskjed om at han må vente med det til hovedforhandlingen.

- Ønsker å forklare seg På forhånd hadde Breivik ifølge VG sagt at han ønsket å forklare overfor retten og de pårørende hvorfor han har gjort de handlingene han har gjort.

- Han vil forklare at det var grusomme handlinger, som han hadde gruet seg til å gjøre, men som han følte var nødvendige, sier advokat Tord Jordet i Breiviks forsvarerteam.

Flere overlevende fra Utøya og andre fornærmede i saken var til stede under mandagens fengslingsmøte.

Da Breivik på slutten av møtet reiste seg, henvendte seg til dommeren og spurte om han kunne få tale til de fornærmede som hadde møtt opp, fikk han et «nei» til svar av dommer Torkjell Nesheim.

- Nei vel, svarte Breivik og satte seg ned igjen.

Flere av de fornærmede har i etterkant sagt at de synes det var rett beslutning av dommeren. Bjørn Ihler (20), mente derimot at Breivik kunne fått snakke til dem.

- Da hadde jeg hatt mulightet til å tale ham imot, sier Ihler til Dagbladet.