Breivik om Peter Mangs i ny bok: - Jeg synes han drepte feil personer. Han skulle heller ha drept tilretteleggerne

Den svenske professoren Mattias Gardell er den første som har fått intervjue massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Mandag kommer boka.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske forfatteren og professoren Mattias Gardell (56) er den første som noen gang har fått intervjue terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik.

I boka «Rasekrigaren. Seriemördaren Peter Mangs» - kommer Breivik med flere kontroversielle uttalelser.

Den norske massemorderen nærer nemlig stor beundring for Mangs - som er bedre kjent under tilnavnet "Lasermannen 2".
Det forteller den svenske forfatteren i boka, som tabloidavisa Expressen har fått tilgang til.

- Han (Mangs. journ.anm) valgte det ene, jeg det andre. Jeg synes Mangs drepte feil personer. Han skulle ha drept dem som tilrettela, skal Breivik ha sagt til forfatteren.

Flere forskjeller Forfatteren peker ifølge avisa på flere forskjeller mellom de to drapsmennene. Mens Breivik drepte 69 AUF-ungdommer på Utøya og  detonere en bombe som drepte åtte personer i Regjeringskvartalet i Oslo, var Mangs kjent for en helt annen taktikk. Mangs skremte Malmö by med en rekke skyteepisoder i 2009 og 2010, fra skjulested i mørket. Han ble i ettertid dømt for drap på to personer og drapsforsøk på fire personer. De aller fleste ofrene hans hadde innvandrerbakgrunn.

Mattias Gardell. Foto: Christine Olsson / NTB Scanpix
Mattias Gardell. Foto: Christine Olsson / NTB Scanpix Vis mer

Mens Mangs var taus, gjorde Breivik alt han kunne for å spre sitt budskap under rettsaken mot ham.

Ifølge avisa mener Breivik han har mye til felles med Mangs, og omtaler ham som en «bror i samme kamp», og «den største motstandsmannen i Skandinavia etter andre verdenskrig fram til 22.juli». Han sendte til  brev til Mangs, men fikk aldri svar - angivelig fordi Mangs kastet det. 

«Peter Mangs brukte en intelligent strategi. Hans mord ga andre skylden, skapte uro og tok ett steg nærmere rasekrigen», skal Breivik ha sagt til forfatteren.

Roser forfatteren Breivik soner nå en forvaringsdom for terrorattentatene 22.juli i 2011. I forbindelse med rettsaken var religionskritikeren Gardell ett av ekspertvitnene. Breivik skal ha sagt til Gardell at han var den første som noensinne hadde gjennomskuet ham - og har også utvekslet brev med Gardell fra fengselscella i Skien fengsel. Der møtte han forfatteren ansikt til ansikt 19.juli i år, i forbindelse med boken som publiseres i Sverige førstkommende mandag.

- Du kalte meg fascist. Det var jo helt rett, skal han ha sagt til forfatteren.

- Tar sterk avstand Leder Lisbeth Røyneland i den nasjonale støttegruppa etter 22.juli hadde ikke hørt om boka før Dagbladet tok kontakt fredag kveld.

Hun synes nyheten om boka er «forferdelig». Støttegruppen har nemlig ønsket så lite oppmerksomhet om Breiviks navn som mulig.

- Vi tar selvfølgelig veldig sterk avstand fra dette, sier Røyneland, som var på et seminar for etterlatte da Dagbladet ringte henne. 

- Ut fra det han sier virker det ikke som om han angrer så veldig?

- Nei, og det er derfor han har fått den dommen han har fått også. Vi vet hvilke holdninger han har og står for, så det overrasker oss ikke, sier Røyneland. 

Hun har tidligere sagt at rettsaken Breivik har varslet mot staten om sine soningsforhold, bør foregå i fengslet. Det som kommer fram i boka får henne ikke til å skifte mening: 

- Uttalelsene til terroristen viser med all tydelighet at soningsforholdene må opprettholdes, og at rettsaken han planlegger mot staten må foregå i fengselet. Det er gjort før derfor vil det ikke være en særordning for han, sier Røyneland.