I MØTE MED ILA: Her her Anders Behring Breiviks hovedforsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn til sin klient på Ila i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
I MØTE MED ILA: Her her Anders Behring Breiviks hovedforsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn til sin klient på Ila i dag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Breivik ønsker bedre bøker, filmer og flere treningsapparater

Advokatene til Anders Behring Breivik var i møte med Ila fengsel i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA/OSLO (Dagbladet): Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, terroristen Anders Behring Breiviks to hovedforsvarere, var i dag i et møte med fengselsledelsen i Ila fengsel om Breiviks soningsforhold.

- Han sitter på dette vedtaket som gjør at han i praksis sitter på isolasjon. Vi er opptatt av at han skal ha det så bra som mulig, selv om han sitter isolert. Det vi ønsket var å høre fengselets ideer, tanker og muligheter for at han skal få det så bra mulig, innenfor regelverket og rammene som er her, sier Lippestad til Dagbladet.

- Vi hadde et godt møte og det er helt klart at det er gjort ganske mye for at han skal ha en soning som er human og god, og det er gjort en del tanker om hvordan det skal løses framover, sier advokat Lippestad.

Vedtaket om særlig høy sikkerhet går ut 8. februar.

- Det må løses opp etter hvert, men det er ikke satt noen tidsfrister. Det viktigste for ham nå er muligheten til fysisk aktivitet og trening, noe meningsfullt å lese, filmer, tilgang til PC og noe å drive på med. Ting som gjør at hverdagen blir håndterbar.

- Mye av dette har han allerede, men han ønsker et større spekter. Han ønsker seg bedre tilgang til bøker og filmer, sier Lippestad, som legger til at klienten sier han har det etter forholdene bra.

Mer trening Breivik har tilgang til et lite treningsrom, som er satt opp spesielt for ham, men ønsker ifølge forsvarene også tilgang til treningsrommet i fengselet, som har flere apparater og muligheter.

Også Breiviks sikkerhet var et tema i møtet, og i samtalen advokatene hadde med ham i dag.

- Han er veldig tydelig på at han ikke ønsker å møte andre fanger foreløpig, på grunn av sikkerhetsaspektet. Men på sikt skal han det, sier Lippestad.

Bæra møtte Breivik for andre gang i dag:

- Disse møtene er viktige, slik at vi er i en dialog. Det handler enn så lenge om hvordan han har det og situasjonen hans, sier hun

Sikkerhetshensyn Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel var ikke selv i møtet, men sier temaet var tiltak rundt å begrense isolasjonsskader.

- Jeg har foreløpig ikke fått noe tilbakemelding fra møtet, men dette blir vurdert ut i fra to hensyn. For det første hva advokaten meddeler at Breivik har av ønsker og for det andre de sikkerhetsmessige vurderingene rundt dette, sier Bjarkeid til Dagbladet.

Ifølge Bjarkeid er det også et spørsmål om når det kan la seg gjøre.

- Når det er mindre oppmerksomhet rundt ham i forhold til avhør og annet vil det bli mer nødvendig med tiltak, sier han.

Kvalitet foran kvantitet Fengselsdirektøren sier det ikke nødvendigvis er viktigere med mye aktivitet, men at aktiviteten er innholdsrik.

- Det er ikke kvantitet, men kvalitet i tiltakene som gjelder. Det kan for eksempel være gode samtaler med gode mennesker som for eksempel Cato, sier Bjarkeid.

Cato Kristiansen er fengselsprest på Ila bedre kjent som «Cato-prest» og har hatt samtaler med Anders Behring Breivik tidligere.