- Breivik ønsket å bli en som verden snakket om

Ønsket om å komme på alle verdens avisforsider var en drivkraft for Anders Behring Breivik, hevder vitne.

FANT INGEN PSYKOSE: Overlege og psykiater Arnhild Flikke fant ingen psykoser de gangene hun underrsøkte Breivik. Her i samtale med forsvarer Geir Lippestad i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FANT INGEN PSYKOSE: Overlege og psykiater Arnhild Flikke fant ingen psykoser de gangene hun underrsøkte Breivik. Her i samtale med forsvarer Geir Lippestad i retten mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): - Han ønsket virkelig å bli en stor helt. Han ville gjøre noe etter andre verdenskrig som det ble snakket om, som det skrives om i avisen i hele verden og som alle vet om. Og det fikk han til, sa psykiater Arnhild Flikke (40) da hun vitnet i dag.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan Breivik oppsøkte en kjendis på et utested i Oslo og uttalt at han om ett år ville være mer kjent en vedkommende A-kjendis.

Innfridde ikke Selv har Breivik oppgitt flere beslektede grunner for terrorhandlingene, oppsummert til «å redde Norge fra en muslimsk invasjon». Han parerte påstanden til psykiateren han har hatt lange samtaler med hver fredag i 21 uker.

- Påstanden om at jeg gjorde dette for å få oppmerksomhet, er helt feil. Jeg hadde jo planlagt en selvmordsaksjon. Hvor mye oppmerksomhet jeg hadde fått etter min død, ville spilt mindre rolle, sa han.

- Men jeg er glad Flikke mener jeg ikke er sinnssyk, la han til.

I retten ble det sagt at Breivik egentlig ikke klarte å leve opp til sine egne forventninger, mens vennene gjorde det bra.

-ALDRI AVVIST: Anders Behring Breivik hevdet han aldri i sitt liv var blitt avvist av noen.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
-ALDRI AVVIST: Anders Behring Breivik hevdet han aldri i sitt liv var blitt avvist av noen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har aldri blitt avvist, sa Breivik i retten.

Vurdert hver fredag Arnhild Flikke har hatt tilsyn med Breivik på Ila siden kort tid etter 22. juli i fjor, og framholdt i retten mandag at hun hver fredag hadde trukket konklusjonen «ikke psykotisk».

Men det har vært vanskelig, medga hun, fordi to høyt kompetente psykiatere, som Flikke åpenbart har stor respekt for, hadde konkludert stikk motsatt.

- Ja, dette er jo veldig flinke folk. Det er klart det har gjort det vanskelig, sa hun og siktet til Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Presset av dommer Arne Lyng vedgikk Flikke at hun aldri tvilte på at Breivik ikke var psykotisk, men at de to sakkyndiges konklusjon gjorde alt mye vanskeligere.

- Liker oppmerksomhet En annen av spesialistene som behandlet Anders Behring Breivik på Ila, sier massedrapsmannen er glad for at tvilen om tilregnelighet skaper blest om saken. - Breivik er ikke så opptatt av tilregnelighetsspørsmålet som mange tror, mener Eirik Johannessen, spesialist i psykologi ved psykiatrisk poliklinikk Bærum. - Han er opptatt av saken og at det blir blest rundt den. Han viser også evne til å forutse kommentarene som kommer, og kan for eksempel si at «i dag fremsto jeg nok som litt mer utilregnelig». Han mener det er bra med tvil rundt tilregneligheten, siden saken da får mer oppmerksomhet, sa Johannessen, som har samtaler med Breivik under rettssaken. Ridderrolle Han sier han har sett Breivik bruke en rekke strategier i retten som han har fortalt om på forhånd. Massedrapsmannen har opphevet Johannessens taushetsplikt, men på enkelte temaer har han bedt Johannessen legge ned pennen under samtalene.

Derfor kunne han ikke referere disse strategiene konkret i retten. De behandlende psykiaterne har ikke funnet tegn til verken psykose, Aspergers eller Tourettes - men at han har tatt på seg en «ridderrolle» i offentligheten som ikke passer med hans egentlige jeg. Breiviks smil på upassende steder i retten har av flere blitt tolket som sykdomstegn.

Johannessen mener det har naturlige forklaringer.
- Han har forklart at han ikke smiler av nytelse over noe, men for eksempel hvis han ser komiske ansiktsuttrykk hos andre av aktørene i retten. Han smiler også hvis han blir utsatt for karakterdrap av vitner, noe han egentlig hadde ønsket seg mer av, forklarte psykologispesialisten.

- Han lyver Johannessen tror også den terrortiltalte lyver om Knights Templar-nettverket. Reise til Liberia, møte i London og hemmelige medlemmer av Knights Templar - Johannessen, som er spesialist i psykologi - mener Breivik snakker om dette for å gjøre seg viktigere enn han er. - Jeg tror nok Breivik lyver om mye av dette. Han ønsker å spre frykt, og ved å være alene gjør han ikke det, sa Johannessen i rettssal 250 mandag. Han trekker fram Breiviks mislykkede forretninger og at han kan ha behov for å virke mer spennende enn han er. - Han har stadig mislyktes, venner og familie har vært bekymret for ham og han har drevet med ting som tradisjonelt sett har vært lavt ansett. Dette har nok vært med på å gjøre ham ekstrem. Han lyver for å redde seg selv, forklarte psykologen. Snakker ikke om alt Johannessen fortalte også at Breivik ofte kjører seg fast når han blir konfrontert med ideologien sin. - Det er ikke alt vi kan diskutere. Han har noen sterke meninger, forklarte han. Teamet på Ila fengsel vurderte en periode om Breivik hadde Aspergers syndrom, men har slått diagnosen fra seg. Johannessen fortalte i retten at Breivik har vist manglende empati, men at dette kan være logisk i og med at han lenge har forberedt seg på aksjonen 22. juli. Johannessen har også hatt samtaler med Breivik underveis i rettssaken. - Når han kommer fra retten er han sliten, men ikke noe annet enn det. Det virker som om han bruker mye krefter på å virke uberørt her i retten, sa han.
(NTB)

TRE UKER UTEN TEGN: Maria Sigurjonsdottir var faglig leder under observasjonen av Anders Behring Breivik på Ila fengsel. Hun vitnet i dag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TRE UKER UTEN TEGN: Maria Sigurjonsdottir var faglig leder under observasjonen av Anders Behring Breivik på Ila fengsel. Hun vitnet i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer