Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik ønsket ikke flere besøk av sin mor, fordi hun ikke virket å være stolt av ham

Eneste ikke-profesjonelle aktør som har besøkt ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under rettssaken terroristen Anders Behring Breivik har anlagt mot staten, kom det i dag fram at han hadde fem besøk i fengsel av sin mor, før hun døde i mars 2013.

De hadde også kontakt på telefon, men på et tidspunkt vurderte massemorderen om han skulle bryte kontakten, fordi hun ikke likte det han hadde gjort.

- Burde vært stolt - Han ga uttrykk for at han ikke ønsket flere besøk av sin mor, fordi hun ikke virket å være stolt av ham. Hun burde vært den stolteste mammaen i hele Europa, sa Mestad i retten, og refererte til opplysninger fra fengselet.

Breivik mener forholdene han soner under i Telemark fengsel, Skien - og de forholdene han har sonet under på Ila bryter med den europeiske menneskerettskonvensjonens kapittel 3 og 8, og at han har pådratt seg isolasjonsskader. Regjeringsadvokaten avviser dette, og mener soningsregimet er tilfredstillende.

Moren er den eneste ikke-profesjonelle personen Breivik har møtt uten at det har skjedd gjennom glassvegg. Det skjedde rett før hun døde.

Tre besøk nektet Breivik har ikke ønsket kontakt med sin far, og har uttrykt at han har avbrutt kontakten med resten familien.

Mestad sier at det bare er tre personer som har blitt nektet å møte Breivik. 

- At han ikke har mottatt besøk, beror ikke på staten, men på ham selv, sa Mestad.

- Han har ikke vært underlagt besøksforbud. Det har vært få som har ønsket å besøke ham, sier Mestad.

Breivik ristet på hodet til dette, i likhet med en rekke andre forhold som har kommet fram i retten.

Kontaktet moren via brev Mestad forteller også at besøk av media har blitt stoppet fordi Breivik har satt betingelser det ikke har vært mulig å oppfylle. 
Kontakten mellom Breivik og hans mor har tidligere blitt beskrevet i boka «Moren», skrevet av Marit Christensen. Ifølge boka sendte Breivik et brev til sin mor sommeren 2012. Her skrev massemorderen om studieplanene sine, at han holdt motet oppe i fengselet, men også at han regnet med å en dag bli drept, og at han derfor lurte på om moren kunne ordne en gravstøtte med hans navn på.

Moren svarte på dette brevet, og skrev blant annet at hun var alvorlig syk, skriver Christensen.

Ei uke etter fikk Wenche Behring Breivik en telefon fra Ila fengsel med en forespørsel om hun kunne tenke seg å snakke med sønnen. 

Ifølge boka ble det flere telefonsamtaler mellom moren og Anders Behring Breivik. Forfatter Christensen opplevde at Wenche Behring Breivik kunne snakke stolt om ham - og blant annet si at han ville ringe henne som lovet, fordi «han alltid holdt et løfte.»

Mot slutten av 2012 fortalte hun forfatter Christensen at hun hadde besøkt sønnen i fengsel, men at disse besøkene var belastende for henne, og at det derfor var bedre å snakke med ham på telefon.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media