- Breivik opptrer seriøst

Politiets avhørsekspert beskriver Breivik som rolig, behersket og arbeidsom. - Dette blir viktig for oss, sier forsvarerne.

- ROLIG; BEHERSKET OG ARBEIDSOM: Politiets avhørseksperten ønsket ikke å vurdere Breiviks tilregnelighet, men beskrev den terrortiltalte på en måte retten ikke kunne oppfatte som annet enn tilregnelig.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- ROLIG; BEHERSKET OG ARBEIDSOM: Politiets avhørseksperten ønsket ikke å vurdere Breiviks tilregnelighet, men beskrev den terrortiltalte på en måte retten ikke kunne oppfatte som annet enn tilregnelig. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Anders Behring Breivik er blitt avhørt 31 ganger i til sammen 220 timer. Politiets avhørsekspert Asbjørn Rachlew har vært til stede under de fleste av disse timene.

Hans vitnemål tillegges derfor stor vekt, også i forhold til Breiviks tilregnelighet, ettersom ingen har tilbragt flere timer sammen med Breivik eter 22. juli enn Asbjørn Rachlew og hans team.

- Vi har stått overfor en person som er orientert i tid og sted, han har vært rolig, behersket og arbeidsom. Han har opptrådt seriøst, respektert vår rolle og avfunnet seg med sin rolle, sa Rachlew.

Endret seg lite Ingen av Rachlews beskrivelser dreide seg om at gjerningsmannen har virket ustabil under avhørene.

 Rachlew fikk en rekke spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad, bistandsadvokatene, psykiaterne og fagdommerne.

- På et tidspunkt i avhørene begynte dere å konfrontere ham mer. Endret han da adferd? spurte Lippestad.

- I store trekk ikke. Men som dere også har opplevde i retten, ble det da mye repetisjoner. Da ble det mye: «Det ønsker jeg ikke å kommentere» Vi forsøkte da å forklare at det kunne være til hans fordel for eksempel ut fra hans troverdighet, svarte Rachlew.

Samme personlighet Etter inngående samtaler med Breivik om ham selv, den såkalte operasjonen hans og det angivelige terrornettverket han hevder å være en del av, mener Rachlew at retten har foran seg den samme personen som han ble kjent med gjennom de mange og lange avhørene.
Politioverbetjenten i Oslo politidistrikt er ekspert på politiavhør og omtalte seg selv som den som har vært mest kritisk til avhør gjennomført av norsk politi.

I de rundt 25 første avhørene fikk Breivik snakke så å si fritt om temaer som ble valgt av avhørerne. Først i de siste fem-seks avhørene ble han konfrontert med opplysninger i saken og ting han har sagt tidligere. - Han var samarbeidsvillig når det gjaldt alt som ikke hadde å gjøre med Knights Templar-nettverket, de to andre cellene og delvis forhold som har med familien å gjøre, sa han.
Tilregnelig? På direkte spørsmål om hans syn på Breiviks tilregnelighet svarte Rachlew at han ikke besitter den kompetansen og at han og politiets oppgave er å samle inn informasjon for retten.

- Spørsmålet (om tilregnelighet) er ikke noe politiet kan eller bør besvare, sa avhørseksperten.

Likevel ga han mange eksempler på hvordan Breivik oppførte seg i ulikesituasjoner:

- Han framstår som selvopptatt, men samtidig selvkritisk. Og vi opplever selvironi, sa Rachlew.

Alle ville vite Alle de fire psykiatrisk sakyndige, de to fagfommerne, bistandsadvokatene og forsvarerne hadde spørsmål til Rachlew i forbindelse med Breiviks tilregnelighet.

- Hvordan oppfatter du hans kognitive funksjoner, spurte dommer Arntzen.

- Jeg vil ikke bidra til å tegne et bilde av en spesialt briljant person. Han er ikke uintelligent, men jeg vil ikke bidra til å tegne et bilde i den ene eller andre retningen, sa Rachlew.

- Strategisk Rachlew sa i retten Breivik har framstått som strategisk og med god hukommelse.

- Han framstår som kald eller pragmatisk, spesielt i sine beskrivelser fra Utøya.

Avhørseksperten mener Breivik har vært enkel å forstå.

- Når man legger hans ekstreme verdensanskuelse til grunn, er han enkel å følge. Vi forstår hva han sier. Vi blir ikke sittende igjen og lure på «hva mener han her?»

- Viktig Forsvarerne mener vitnemålet var viktig for saken. 

- Han har observert Breivik i mange timer og ga verdifull informasjon til de sakkyndige og retten. Han er et sentralt vitne for å belyse tilregneligheten, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. 

- Han ga en del informasjon, spesielt om hvordan Breivik har kommunisert og ressonert underveis. Han understreket for eksempel at Breivik i avhør har vært godt i stand til å gjøre seg forstått og at han ikke har brukt uforståelige begreper, sier Bæra.

AVHØRSEKSPERTEN: Asbjørn Rachlew forklarte seg i retten om 220 timer med avhør av Breivik. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVHØRSEKSPERTEN: Asbjørn Rachlew forklarte seg i retten om 220 timer med avhør av Breivik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer