FÅR POST, MEN IKKE PENGER: Anders Behring Breivik har fått i overkant av 200 brev. Foto: Privat
FÅR POST, MEN IKKE PENGER: Anders Behring Breivik har fått i overkant av 200 brev. Foto: PrivatVis mer

Breivik-penger og brev stoppet av politiet

Terroristen har fått tilsendt flere tusen kroner og flere hundre euro. Selv planlegger han å sende brev til personer i Norge og utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik (32) er siktet for noen av de verste terrorhandlingen verden noen gang har sett og står bak drapene på 77 personer. Han sier selv at han nå blir sett på som det største monsteret siden Qusling.

Men Breivik har også meningsfeller og støttespillere. Også noen som er villige til å hjelpe ham økonomisk.
Politiet har nemlig stoppet penger som er sendt fra flere privatpersoner til den terrorsiktede Oslo-mannen.

- Han har fått tilsendt en del penger som er blitt stoppet, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Det er snakk om til sammen mange tusen kroner i verdi, og han har fått både euro og norske kroner. Vi har bedt om å få en oversikt fra politiet, sier Jordet.

Stoppet brev Det er ikke bare penger som er blitt stoppet.

Allerede i det første avhøret av Anders Behring Breivik, foretatt natt til 23. juli på Utøya, kom den terrorsiktede 32-åringen med en rekke krav for å samarbeide videre med politiet.

Blant kravene var at han så fort som mulig ville ha mulighet til å sende og motta brev i fengsel. Breivik understreket at det var viktigere med brev- enn besøkstilgang. Han stilte også polititjenestemennene spørsmål om hvordan brev og besøk-kontroll og -forbud fungerer.

Ti brev stoppet Etter at Breiviks brev- og besøksforbud opphørte har han fått tilgang til i overkant av 200 brev, opplyser Roar Hanssen, informasjonsansvarlig for Oslo-politiets terroretterforskning.

- I underkant av ti brev er blitt holdt tilbake, sier Hanssen til Dagbladet.

Advokat Tord Jordet opplyser at Breivik planlegger å sende brev selv også, men at han hittil ikke har gjort det.

- Han ønsker å sende brev til personer i Norge og utlandet, sier Jordet.

Hatbrev og tilbud om frelse Dagbladet har tidligere skrevet at det blant brevene som er adressert til Breivik finnes hatbrev, kjærlighetsbrev, frierbrev, tilbud om frelse og regninger. Politiet ønsker ikke å kommentere hvorfor i underkant av ti av dem holdes tilbake, men i normale tilfeller er det av hensyn til bevisforspillelsesfare.

Alle brev som sendes til Breivik gås gjennom og kontrolleres av politiet. Politiet vil også kontrollere brev Breivik ønsker å sende til andre.

Breivik kan også få besøk i fengsel, og det er flere venner av ham som har ønsket å besøke ham, men 32-åringen har ikke ønsket noen besøk. Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik ikke ønsker å forstyrres i «krigssituasjonen» han oppfatter at han befinner seg i.

Vil ha dødsstraff Breiviks brevønske var en del av det han i det første avhøret presenterte som «kravliste 1». Dette var krav Breivik ville ha innfridd for å forklare seg om «98 prosent» av det han visste, og som han mente ville være relativt enkelt for politiet å innfri. Blant de andre kravene var tilgang til Wikipedia (helst engelsk), at han ikke skulle serveres halalmat og at han ville sone med færrest mulig muslimer.

I tillegg ønsket Breivik at det første fengslingsmøtet skulle være for åpne dører.

Han presenterte også en «kravliste 2» og hevdet at han ville avsløre de to andre terrorcellene han hevder eksisterer hvis de ble oppfylt. Breivik ville at Janne Kristiansen og PST skulle fremme et forslag til Stortinget om at det innføres dødsstraff og såkalt waterboarding som lovlig torturmetode i Norge.

- Han tenker blant annet at straffesystemet og avhørsmetodikkene vi har i Norge i dag er feilslåtte, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere.