<strong>PLANLA TAGGINGEN:</strong> Anders Behring Breivik skal ha planlagt taggingen i ungdomstida som om det var en militær operasjon. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PLANLA TAGGINGEN: Anders Behring Breivik skal ha planlagt taggingen i ungdomstida som om det var en militær operasjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Breivik planla tagging som militær operasjon

Tok taggingen langt mer alvorlig enn vennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et av de nyeste politiavhørene av Anders Behring Breivik (33), som Dagbladet kjenner innholdet i, har den terrortiltalte blitt spurt om fortida som tagger. Politiet har blant annet referert til et avhør av en tidligere kamerat av ham, som mener Breivik tok tagginga uvanlig seriøst.

- Han planla tagginga nærmest som en militær operasjon, mens andre tok det mer som det kom, skal taggekameraten ha forklart politiet.

«Militær operasjon» I avhør har Breivik sagt at han tror kameraten bruker begrepet «militær operasjon» fordi han planla bedre enn de andre taggerne. 

- Man må sørge for å ikke bli tatt, og det gjør man ved å planlegge, hevder han.

- Høyest status fikk man om man «bomba» Carl Johan. Man måtte dra hjemmefra klokka 02.00 om natta og være der i «vinduet» til 04.00-tida, før vaskebilene kom. Mange som ikke var forsiktige nok, ble tatt. Jeg planla og ble ikke tatt, har Breivik sagt til politiet.

Ble tatt Til politiet sier han også at han sluttet med tagginga fordi han gikk ut av miljøet. Dette skal ifølge ham vært i 1994.

Breivik ble tatt flere ganger for tagginga. Den ene gangen ble barnevernet koblet inn.

Det skjedde etter at han som 15-åring dro på egenhånd til Danmark. Ifølge barnevernsrapporten, som er en del av de sakkyndiges vurdering av Breivik, ble han stoppet på Oslo S lille julaften 1994. Han hadde da med seg 43 spraybokser.

Ifølge rapporten var det andre gang han dro til Danmark uten å si fra til sin mor.

Barnevernet startet da undersøkelser, men de ble blant annet vanskeliggjort av at Breivik selv ikke ønsket å ønsket å samarbeide med barnevernet etter «avsløringer på skolen».

<strong>SKRYTER:</strong> Anders Behring Breivik fotografert da han gikk på Ris ungdomsskole. På denne tida var Breivik en del av et taggemiljø i byen. - I mange år var jeg en av de mest bemerkelsesverdige hip hop-erne fra Oslo vest. Da jeg var 15 år var jeg den mest aktive taggeren i Oslo, noe flere i det gamle hip hop-miljøet kan bekrefte, hevder han selv.  Foto: privat
SKRYTER: Anders Behring Breivik fotografert da han gikk på Ris ungdomsskole. På denne tida var Breivik en del av et taggemiljø i byen. - I mange år var jeg en av de mest bemerkelsesverdige hip hop-erne fra Oslo vest. Da jeg var 15 år var jeg den mest aktive taggeren i Oslo, noe flere i det gamle hip hop-miljøet kan bekrefte, hevder han selv. Foto: privat Vis mer

Men saken ble løst uten videre reaksjon fra det offentlige etter at de begge mente at de kunne løse det selv.

Breivik hadde tidligere samme år blitt anmeldt to ganger for tagging.

- Ikke lov Breiviks mor har i samtaler med de sakkyndige fortalt noe om sønnens tagging.

- Han kjøpte spraybokser og tagget med kamerater. Han lagde flotte «piecer», men det er jo ikke lov, sier hun.

Hun forteller at hun og andre foreldre gikk sammen om å forsøke å avsløre innkjøpet av sprayboksene, og at politiet seinere tok kontakt da de hadde pågrepet dem.

Ifølge mora fikk Breivik 3000 kroner i bot for taggingen. Denne måtte han betale selv, ved hjelp av sparepengene sine.

- Faren hans fikk vite om dette. Han ble veldig sint, og kuttet kontakten med Anders etter dette, sier moren.

Omtalt i årboka Breiviks reise til Danmark var et tema i årboka fra Ris ungdomsskole i 1995: «Før var Anders en del av 'gjengen', men så ble han uvenner med alle. Anders satser på en perfekt kropp, men vi må nok si at det er langt igjen. Ellers er Anders mye i Danmark, for å skaffe materiale til 'kunstarbeidet'».

Den nå terrorsiktede mannen skriver i sitt mye omtalte manifest følgende om taggingen:

<strong>BEKYMRINGSMELDING:</strong> Anders Behring Breivik dro til Danmark uten at han sa fra til moren da han var 15. Foto: Privat
BEKYMRINGSMELDING: Anders Behring Breivik dro til Danmark uten at han sa fra til moren da han var 15. Foto: Privat Vis mer

«I mange år var jeg en av de mest bemerkelsesverdige hip hop-erne fra Oslo vest. Da jeg var 15 år var jeg den mest aktive taggeren i Oslo, noe flere i det gamle hip hop-miljøet kan bekrefte»

- Breivik planla tagging som militær operasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer