Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik-psykiater drøftet egen habilitet med dommerne

- Lars Weisæth droppes som foreslått sakkyndig i 22. juli-saken.

FORESLO NYE SAKKYNDIGE: Bistandsadvokat Marte Randen og Øyvind Vildhammer ønsket ikke at Lars Weisæth skulle oppnevnes som sakkyndig for de fornærmede i rettssaken mot Anders Behring Breivik, og kom med forslag på to andre. Ifølge Randem har de koordinerende bistandsadvokatene nå sendt et brev der de skriver at de er enige i advokatfirmaes forslag, og at retten vil bli informert om dette i løpet av dagen. Foto: Vogt og Wiig.
FORESLO NYE SAKKYNDIGE: Bistandsadvokat Marte Randen og Øyvind Vildhammer ønsket ikke at Lars Weisæth skulle oppnevnes som sakkyndig for de fornærmede i rettssaken mot Anders Behring Breivik, og kom med forslag på to andre. Ifølge Randem har de koordinerende bistandsadvokatene nå sendt et brev der de skriver at de er enige i advokatfirmaes forslag, og at retten vil bli informert om dette i løpet av dagen. Foto: Vogt og Wiig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Professor og forsker i katastrofepsykiatri, Lars Weisæth, ble i utgangspunktet foreslått som sakkyndig for de fornærmede i straffesaken og erstatningssøksmålet mot Anders Behring Breivik.

Men etter at blant andre Advokatfirmaet Vogt & Wiig i forrige uke sendte et brev til Oslo tingrett der de ba om at to andre navngitte sakkyndige ble oppnevnt i stedet, har de koordinerende bistandsadvokatene nå bestemt seg for å droppe og be retten om at Weisæth oppnevnes.

Det opplyser bistandsadvokat Marte Randen ved Advokatfirmaet Vogt & Wiig overfor Dagbladet i dag. Advokatfirmaet representerer om lag hundre fornærmede i 22. juli-saken.

Drøftet forslaget I stedet for Weiseth foreslår de koordinerende bistandsadvokatene at retten oppnevner prof. dr. med. psykiater og psykolog Are Holen og førsteamanuensis, psykolog Dagfinn Winje.

- I dag ble det kjent at de koordinerende bistandsadvokatene støtter våre forslag om å be retten oppnevne Holen og Winje, eller eventuelt bare en av dem. I tillegg kommer det fram at det kan bli aktuelt å føre Weisæth som vitne i saken, sier Randen til Dagbladet.

Hun forteller at Oslo tingrett vil motta et formelt brev fra de koordinerende bistandsadvokatene om dette seinere i dag.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken før brevet er oversendt til Tingretten.

Kontaktet dommerne Lars Weiseth sier det er uproblematisk for ham at han ikke blir sakkyndig i 22. juli-saken.

- Det er helt greit for meg. Jeg tok selv opp med retten at jeg hadde vært involvert med støttetjenester på Utøya og i Regjeringskvartalet, og har vært helt åpen på at dette kunne være uforenelig med habilitetsreglene, sier Weisæth til Dagbladet.

Han mener at han likevel kan bidra med forskningsbasert kunnskap under rettssaken.

Weisæth sier at han synes det er bra at sakkyndigrollen blir diskutert i forkant av straffesaken.

- Det var derfor jeg tok kontakt med dommerne. Med så mange involverte er det umulig å få til en fullstendig enighet, men jeg har full tillit til at Holen og Winje vil greie dette, sier Weisæth.

- Skeptiske Flere bistandsadvokater var skeptiske til forslaget om å oppvnevne Weiseth som sakkyndig, og mente blant annet at han var innhabil fordi han på vegne av Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress var informasjonsgiver for etterlatte som ønsket å besøke Utøya.

- Flere var skeptiske til forslaget fordi han oppfattes som svært streng i sine vurderinger og som kontroversiell og omstridt mellom partene. Det kan stilles spørsmål ved om han representerer allment akseptert medisinsk viten. På denne bakgrunn er det anført at han ikke innehar den nødvendige tillit som en rettsoppnevnt sakkyndig bør ha. Videre mener flere at det kan reises habilitetsinnsigelser mot ham, sier Randen.
 
- Ingen innvendinger Ifølge Randen var det derimot ingen innvendinger mot deres forslag om å oppnevne Holen og Winje.

- På vegne av våre klienter er vi fornøyde, sier Randen.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren bekrefter at det er enigheten mellom bistandsadvokatene om å foreslå Holen og Winje framfor Weisæth som sakkyndig:

- Weisæth ble først foreslått, men nå er det er bred enighet blant bistandsadvokatene om å opnevne to andre flinke sakkyndige, og det er ingen innvendinger mot dem, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til Dagbladet.

BLE FORESLÅTT: Professor og krisepsykiater Lars Weisæth sier at han selv kontaktet Oslo Tingrett da han fikk høre at han ble foreslått som sakkyndig for ofrene i 22. juli-saken, for å diskutere sin egen habilitet.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BLE FORESLÅTT: Professor og krisepsykiater Lars Weisæth sier at han selv kontaktet Oslo Tingrett da han fikk høre at han ble foreslått som sakkyndig for ofrene i 22. juli-saken, for å diskutere sin egen habilitet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling