MÅ VURDERE HABILITET: Rettspsykiatere Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater her Ila fengsel etter å ha gjennomført en psykisk vurdering av Anders Behring Breivik 1. september. Husby har nå varslet retten om en mulig habilitetskonflikt. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
MÅ VURDERE HABILITET: Rettspsykiatere Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater her Ila fengsel etter å ha gjennomført en psykisk vurdering av Anders Behring Breivik 1. september. Husby har nå varslet retten om en mulig habilitetskonflikt. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

Breivik-psykiater kan være inhabil

Etter å ha undersøkt Anders Behring Breivik i to måneder, varslet Torgeir Husby om et mulige habilitetsproblem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev til Oslo tingrett gjør rettspsykiater Torgeir Husby oppmerksom på at han er faglig ansvarlig for ansatte som behandler Breiviks mor. Husby er til daglig overlege ved Diakonhjemmet i Oslo.

Dette melder VG Nett i dag.

- Vi fikk beskjed om dette den 19. september, og orienterte partene om problemstillingen neste dag. Bistandsadvokater, forsvarer og statsadvokat har sendt oss sine bemerkninger. Vi tar sikte på å skrive en kjennelse innen slutten av uken, der vi tar stilling til hans habilitet, sier tingrettsdommer Anne Margrethe Lund til VG Nett.

Kan avgjøre utfallet Ifølge avisa mottok retten brevet fra Husby samtidig som Husby hadde sin siste samtale med Breivik.

Breivik er sammen med Synne Sørheim oppnevnt for å vurdere hvorvidt Breivik var strafferettslig tilregnelig eller ikke under terroraksjonene 22. juli.

De to var også oppnevnt som sakkyndige og vurderte Håvard Nyfløt, som var tiltalt for å ha drept Faiza Ashraf. De to konkluderte med at drapsmannen Nyfløt ikke var psykotisk.

100 timer Overfor Dagbladet har ikke de to rettssakkyndige villet kommentere samtalene de har hatt med Breivik, men forteller at de vil ha over 100 timer med observasjon av Breivik før konklusjonen kommer.

- Vi planlegger ti til femten samtaler totalt og vil da personlig ha mellom 25 og 40 timers samtale, har Torgeir Husby uttalt til Dagbladet.

Husby forteller at de i tillegg vil gå gjennom avhørene med Breivik, både på henstilling fra politiet og ut fra egen sakkyndig interesse.

- Dermed vil vi ha minst, og sannsynligvis godt over, hundre timers observasjon av ham, sier Husby.

Kan gi problemer De sakkyndige har til sammen hatt elleve samtaler med den terrorsiktede, og deres konklusjon vil ha et avgjørende utfall for straffereaksjonen.

Husby har ikke ønsket å kommentere habilitetsspørsmålet.

Etter planen skal Husby og Sørheim levere sin vurdering av Breivik innen 1. november.

Skulle imidlertid retten komme til at det er et habilitetsproblem med Husby, kan arbeidet så langt være forgjeves. I verste fall må retten utnevne en ny rettspsykiater.

Oslo tingrett vil ta stilling til habilitetsspørsmålet innen utgangen av uka.