- MONSTER: Her er Breivik fotografert få minutter etter pågripelsen på Utøya. I avhør samme natt sa han: I dag er jeg det største monsteret siden Quisling, og det er greit liksom.
- MONSTER: Her er Breivik fotografert få minutter etter pågripelsen på Utøya. I avhør samme natt sa han: I dag er jeg det største monsteret siden Quisling, og det er greit liksom.Vis mer

Breivik roser Vidkun Quisling i avhør

Synes landsforræderen har sunne idealer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I avhør er Breivik blitt spurt om hvilke hendelser, nasjonalt og internasjonalt, som førte til hans stadig mer ytterliggående politiske syn.

Han har svart at han er påvirket av oppbygningen av vesteuropeiske samfunn, og at han mener det etter 2. verdenskrig har vært en «heksejakt på nasjonalister og kulturkonservative».

«Sunne idealer» - Det begynte for Norges del med at mange i Nasjonal samling ble sendt på galehus. Det viser hvordan man så på antikommunister, har Breivik forklart, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Noen av de var tilhengere av Nazi-Tyskland, så det var kanskje rettferdig å gjøre det i noen tilfeller, har han presisert.

På tross av dette uttrykker Breivik støtte til Vidkun Quisling, landsforræderen som var tyskernes fremste norske ambassadør.

Breivik har forklart i avhør at Quisling ikke var en helt «fordi han var en fasilitator for tysk okkupasjon», men terroristen mener Vidkun Quisling «på veldig mange områder hadde sunne, kulturkonservative idealer».

Monster - Problemet er at etter 2. verdenskrig ble sunne, kulturkonservative idealene demonisert. Det har gjort at det nesten er umulig for kulturkonservative å uttrykke sin mening etter 2. verdenskrig. Det har vært systematisk forfølgelse, trakassering, latterliggjøring og sensur.

Slik er det fortsatt i dag, har massemorderen forklart i avhør om sitt forkvaklede verdensbilde.

Han har selv trukket en parallell fra seg selv til landsforræderen Quisling. I det første avhøret på Utøya, mens han satt lenket fast i hovedhuset, sa Breivik følgende:

- I dag er jeg det største monsteret siden Quisling, og det er greit liksom.

SVEK NORGE: Breivik har flere ganger nevnt Vidkun Quisling i avhør. Foto: NTB/Scanpix
SVEK NORGE: Breivik har flere ganger nevnt Vidkun Quisling i avhør. Foto: NTB/Scanpix Vis mer