Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik saksøker staten for å slippe ut av isolasjon

Geir Lippestad mener staten bryter menneskerettighetene.

VIL I RETTEN IGJEN: Anders Behring Brevik, og hans advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn i retten under 22.juli-rettssaken. Breivik vil nå saksøke staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL I RETTEN IGJEN: Anders Behring Brevik, og hans advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn i retten under 22.juli-rettssaken. Breivik vil nå saksøke staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To og et halvt år etter at rettssaken hvor Anders Behring Breivik ble dømt for terrorangrepene og drap på 77 personer 22. juli 2011, forbereder Breivik og advokat Geir Lippestad seg på en ny runde i retten.

Siden han ble pågrepet har Breivik som eneste norske fange sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet. Han soner nå i Skien fengsel. Der har han ingen kontakt med andre fanger. Nå går Breivik og Lippestad til retten i et forsøk på å få endret på soningsforholdene.

- Vi forbereder et søksmål mot staten ved justisdepartementet, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

- Vi satser på å levere det før påske.

Vil ut av isolasjon Breivik vil saksøke staten for det han og advokatene hans mener er brudd på menneskerettighetene.

- Den sentrale delen av søksmålet er at han i praksis fortsatt sitter isolert, og at det nå er på tide at det opphører. Vi har tatt dette til de klageinstanser som en mulig, nå ønsker vi at domstolen skal vurdere om dette er i tråd med regelverket, sier Lippestad til Dagbladet.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

- Langvarig isolasjon blir en form for tortur, sier Lippestad.

- Fornyes automatisk Vedtaket om særlig høy sikkerhet, som holder Breivik isolert, kan gis for seks måneder av gangen.

- Vi opplever at det fornyes nærmest automatisk, med samme begrunnelse hver gang. Hvis han skal sitte isolert, må det i det minste være skikkelig begrunnet. Rett etter 22. juli og i tida etterpå var det gode grunner til at han skulle sone slik, men de grunnene svekkes etter hvert, sier Lippestad.

- Enkelte vil kanskje si at han fortjener å sone slik han gjør nå?

-  Menneskerettighetene gjelder også for ham. Og dette handler ikke om at han skal ha en lett soning, og han vil nok alltid være en spesiell innsatt med spesielle restriksjoner. Men han kan ikke sitte isolert for alltid. Nå ønsker han kontakt med andre innsatte. Jo lenger han sitter isolert, jo større er sjansen for at han blir skadet av det, sier Lippestad.

Vil sende brev igjen Etter at Breivik ble dømt i august 2012 har den terrordømte Oslo-mannen sendt et stort antall brev til tilhengere, presse og andre. Det kan han ikke lenger.

Før jul kunne VG fortelle at Kriminalomsorgen 5. desember i fjor fattet et vedtak som i praksis har satt en stopp for brevskrivingen fordi de mener han forsøk å danne «en bevegelse som inkluderer ekstrem vold og terror som virkemiddel».

Også dette ønsker Breivik at retten skal ta stilling til, slik at han skal få mulighet til sende og motta brev igjen.
 
- Vi mener dette er noe Kriminalomsorgen faktisk ikke har mulighet til å vedta. Det følger av loven at de kan nekte postkorresponanse hvis innholdet i brevene inneholder opplysninger om planlegging eller gjennomføring av straffbare handlinger. Breivik ble nektet å sende helt nøytrale postkort. De må vurdere innholdet i brevene, de kan ikke ilegge et totalforbud, sier Lippestad.

- Har ytringsfrihet Advokaten mener vedtaket er i strid med EMKs artikkel åtte, hvor det heter at enhver har rett til respekt for sitt privatliv (...) og sin korrespondanse.

- Breivik må også kunne ha ytringsfrihet. Vi må tåle ytringer vi ikke nødvendigvis liker. Og ytringsfriheten har trange kår hvis det ikke en gang er mulig å sende julekort, sier Lippestad.

Rømningsfare Erling Fæste, assisterende direktør i Kriminalomsorgen region sør, sier de ikke kan kommentere alle detaljer rundt Breiviks soningsforhold.

- Opphold i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå kan besluttes når innsatte antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, fare for gisseltaking eller fare for ny, særlig alvorlig kriminalitet. Vi mener vilkårene for opphold i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå er tilstede i dette tilfelle, sier Fæste til Dagbladet.

- Når det gjelder spørsmålet om å nekte brev sendt ut er dette til klagebehandling i Kriminalomsorgsdirektoratet, sier Fæste, som sier han på grunn av taushetsplikt ikke kan kommentere saken ytterligere.

«Luftes» Lippestad sier at Breivik nå bruker store deler av tida på å forberede søksmålet, samt at han skriver på en bok. Breivik sier han allerede har skrevet ferdig et bokmanus. Dette ligger i en bunke på cella hans, da han ikke har fått lov til å sende det ut.

Advokaten sier Breivik ellers bruker dagene til å lese aviser, gå på tredemølle, noe stryketrening, samt å se nyheter på TV. Han er omtrent hver fjerde dag «til lufting» i en lufteboks.

- Han kan gjøre det oftere, men opplever det som belastende blant annet fordi han må av og på med håndjern når han skal dit.

Det har tidligere kommet fram at Breivik har sendt brev til fengselsledelsen der han truet med å sultestreike hvis han ikke fikk tilgang til en Playstation 3, og at Playstation 2-maskinen han hadde var «ubrukelig».

Det vil trolig bli Lippestad eller hans kollega Odd Ivar Grøn som fører saken for retten.