Breivik saksøker staten for å slippe ut av isolasjon

Geir Lippestad mener staten bryter menneskerettighetene.

VIL I RETTEN IGJEN: Anders Behring Brevik, og hans advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn i retten under 22.juli-rettssaken. Breivik vil nå saksøke staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL I RETTEN IGJEN: Anders Behring Brevik, og hans advokater Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn i retten under 22.juli-rettssaken. Breivik vil nå saksøke staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To og et halvt år etter at rettssaken hvor Anders Behring Breivik ble dømt for terrorangrepene og drap på 77 personer 22. juli 2011, forbereder Breivik og advokat Geir Lippestad seg på en ny runde i retten.

Siden han ble pågrepet har Breivik som eneste norske fange sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet. Han soner nå i Skien fengsel. Der har han ingen kontakt med andre fanger. Nå går Breivik og Lippestad til retten i et forsøk på å få endret på soningsforholdene.

- Vi forbereder et søksmål mot staten ved justisdepartementet, sier advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

- Vi satser på å levere det før påske.

Vil ut av isolasjon Breivik vil saksøke staten for det han og advokatene hans mener er brudd på menneskerettighetene.

- Den sentrale delen av søksmålet er at han i praksis fortsatt sitter isolert, og at det nå er på tide at det opphører. Vi har tatt dette til de klageinstanser som en mulig, nå ønsker vi at domstolen skal vurdere om dette er i tråd med regelverket, sier Lippestad til Dagbladet.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer