Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik sammenligner Ila fengsel med det irakiske torturfengselet Abu Ghraib

Massemorderen mener myndighetene holder dette hemmelig.

ABU GHRABI: Dette bildet av fengselsvokteren Lynndie England og en av fangene i Abu Ghraib gikk verden rundt da det ble frigjort. Nå sammenligner massemorder Anders Behring Breivik forholdene i Ila fengsel med forholdene i det irakiske torturfengselet, skriver AP: Foto: Scanpix
ABU GHRABI: Dette bildet av fengselsvokteren Lynndie England og en av fangene i Abu Ghraib gikk verden rundt da det ble frigjort. Nå sammenligner massemorder Anders Behring Breivik forholdene i Ila fengsel med forholdene i det irakiske torturfengselet, skriver AP: Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et 27 siders brev der massemorder og terrorist Anders Behring Breivik (33) klager på forholdende i høysikkerhetsfengselet Ila, sammenligner han fengselet med det beryktede torturfengselet Abu Ghraib i Irak.

Det melder nyhetsbyrået Associated Press, som fikk tilgang til Breiviks brev i går.

Abu Ghraib er kjent internasjonalt som et sted der Saddam Hussein torturerte og henrettet motstandere. Det er også kjent som åstedet for tortur og mishandling av fanger, utført av soldater og fangevoktere under USAs kommando.

Dagbladet er kjent med at alle Breiviks planer om iverksettelse av nye terrororganisasjoner stoppes i fengselet når han blir konkret på hvordan han ønsker å etablere disse.

- Holdes hemmelig At forholdene i fengselet ligner torturfengselet, er ifølge Breivik noe norske myndigheter legger lokk over.

- Det er sannsynlig at Norges eget «mini-Abu Ghraib» i kjelleren på ila fengsel holdes hemmelig, og at Norges menneskerettslige ambassadører sprer ordet om «verdens mest humane prinsipper» for å unngå å bli gjort narr av, hevder Breivik om stedet der han soner forvaringsstraffen på 21 år.

Som kjent var det denne straffen Breivik sjøl ønsket seg da rettssaken mot ham gikk i Oslo Tingrett på forsommeren i år.

- Merker regimet Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel ønsker ikke å kommentere Breiviks sammenligning med torturfengselet i Irak.

ILA FENGSEL: Ifølge Ila fengfsel er dette et av rommene Breivik har til disposiajon på fengselets forvaringsanstalt. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt
ILA FENGSEL: Ifølge Ila fengfsel er dette et av rommene Breivik har til disposiajon på fengselets forvaringsanstalt. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt Vis mer

- Det jeg generelt kan si om situasjonen omhandler tre forhold: for det første har han ikke PC lenger. For det andre blir en del av brevene han får tilsendt nå stoppet. Og for det tredje merker han nok nå full tyngde av det regimet han sitter under, med særlig høy sikkerhet, sier Bjarkeid til Dagbladet.

- Er det vanlig at innsatte hos dere sender slike klagebrev?

- Det er ikke uvanlig med klagebrev, men normalt vil det foregå gjennom dialog med fengselet.

- Har det skjedd i dette tilfellet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Fra forstanden I Breiviks klagebrev skriver massemorderen, som er skyld i at 77 mennesker mistet livet under terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor, at han er på randen til selvmord.

- Hadde det ikke vært for at jeg er ekstremt tålmodig, ville jeg mest sannsynlig gått fra forstanden i ren frustrasjon, skriver 33-åringen.

Han hevder også at han opplever det som den «ultimate manifestasjon av sadisme» at han inntil nylig ikke har fått bruke en vanlig penn.

Det håndskrevede brevet skal være sent til blant andre AP, enkelte norske mediebedrifter og Amnesty International, skriver AP.

ØNSKET SEG FORVARING: Under hele rettssaken kjempet Anders Behring Breivik og hans forsvarere  for en forvaringsdom. Da dommer Arntzen leste opp dommen for ham den 25. august i år, smilte Breivik fornøyd. Nå er han imidlertid ikke så fornøyd likevel. I et 27 siders klagebrev sammenligner massemorderen forholdene i fengselet med et beryktet irakisk torturfengsel.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKET SEG FORVARING: Under hele rettssaken kjempet Anders Behring Breivik og hans forsvarere for en forvaringsdom. Da dommer Arntzen leste opp dommen for ham den 25. august i år, smilte Breivik fornøyd. Nå er han imidlertid ikke så fornøyd likevel. I et 27 siders klagebrev sammenligner massemorderen forholdene i fengselet med et beryktet irakisk torturfengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Brevets hovedmottaker er iomidlertid Kriminalomsorgen region nordøst, ifølge VG.

Ila fengsel friga i august i år en rekke bilder fra anstalten der Breivik soner forvaringsdommen. Bildene viser cellene Breivik har tilgang til, blant annet et treningsrom og et arbeidsrom. Hver celle er på 8 kvadratmeter.

FULL TYNGDE: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel sier til Dagbladet at Breivik nå merker full tyngde av den strenge forvaringsdommen. Massemorderen har ikke lenger tilgang til PC, og mange av brevene han får tilsendt stoppes. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FULL TYNGDE: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel sier til Dagbladet at Breivik nå merker full tyngde av den strenge forvaringsdommen. Massemorderen har ikke lenger tilgang til PC, og mange av brevene han får tilsendt stoppes. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!