Breivik sammenlignet Knights Templar med speider'n

Begge var opptatt av uniformer.

VITNER I DAG: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas i samtale med forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad i pausen under forklaringen i rettssal 250 mandag i tiende, og dermed siste uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNER I DAG: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas i samtale med forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad i pausen under forklaringen i rettssal 250 mandag i tiende, og dermed siste uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag forklarer Agnar Aspaas og Terje Tørrissen hvorfor de mener Breivik ikke er gal - og heller ikke var gal 22. juli.

De to redegjør for samtaler med Breivik om 22. juli, forberedelsene, motivasjonen og det påståtte nettverket hans.

Presset Breivik Den første av de to fellessamtalene Tørrissen og Aspaas hadde med Breivik ble gjennomført den 5. mars i observasjonsenheten på Ila. Samtalen varte i nesten fire timer.

- Her var vi mer konfronterende på ting som var uklart for oss, som historiene hans, aksjer, økonomi, radikaliseringsprossessen, og dette med at han omtaler seg som «vi». Han svarte at han refererer til militære nasjonalister når han bruker «vi», sier Aspaas.

De to sakkyndige skriver i sin rapport at de ikke tror Knights Templar, det påståtte nettverket Breivik sier han er med i, eksisterer.

- Vi presset Breivik på Knights Templar. Han ville ikke kommentere mye av det vi spurte om omkring dette nettverket, sier Aspaas i retten.

Speider'n - Breivik sammenligner Knights Templar med speiderbevegelsen, sier Agnar Aspaas.

Aspaas oppgir at dette var relatert til uniformen som Breivik lagde. Breivik sammenlignet dette med Robert Baden-Powell, grunnlegger av speiderbevegelsen, som var med og utformet hvordan speider-uniformen skulle se ut.

- Vi presset ham også på dette med uniformen og det såkalte coveret hans (hvordan Breivik gjemte seg for politiet og PST). Hva hvis politiet fant den? Da innrømmet Breivik at det ikke hadde vært gunstig om politiet fant uniformen, sier Aspaas.

Noe som er diskutert er hvorvidt Breivik har narsissistiske trekk. Han er framstilt som forfengelig, med dyre klær, uniformer og plastisk kirurgi.

- Siden han kan tenkes å ofre seg selv, kan han ikke sies å være narsissist (selvelsker), refererer Aspaas fra samtalen med Breivik.

Han sier at terroristen likevel medgir at han har narsissistiske trekk.

Spiste lunsj Den 3. mars i år hadde Aspaas en samtale med Breivik som da var til observasjon på Ila.

Breivik hadde ikke håndjern på seg og gikk fritt rundt i enheten. Samtalen foregikk ved spisebordet i enheten, og det ble servert kaffe og spist lunsj i tilknytning til møte.

- Jeg ville vite mer om frimureri. Jeg lurte på om det var noe mystikk ved dette som gikk over i det psykosenære eller psykotiske, sier Aspaas.

KJEMPER FOR TILREGNELIGHET: Breivik, her med sine forsvarere og vakter i rettssalen, vil ikke på galehus, som han sier det selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJEMPER FOR TILREGNELIGHET: Breivik, her med sine forsvarere og vakter i rettssalen, vil ikke på galehus, som han sier det selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Siste samtale med Breivik var 14. mars. Denne gjennomførte Aspaas og Tørrissen i fellesskap.

- Han var lei seg på vegne av ofrene og de pårørende, sier Aspaas - men understreker at Breivik uansett mente drapene var nødvendige.

LAGDE UNIFORM: Denne paradeuniformen lagde Breivik hjemme på gutterommet i morens leilighet på Skøyen. Han bestilte delene på nettet. Foto: Reuters / NTB scanpix
LAGDE UNIFORM: Denne paradeuniformen lagde Breivik hjemme på gutterommet i morens leilighet på Skøyen. Han bestilte delene på nettet. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer