Breivik sendte brev til VG, Dagbladet og ABC Nyheter

Angriper psykiatrirapporten og presenterer konspirasjonsteorier.

«ÅPENT BREV»: Dette er utdrag fra første og siste side av brevet Breivik har sendt ut. Faksimile
«ÅPENT BREV»: Dette er utdrag fra første og siste side av brevet Breivik har sendt ut. FaksimileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik har sendt ut et såkalt åpent brev om den første sakkyndige vurderingen av ham til tre norske medier. Det 38 sider lange brevet ble først omtalt i VG i dag.

I eksemplaret som kom i posten til Dagbladet i dag heter det i en håndskrevet beskjed til slutt:

«Dette dokumentet er sendt til tre selskaper: VG (28.03) og Dagbladet + ABC Nyheter (31.03). Jeg har ikke kapasitet til å distribuere den til flere selv om det i utgangspunktet var ønskelig. Måket mitt er at sannheten om rapporten kommer ut til flest mulig».

- Feilaktige påstander Breivik skriver at han vil angripe 200 punkter i den første rettspsykiatriske erklæringen fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby når rettssaken starter. Han tar dem for seg i brevet, men skriver også flere steder: «Jeg har ikke hatt tid til å kommentere de spesifikke påstandene».

Påstandene han har plukket ut avsluttes ofte med følgende kommentar fra Breivik: «Dette er en absurd og feilaktig påstand som fremlegges som et resultat av oppdiktede ytringer».

Konspirasjonsteorier Den terrortiltalte Oslo-mannen innleder brevet med det han mener er fem mulige forklaringer på hvorfor de første sakkyndige konkluderte med at han er paranoid schizofren og at han er utilregnelig. De fem er, ifølge Breivik:

• Emosjonell ustabilitet og inkompetanse på området politisk motivert vold.
• Frykten for rekruttering og ideologisk inkompatiblitet.
• Økonomisk avhengighet («...(psykiaterne) er avhengige av offentlig tildelte kontrakter. De frykter at min ideologi vil bidra til å danne grunnlag for en bevegelse som i fremtiden vil true deres økonomiske eksistensgrunnlag»).
• Hevnmotiv (Breivik frykter han vil bli utsatt for «"kjemisk tortur" med tvangsinjisering av antipsykotiske kjemikalier, i mangel av «passende straffemetoder innenfor den norske rettsstat.»)
• Et bestillingsverk fra regjeringen («de ble forklart at det var nødvendig å "verne samfunnet" fra ideologien min»).

«Værre enn døden» Feilene Breivik hevder han har funnet, dreier seg om alt fra mindre språklige rettelser til avsnitt han mener rettspsykiaterne har diktet opp for å få ham til å fremstå som en syk person.

I brevet skriver han også: «Det å sende en politisk aktivist på sinnsykehus er mer sadistisk og ondskapsfullt enn å drepe ham. Det er en skjebne værre enn døden.»

Han kommer også med verbale angrep mot pressen: «(...) det er ikke tvil om at pressen som helhet har bidratt til sykeliggjøringen gjennom deres systematiske velvillighet til å håne, latterliggjøre og dehumanisere meg.»

- Ikke spesielt Rettspsykolog Pål Grøndahl har lest deler av brevet.

- Det er bare ting vi ser etter i et slikt brev. Det er form og det er innhold. Når det gjelder form ser vi om det er mange innskutte bisetninger, rare setningskonstruksjoner, merkelige formuleringer og i hvilken rad det er mulig å følge en rød tråd. Innholdsmessig ser vi på hvorvidt vedkommende fungerer kognitivt, om det er sammenhengende og gir mening, eller om det bærer preg av det psykotiske og irrasjonelle, sier Grøndahl til Dagbladet.

- Av det lille jeg har skumlest av brevet, er det ikke noe jeg kan se som er spesielt eller avvikende.

Frarådet Breivik har sendt ut brevet mot sine forsvareres ønsker.

- Vi har frarådet ham sterkt å sende det ut og har brukt mye tid på å forklare hvorfor. Vårt hovedmål er klart: Å kjempe for å få ham erklært tilregnelig. Da ønsker vi å få disse spørsmålene ordentlig belyst i retten, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. 

- Vi mener det må komme fram i retten hvorfor han gjorde som han gjorde og hva kampen hans består av, ikke i forhåndsintervjuer eller forsvarstaler. Vi mener bevisførselen skjer best i retten. Han ønsker oppmerksomhet om sin ideologi, men vi mener også at fremføres best i retten. Vi har fortalt ham at han ikke har råderett over det han sender til mediene, og at de gjør som de vil med det når han har sendt det og at han ikke har noen kontroll over vinklingene som kommer, sier Bæra.