TIL OG FRA RETTEN: Anders Behring Breivik blir her transportert ut fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TIL OG FRA RETTEN: Anders Behring Breivik blir her transportert ut fra Oslo tinghus etter et fengslingsmøte. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Breivik ser fram til rettssaken

Men terroristen gleder seg ikke til å møte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skal Anders Behring Breiviks fire forsvarsadvokater på en befaring på gården Vålstua i Åmot kommune i Hedmark, hvor Breivik laget terrorbomba og bodde de siste månedene før terroraksjonen.

Forvarer Geir Lippestad har varslet at han også vil legge fram hovedlinjene i arbeidet til forsvarerteamet fram mot rettssaken. Selve rettssaken ser Breivik fram til, ifølge Lippestad.

- Hvordan ser han for seg sin egen framtid nå?

- Jeg tror ikke han har tenkt lenger fram enn til rettssaken, jeg har i hvert fall ikke snakket med ham om noe som ligger lenger fram enn det. Han gleder seg ikke til rettssaken. Men han ser fram til å bli ferdig med det, sier Lippestad.

Militær domstol Breivik har tidligere gitt klart uttrykk for at han ikke anerkjenner det norske rettsvesenet, og blant annet ytret ønske om å bli stilt for en militærdomstol, da han mener han er i krig med Arbeiderpartiet. Men han er mer enn villig til å stille i retten, og har i sitt mye omtalte manifest lagt fram planer for hvordan han skal presenter sin forsvarstale. I forbindelse med fengslingsmøtene har han også ønsket å stille i frimurerdress, men fått nei til dette av retten.

Massedrapsmannen har nå sittet isolert i over tre måneder. Lippestad tror ikke han vil være isolert helt fram til rettssaken, som er varslet å starte på vårparten nesteår.

- Å sitte isolert så lenge er ikke bra for noen mennesker. Det kan føre til psykiske skader og vi har vært veldig opptatt av at han skal få et innhold i hverdagen sin med meningsinnhold og at han treffer andre mennesker. Vi hadde et møte med fengselet i forrige uke hvor vi nettopp diskuterte det spørsmålet. Vi er blitt betrygget med at han får veldig nøye oppfølging av lege og fagfolk og vi er trygge på at fengselet tar det veldig seriøst, sier Lippestad.

Isolert Breivik er formelt sett ikke isolert lenger, men sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet, hvor han i praksis er avskåret fra å treffe andre fanger.

- Vedtaket som han sitter på nå er til 8. februar, og vi forventer at soningen må normaliseres etter det. Fremover forventer vi at det skjer endringer i soningen, slik at det går mot mindre og mindre isolasjon uke for uke.