Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik sier han var inspirert av Baader-Meinhof

Har forklart at han lærte av den tyske, venstreekstreme terrororganisasjonen og at han var inne på minst 700 nettsteder for å finne bombeoppskrifter.

GÅRDEN: Ifølge Breiviks forklaring til etterforskerne, har han brukt både låven og kjøkkenet på Vålstua gård til bombeproduksjon. 
Foto: Benjamin A. Ward
GÅRDEN: Ifølge Breiviks forklaring til etterforskerne, har han brukt både låven og kjøkkenet på Vålstua gård til bombeproduksjon. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSTA/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik leide Vålstua gård på Åsta 2. mai. Da startet han, ifølge egen forklaring, produksjonen av terrorbomba som han sprengte i Regjeringskvartalet 22. juli.

I politiavhør har terroristen forklart at han var inne på minst 700 forskjellige nettsteder for å finne bombeoppskrifter, og han skal ha brukt anonymiseringsverktøy for å skjule sine spor på nettet.

- Han har forklart i detalj hvordan bomba lages og at han var inspirert av produksjonsverktøyene til Baader-Meinhof, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Baader-Meinhof, også kalt Rote Arme Fraktion, sto bak en rekke grufulle terrorangrep på 70- og 80-tallet.

Advokaten opplyser også at Breivik har forklart seg om al-Qaida.

- Han sier at den måten å drive krig på, som al-Qaida gjør, er en måte han kjenner seg igjen i med hensyn til virkemidler. Han antar at de har gjensidig respekt for virkemiddelbruken, sier Lippestad.

Brukte kjøkkenet Ifølge Breiviks forklaring til etterforskerne, har han brukt både låven og kjøkkenet på Vålstua gård til bombeproduksjon. Han skal ha brukt blendere for å knuse kunstgjødselen, som er produsert i små kuler — pellets.

Dette gjorde han for å få gjødselen til å absorbere kjemikalier. Breivik har i avhør forklart seg i detalj om såkalte «ANFO-bomber», et høyeksplosivt sprengstoff laget av diesel og kunstgjødsel. Det er det mest brukte sprengstoffet i verden, og er lett å lage og dessuten billig.

ANFO lages og brukes hyppig rundt om i gruver og på norske byggeplasser fordi det er billigere enn dynamitt. Breivik benyttet seg av en såkalt «ANFO-bombe» i regjeringskvartalet 22. juli.

Rote Arme Fraktion, som lærte å lage hjemmelagde bomber i palestinske terroristcamper, gikk til en rekke, dødelige angrep med bombene. Breivik skriver at han var inspirert av deres måte å lage bomber på.

Blendere Breivik nevner også den tyske terrorgruppen flere ganger i det såkalte manifestet sitt. Han sier at han har sett filmen «Baader-Meinhof Complex» og at han likte den svært godt. Han har også lest om dem.

Og når det gikk galt med hans forskjellige måter å knuse kjemikalier på - han prøvde både med kjevle og treningsvekter og mislyktes til sin store fortvilelse - kom han på de tyske venstreekstremistene igjen, ifølge det såkalte manifestet:

- Jeg hadde hørt om en marxistisk terroristsviker fra tidlig 70-tallet. Jeg tror han het Baader eller det kan ha vært Meinhof, terroristprostituerte for Sovjetunionen og lojale dhimmihorer i den islamske ummahen. Uansett. Jeg husker at jeg leste om at han brukte elektriske miksere for å knuse kunstgjødsel i leiligheten sin. Han hadde visst kjøpt mange slike miksere og brukt dem samtidig for å være effektiv. Jeg skal teste ut dette snart. Om miksmastere/blendere fra 70-tallet kunne gjøre jobben, klart moderne blendere kan, skriver han i det såkalte manifestet.

Tre byer Dagen etterpå, 26. mai, skrev han at han kjøpte rundt 12 stasjonære og håndholdte blendere for å teste. 27. mai skrev han at mer enn halvparten var ubrukelige, men at han fant en perfekt en fra Electrolux som knuste 95 prosent av pelletsene på rundt et halvminutt.

28. mai skrev han i det såkalte manifestet at han kjørte rundt hele dagen og var i tre ulike byer for å kjøpe seks slike. Han begynte å bruke fire blendere samtidig, men kom til at han må gjøre det på natta, siden det bråkte for mye. 3. juni brøt to blendere sammen, han måtte ut og handle nye. 5. juni skjedde det samme igjen; to bryter sammen. Breivik visste at det kunne skje. Han har fått med seg det også fra å lese om Baader-Meinhof:

«Jeg hørte at Baader, marxistdrittsekken fra Rote Armee Fraktion kjøpte et titall kverner og at de brøt sammen regelmessig. Han kjøpte til og med en svært dyr en, men den brøt også sammen. De endte opp med å bruke kjevle, noe som resulterte i begrensede mengder ferdigprodukt», skriver Breivik i sitt såkalte manifest.

Med disse redskapene skriver Breivik at han skal knuse 3000 kilo kunstgjødsel.

Modellfly Ifølge Dagbladets opplysninger, har Breivik i politiavhør i all i hovedsak bekreftet det han skriver i det såkalte manifestet.

Breivik kjøpte via selskapet sitt seks tonn kunstgjødsel. Han var registrert som kunde hos Felleskjøpet på Rena. Han oppbevarte gjødselsekkene i en garasje på gården. Ifølge Felleskjøpet er seks tonn et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker.

Breivik skal også ha kjøpt svovel over nettet, og andre kjemikalier i Polen. Breivik har til sammen vært avhørt i 80 timer. Oslo-politiet har gått svært detaljert til verks i spørsmålene om bombeproduksjonen. Hovedmålet med det er å avsløre om Breivik har kunnskapen og evnene til å produsere bomba på egen hånd eller om han har hatt medhjelpere.

- Produksjonen har vært omfattende og har tatt lang tid. Vi håper å få svar på om han har kunnet gjort det alene eller om han har hatt medhjelpere. En av grunnene til at vi ønsker et avhør på gården, er at vi da kan ta ham hit og få ham til å vise hvordan han gjorde det, sier politiadvokat Kraby.

 Politiet har fått hjelp i etterforskningen av bombeeksperter fra Forsvaret.

TERRORGRUPPE: Baader-Meinhof-gruppa ble oppkalt etter stifterne Andreas Baader (t.h.) og Ulrike Meinhof. Den hadde sine røtter i studentopprøret på 60-tallet, og protesterte mot styresmaktene og imperialisme.
TERRORGRUPPE: Baader-Meinhof-gruppa ble oppkalt etter stifterne Andreas Baader (t.h.) og Ulrike Meinhof. Den hadde sine røtter i studentopprøret på 60-tallet, og protesterte mot styresmaktene og imperialisme. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!