KONFRONTERENDE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet vil være mer konfonterende overfor Anders Behring Breivik under avhør senere i uka. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
KONFRONTERENDE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet vil være mer konfonterende overfor Anders Behring Breivik under avhør senere i uka. Foto: AP Photo/Lefteris PitarakisVis mer

Breivik skal kjøres enda hardere i nye avhør

Nærmere 200 vitner er nå avhørt i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 13 i dag holdt politiet en ny pressekonferanse i forbindelse med terrorangrepene fredag 22. juli.

- Anders Behring Breivik vil avhøres igjen senere i uka, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Han vil ikke si noe om hvor og når avhørene vil finne sted, men sier at de nå vil være mer konfronterende overfor Behring Breivik.

- Det viktigste vil da være å fokusere på hans bevegelser fredag 22. juli, meter for meter, minutt for minutt. Vi vil se på hva han gjorde og hvordan han gjorde det. Videre vil vi også se på hvordan han kom seg fra Regjeringskvartalet til Utøya og hva han gjorde da han kom dit, sier Hjort Kraby til Dagbladet.

Over 200 vitner Nærmere 200 vitner har nå har vært inne til avhør og politiet har fortsatt flere å intervjue i tiden fremover.

- Vi vil også ha fokus på medhjelpere og andre celler i avhørene. Han sier han var alene om dette, men vi må sjekke om dette stemmer på andre måter. Vi jobber også med å kartlegge bevegelsene hans, minutt for minutt, fredag den 22. juli, sier Hjort Kraby.

Han forteller også at elektroniske spor fra datamaskiner, mobiltelefoner og lignende er sentrale i etterforskningen.

På spørsmål om hvilke andre steder som har vært terrormål for Behring Breivik svarer Hjort Kraby at de ikke vil gå ut med dette på grunn av den psykologiske effekten det kan ha på folk.

Samler elektroniske bevis - Vi ønsker ikke å gå ut med dette, men kan bekrefte at det er snakk om typiske terrormål.

Politiet har hentet inn en rekke opplysninger, som videopptak og bompasseringer fra 22. juli. På fredag samlet de inn elektroniske bevis, som telefoner, datamaskiner, ipader og lignende på Utøya sammen med Kripos.  

- Dette skjer i nær dialog med AUF og på en så anstendig måte som mulig, sier Hjort Kraby.

MINNES: Ved Sundvollen er det lagt ned blomster, lys og flagg til minne om de som ble drept på Utøya. Utøya ses i bakgrunnen. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
MINNES: Ved Sundvollen er det lagt ned blomster, lys og flagg til minne om de som ble drept på Utøya. Utøya ses i bakgrunnen. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET Vis mer

Kripos sin ID-gruppe har laget en hvit boks for hvert terroroffer hvor personlige eiendeler, beskrivelser og svar på ulike prøver og analyser ligger.

- Her ringer det fortsatt i mobiltelefoner, fortalte Per Angel, leder av ID-gruppa, til Dagbladet 28. juli.

Startet oppryddingsrabeidet Kripos og politiet i Norde Buskerud tar tirsdag fatt på opprydningsarbeidet etter terrorangrepet på Utøya.

- Vi skal først og fremst ta oss av leirdeltakernes eiendeler, og sørge for at de blir levert tilbake til pårørende. Vi skal også se om det blant disse eiendelene er noe som er å betrakte som bevis, det være seg det vi finner i teltleiren, eller andre steder på øya, sier sjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet til NRK.

Det er i dag ti dager siden 77 mennesker mistet livet, 8 i bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og 69 i massakren på AUFs sommerleir på Utøya, og regjeringen, stortingsrepresentantene, kong Harald, kronprins Haakon og representanter for AUF samlet seg i dag til minnesmarkering i Stortinget.

Her kan de se og lese om alle de drepte og sende din hilsen og kondolanse.

FORKLARER GJERNE: Ander Behring Breivik har vært svært så villig til å forklare seg i avhør så langt.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARER GJERNE: Ander Behring Breivik har vært svært så villig til å forklare seg i avhør så langt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer