Breivik skal sitte bak skuddsikkert glass

Terrorrettssalen er snart ferdig bygd om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når rettssaken mot massedrapsmannen Anders Behring Breivik setter i gang 16. april, vil den terrortiltalte 33-åringen sitte bak en skuddsikker glassvegg.

Det er et av en lang rekke sikkerhetstiltak i det som totalt sett vil bli det mest omfattende sikkerhetsopplegget under en rettssaken i Norge noensinne. Det eneste som kan sammenliknes er trolig Nokas-saken i Stavanger, men denne gangen vil både publikums- og presseinteressen være langt høyere.

- De fire sakkyndige vil sitte mellom Breivik og aktoratet, sier Kamilla Thoresen, informasjonsrådgiver i Domstoladministrasjonen.

Det er 193 presse- og tilskuerplasser i salen. Noen av dem vil ha begrensede synsmuligheter, men tingretten har satt opp et eget TV-system. TV-bildene vil også bli sendt til presserommet som ligger ved siden av, et pressesenter på Bristol Hotell og 17 tingretter landet rundt.

Det er akkreditert journalister fra ca 220 redaksjoner.

Utenfor tingretten vil det blant annet være seks punkter med sikkerhetskontroll som presse, fornærmede, pårørende og aktører må gjennom hver dag.

SKUDDSIKKER VEKK: Anders Behring Breivik vil sitte på tiltalebenken. Han vil da sitte delvis i ly fra denne skuddsikre veggen. Foto: Thomas Haugersveen
SKUDDSIKKER VEKK: Anders Behring Breivik vil sitte på tiltalebenken. Han vil da sitte delvis i ly fra denne skuddsikre veggen. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer

Salen er i det store og det hele ferdig, men det var hektiske forberedelser da Dagbladet var innom lokalene tidligere i dag. Det var blant annet testing av TV-systemet.

Etter søknad fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening, har retten gitttillatelse til kringkasting av åpningen av hovedforhandlingen. 

Da vil både opplesning av tiltalebeslutningen - som omfatter rettens leders presentasjon av dommerne, partene og prosessfullmektigene samt aktors opplesning av tiltalebeslutningen bli TV-overført.   

Men det er ikke gitt tillatelse til overføring av Breivik og de berørtes forklaringer