- Breivik skiller seg fra andre massemordere

Forskere har analysert tekstene til fire massedrapsmenn.

ANDERS BEHRING BREIVIK: Sto bak angrepene i Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ANDERS BEHRING BREIVIK: Sto bak angrepene i Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oftest blir massemordere stemplet som kalde, hjerteløse og ufølsomme psykopater som gjerne var utsatt for mobbing.

Nå har en gruppe forskere ved University of British Columbia i Vancouver konkludert med at massemorderne også lider av en intens form for paranoia, skriver det amerkanske magasinet Pacific Standard.

Psykologen Don Dutton og to av hans kolleger  har sett nærmere på blogger, manifest og skrifter fra fire av de verste massemorderne verden har sett, deriblant norske Anders Behring Breivik.

De konkluderer annerledes enn den vanlige oppfatningen - psykologene mener drapsmennene lider av en intens form av paranoia. Dutton og hans kolleger konkluderer at mennene har vært rasende og at deres vrangforestillinger om forfølgelse stadig ble mer intens og uutholdelig.

Analysert manifest De tre forskerne ved University og British Columbia har analysert tekster, blogger og manifest skrevet av Eric Harris som sammen med Dylan Klebold drepte 12 studenter og en lærer på Columbine High School i USA i 1999, Seung Hui Cho som sto bak massakren på Virginia Tech i 2007 (32 drept), Kimveer Gill som skjøt 20 personer hvorav en døde på Dawson college i Montreal i Canada i 2006 og Anders Behring Breivik som den 22. juli 2011 drepte åtte personer Regjeringskvartalet og 69 personer på Utøya.

SEUNG HUI CHO: Sto bak massakren på Virginia Tech i 2007. Foto: REUTERS / NBC News / NTB scanpix
SEUNG HUI CHO: Sto bak massakren på Virginia Tech i 2007. Foto: REUTERS / NBC News / NTB scanpix Vis mer

- De blir og fortsetter å være fiksert og besatt av en avvisning fra det de ser på som en populær elitegruppe som de mener har oppnådd urettferdig suksess, skriver Dutton og hans kolleger i analysen som nylig ble publisert i tidsskriftet Aggression and Violent Behavior, ifølge Pacific Standard.

- I stedet for å gå videre etter avvisningen, lager de planer om å tilintetgjøre overtrederne, noe de rettferdiggjør som en hevn for det de harv utsatt dem for, skriver de.

Breivik skiller seg ut Forskerne mener Breivik skiller seg fra de andre massemorderne, først og fremst at hans paranoia kommer til uttrykk i sosio-politiske termer, Breivik angriper blant annet muslimer.

Forskerne påpeker også at Breivik var eldre enn de andre massemorderne. Mens nordmannen var 32 år på gjerningstidspunktet var Harris 18, Cho 23 og Hill 25 år.

- Breiviks paranoia synes å ha forverret seg da han var forbi college-alder. Hadde det kommet tidligere kunne skolen og hans jevnaldrende vært målet og ikke politisk, skriver de.

En ting til felles Forskerne mener også analysen deres er med på å ta livet av myten om at skoleskytere og massedrapsmenn er mobbeofre og hevder at deres tekster inneholder få referanser til mobbehistorier.

ERIC HARRIS: Var med og drepte 13 personer på Columbine High School i 1999. Foto: AP / HO / NTB scanpix
ERIC HARRIS: Var med og drepte 13 personer på Columbine High School i 1999. Foto: AP / HO / NTB scanpix Vis mer

Men en ting har de fire drapsmennene til felles, ifølge forskerne.

- Alle blir beskrevet som einstøinger, skriver Pacific Standard.

KIMVEER GILL: Skjøt 20 personer på Dawson college i Montreal i 2006. En person døde. Foto: REUTERS / vampirefreaks.com / NTB scanpix
KIMVEER GILL: Skjøt 20 personer på Dawson college i Montreal i 2006. En person døde. Foto: REUTERS / vampirefreaks.com / NTB scanpix Vis mer