- Breivik skjønner at han ikke vil bli frikjent

- Han har realistiske forventninger, sier forsvarerne etter det siste møtet med Breivik før rettssaken starter.

DET SISTE MØTET: Forsvarerne til breivik, Odd Grøn (t.v) og Tord Jordet, kommer ut fra Ila etter det som er det siste møte med Breivik før rettsaken starter.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
DET SISTE MØTET: Forsvarerne til breivik, Odd Grøn (t.v) og Tord Jordet, kommer ut fra Ila etter det som er det siste møte med Breivik før rettsaken starter. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå har vi vært inne for den siste, planlagte forberedelser før rettssaken. Han har anledning til å ringe oss og vi vil møte ham i tinghuset før retten settes mandag, men vi har ikke planlagt flere turer inn hit før det starter, sier Odd Ivar Grøn, en av Anders Behring Breiviks fire forsvarere til Dagbladet.

Saken mot Breivik starter mandag.

Som Dagbladet skrev i dag, vil forsvarerne legge ned påstand om frifinnelse, i tråd med Breiviks ønske. Men verken advokatene eller Breivik selv tror han faktisk vil bli frifunnet.

- Han har en realistisk forventning til utfallet av saken. Han tror ikke at han vil bli frifunnet. Det er ting som er viktig for ham å få fram, budskap som har en symbolverdi for ham, sier medforsvarer Tord Jordet.

De to sier det viktigste for Breivik er at han får god nok tid til å forklare seg.

- Han er opptatt av å forklare alt med hvorfor han gjorde som han gjorde. Det er en ganske lang og komplisert forklaring, med mye historiske elementer, opplevelser fra hans eget liv og politiske retninger. Det er ikke enkelt å forklare på en kortfattet måte, sier Jordet.

- Vi har snakket litt om hans forberedelser og hans forklaring, og gått gjennom litt av det praktiske. Han sier at han har nervene under kontroll, men at han er spent og at han føler han har hatt liten tid til å forberede seg, sier Grøn.

Breivik vil starte med å forklare seg tirsdag.

- Han har sagt at han skal opptre høflig og vise respekt for situasjonen.

- Hvis han får forklare seg fritt, vil han begynne å si hvorfor han har gjort som han har gjort. Det viktigste for ham da er dette med det han kaller etnisk dekonstruksjon og at han mener han har handlet i preventivt nødverge.