- BØNN OG MEDITASJON: Anders Behring Breivik skriver at han regner med at han aldri vil slippe levende ut av fengsel, og får tida til å gå med bønn og meditasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- BØNN OG MEDITASJON: Anders Behring Breivik skriver at han regner med at han aldri vil slippe levende ut av fengsel, og får tida til å gå med bønn og meditasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Breivik skriver til «kjære søster Beate»

Hyller seg selv i et brev til naziterroristen Beate Zschäpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): «Kjære søster Beate» lyder den pompøse innledningen - der den norske terroristen griper dypt i sekken med store ord:

«Vi er begge blant de første regndråpene som bærer bud om en voldsom, rengjørende storm over Europa», skriver Breivik i brevet som der Spiegel har lagt ut deler av på nettet nå i formiddag.  

Brev inndratt
I de tre sidene kommer Anders Breivik med råd om at Beate Zschäpe nå må komme seg på banen - og få gjort sine «politiske motiver» kjent for offentligheten.

Brevet ble sendt til varetektsfengslet i Köln-Ossendorf i mai i år.  Der ble det øyeblikkelig fanget opp av sensuren - og overlatt politiets etterforskere.  Mye tyder derfor på at Beate Zschäpe aldri har fått lese den svulmende henvendelsen fra det høye nord.

Bønn på cella «Jeg får tida her på cella til å gå ved hjelp av meditasjon og bønn,» skriver Breivik.

Og legger til:

«Jeg regner aldri med å slippe levende ut (av fengsel, red anm).»

Breivik ble 24. august dømt til 21 års forvaring. Han smilte da dommen ble lest opp.

Sprengte dekkleilighet
Breivik jubler over rekka med ti drap på ni utenlandske butikkeiere og en politibetjent i åra 2000 til 2007. Tyske myndigheter oppdaget ikke sammenhengen mellom drapene, før de to terroristene Uwe Böhnhard (34) og Uwe Mundlos (38) begikk selvmord umiddelbart før de skulle pågripes etter et bankran i november i fjor. 

Beate Zschäpe må ha blitt advart av sine to kumpaner, umiddelbart før disse skjøt seg selv. Hun tente på den store leiligheten i Zwickau, som de hadde disponert over i mange år og hvor det lå store mengder bevis for virksomheten til trioen som kalte seg Nasjonalsosialistisk Undergrund (NSU).  

"konservative martyrer"
«Jeg tror angrep på elitene er mer virkningsfulle enn angrep mot minoriteter - men begge deler bidrar til å skade det multikulturelle eksperimentet», hevder Breivik - og får på den måten signalisert at hans egne bakholdsangrep var viktigere enn de fra NSU.

Likevel er han pompøs nok til å dele «æren»: «Vi er den konservative revolusjonens martyrer og må være ekstremt stolte over våre offer og vår innsats», skriver han.

"...blir helt"
Den norske terroristen er full av tips og gode råd til Beate Zschäpe: «Når det blir klart at du virkelig er en militant nasjonalist, vil du bli utropt til helt av den nasjonale motstandsbevegelsen - en som har gjort alt og ofret alt for å hindre multikultur og islamisering av Tyskland».

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i 22. julisaken har tidligere reagert på Breiviks brevskriving til meningsfeller:

- Ethvert budskap som kommer fra ham, uansett hvor subtilt, kan bli oppfattet som en oppfordring til vold, fordi han jo har drept 77. Det er jo det Breivik er kjent for, sier Larsen som også frykter han kan inspirere andre.

Sikkerhetsforvaring
Beate Zschäpe (39) har nektet å forklare seg for politiet. Hun meldte seg tre dager etter at hun hadde sprengt dekkleiligheten i Zwickau i lufta. 

Til nå har observatører fryktet at hun kunne komme unna med en dom for ubetydelige forhold.  I uka som gikk presenterte imidlertid generalstatsadvokaten en tiltale for full medvirkningen til alle de 10 drapene NSU sto bak.  Anklageren kommer til å bruke argumentasjonsmåten fra de store prosessene mot de venstreekstremistiske terrorbevegelsene på 70- og 80-tallet. Den gangen mente dommerne at det var nok å gå under jorda sammen - og drive i felleskap med forberedelsene til bankran og drap, for at alle bærer like tung skyld. 

Det er allerede klart at tyske anklagemyndigheter kommer til å kreve Beate Zschäpe dømt til livstid for drap, og i tillegg sikkerhetsforvaring på ubestemt tid. Saken mot henne kommer for retten til nesten år.

PS! Brevet er skrevet på engelsk og er oversatt til tysk av der Spiegel. Dagbladet har oversatt fra tysk til norsk.