TRANGT: På ei slik åtte kvadratmeter liten celle bor Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald/EPA/Scanpix
TRANGT: På ei slik åtte kvadratmeter liten celle bor Anders Behring Breivik. Foto: Berit Roald/EPA/ScanpixVis mer

Breivik skulle rekruttere Norges verste kriminelle

Årsaken til at Anders Behring Breivik (32) sutrer over å sitte på isolasjon, er at han ikke kan rekruttere tempelriddere i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det får Dagbladet bekreftet fra kilder som kjenner etterforskningen.

I går fortalte advokat Geir Lippestad, som forsvarer Breivik, at den 32-årige massemorderen mistrivdes på isolasjon, og at han syntes det var tungt å være på cella. Det handler, etter hva Dagbladet får opplyst, ikke bare om at det er kjedelig å være innelåst på et lite rom store deler av døgnet.

Men også om at han i isolasjon ikke får spredt budskapet om sin påståtte «revolusjon» i fengselet.

Ville spre budskapet For Anders Behring Breivik har i avhør forklart at han ønsket å spre budskapet sitt, om krig mot islam og fordrivelse av islam fra Europa, i fengselet.

Han ønsket å rekruttere meningsfeller blant Norges farligste kriminelle, som sitter i høyrisikofengselet Ila sammen med mannen bak massemord og terror på norsk jord.

- Han var ikke forberedt på hva isolasjon innebar, og er ikke fornøyd med at han ikke får snakke med folk, sier en informert kilde til Dagbladet.

60 års perspektiv I sitt såkalte manifest, som ble publisert på nettet og distribuert på e-post få timer før angrepet, gjør Breivik det klart at han så på seg selv som et opphøyet og spesielt individ. I manifestet sitt skriver Breivik at han var overbevist om at han ville bli skutt av politiet. Selv om han ville bli avskydd og spyttet på når han våknet på sykehuset, trodde han at hans ideer vinne til slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke bare vil venner og familie avsky meg og kalle meg et monster, multikulturalist-mediene vil ha hendene fulle med å finne ut måter å utsette meg for karakterdrap på, skriver Breivik.

Advokat Lippestad har sagt til Dagbladet at Breivik likevel ser revolusjonen i et 60 års perspektiv, og at han ville overleve den første stormen.

Irriterer seg Dette ble brakt opp da Breivik registrerte folkehavet som ville vise sitt hat utenfor Oslo tingrett da han ble framstilt for fengsling.

Men Breiviks onde revolusjonsplan er nå blitt kraftig hindret av et åtte kvadratmeter lite rom på Ila, noe som irriterer massemorderen.

VILLE REKRUTTERE: Anders Behring Breivik ville ha med seg flere kriminelle i revolusjonen sin. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VILLE REKRUTTERE: Anders Behring Breivik ville ha med seg flere kriminelle i revolusjonen sin. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

På cella bruker han tida til å lese i to lånte bøker fra fengselsbiblioteket, i tillegg til at han forsøker å trene ved å utføre push-ups og sit-ups. Breivik fikk i går Norges-historien levert på cella. Den leser han med stor interesse.

Snakket om bomben Breiviks advokat, Geir Lippestad, ønsker ikke å kommentere Breiviks manglende omgang med eller holdning til medfanger.

- Vi har en langsiktig strategi med avhørene, og skal ettergå alle opplysninger i saken, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Breivik sa i går at han hadde med seg en walkie-talkie da han detonerte bomben i Regjeringskvartalet. Det sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet. Om den håndholdte kommunikasjonsradioen er blitt brukt til å kommunisere med andre, er foreløpig ikke kjent.

- Han har forklart seg i detalj om hvordan han har planlagt dette, og hvordan han har bygget bomben. Men om han kunne fått til dette alene, eller fått hjelp, må eksperter se på, sier Lippestad.

FORKLARTE SEG OM BOMBEN: Breivik skal ha brukt kunstgjødsel til å lage bomben. Det står fortsatt igjen kunstgjødsel på gården han bodde på i Åsta Øst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORKLARTE SEG OM BOMBEN: Breivik skal ha brukt kunstgjødsel til å lage bomben. Det står fortsatt igjen kunstgjødsel på gården han bodde på i Åsta Øst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer