Breivik smilte da han så bilde av seg selv i uniform

Aktor Svein Holden viser Breiviks egne bilder i retten.

- PROTOTYPE: Nå har massedrapsmannen innrømmet at Knights Templar-ordenen bare er en idé, og denne uniformen bare er en hjemmelaget prototype han satte sammen på gutterommet. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
- PROTOTYPE: Nå har massedrapsmannen innrømmet at Knights Templar-ordenen bare er en idé, og denne uniformen bare er en hjemmelaget prototype han satte sammen på gutterommet. Foto: REUTERS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aktor Svein Holen er i gang med å holde sitt innlegg i Oslo tingrett som er ventet å vare i tre og en halv time. Han har så lagt fortalt om Anders Behring Breiviks barndom og vist bilder av gutterommet til Breivik.

Da han viste retten Breiviks egne bilder som han har publisert av seg selv iført uniform, smilte Breivik.

Breivik smilte også da bildet av ham selv poserende med et våpen.

Kjøpt på billigsalg I går skrev Dagbladet om hvordan Breivik innrømmet i politiavhør at den pompøse paradeuniformen han er avbildet med i sitt såkalte manifest er kjøpt på billigsalg og laget på gutterommet.

- Han er åpen på at det er hans forslag til en uniform. Det er ingen eksisterende uniform som har vært tilknyttet en organisasjon, men dette er hans forslag. Det har han også vært åpen på i manifestet, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Han har forståelse for at uniformen fremstår som litt pompøs og sier at han har lagt dette bort. Han har tatt inn over seg tilbakemeldingene han har fått, sier Jordet.

Ville provosere Breivik ville før det første fengslingsmøtet bruke uniformen i retten under det første fengslingsmøtet. Det ble han nektet av dommeren. Dagbladet vet at Breivik i politiavhør har forklart at han hadde stor forståelse for dette.

- Da jeg foreslo å bruke uniformen under rettssaken, kan folk ha tenkt at jeg manglet sosial intelligens. Målet for en person til å gjøre dette var å bevisst provosere og vise at personen var stolt av det, får Dagbladet opplyst at Breivik har sagt. 

Dagbladet vet at Breivik videre har forklart at han hadde stor forståelse for at pårørende og fornærmede ville blitt svært provosert om han hadde dukket opp i uniform i retten. Han forstår også at dommeren nektet ham å bruke uniformen.

- Det hadde jeg også gjort, har Breivik sagt til politiet.

Shoppet på nettet Han hevder i sitt manifest at uniformen tilhører Knights Templar-ordenen. Men Dagbladet vet at Breivik, overfor de to nye sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, har innrømmet at denne organisasjonen ikke finnes - og dermed mister også uniformen sin påståtte verdi.

Dagbladet avslørte i september i fjor hvordan Breivik ble terrorist på billigsalg, og sporet opp Breiviks nettleverandører der han handlet uniformseffekter for en billig penge.

I politiavhør har nå Breivik innrømmet dette, får Dagbladet opplyst:

Uniformsjakka er fra et restlager hos US Marines, og slike effekter er fritt til salgs på nettet. Buksa er fra en vanlig, svart dress, mens også beltet, skuldersnora og de lilla og rød epaulettene Breivik har på skuldrene er kjøpt billig på nettet. 

Epaulettene kostet drøyt 500 kroner, og ble kjøpt hos en amerikansk nettbutikk. Dagbladet vet at Breivik har forklart at han bestilte uniformseffektene i februar 2010.

Prototype I politiavhør har Breivik innrømmet at han kjøpte både St. Georgs-korsene og uniformsknappene fra en amerikansk frimurerbutikk. Våpenskjoldet har han selv laget i bildebehandlingsprogrammet Adobe Photoshop.

Våpenskjoldet ble produsert på billigsalg i India etter at terroristen hadde tegnet det på gutterommet. Breivik har innrømmet at uniformen ikke har noen reell betydning:

- I prinsippet er uniformen en prototype og et forslag som kan videreutvikles, ved Dagbladet at Breivik har sagt.

Glemte medaljene På Breiviks uniform på det kontroversielle bildet han la ved sitt såkalte manifest, finnes både to St. Georgs-kors og et våpenskjold formet som et dødningehode. På bildet har han flere medaljer på brystkassa - men på spørsmål fra politiet husker han ikke lenger hva alle disse betydde.

En heter «destroyer of marxism commendation», som betyr henrettelse av multikulturalister, en annen heter «national defence» og er en medalje for villighet til å ofre livet for landet og folket sitt, og en tredje betyr «commendation of the financier», en utmerkelse for finansiering av en operasjon dyrere enn 10 000 euro.

Resten har Breivik glemt hva sto for.

IKKE TEMPELRIDDER LIKEVEL: Disse korsene fåes billig på nettet, har Dagbladet avslørt. De koster litt over en hundrelapp. Dette er (øverst) Knights Templar and Knight of Malta breast jewel (koster 13.99 pund), Knights Templar breast jewel (koster 11.99 pund) og Knight Companion of the Red Cross of Constantine (11.99 pund) IHSV (In Hoc Signo Vinces).
IKKE TEMPELRIDDER LIKEVEL: Disse korsene fåes billig på nettet, har Dagbladet avslørt. De koster litt over en hundrelapp. Dette er (øverst) Knights Templar and Knight of Malta breast jewel (koster 13.99 pund), Knights Templar breast jewel (koster 11.99 pund) og Knight Companion of the Red Cross of Constantine (11.99 pund) IHSV (In Hoc Signo Vinces). Vis mer