Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

Utøya-vitne mente angrepet var fra en høyreekstrem fordi «alle landssvikere fra før krigen og fram til i dag har vært høyreekstreme.» Det fikk gjerningsmannen til å smile.

SMILER AV BESKRIVELSER: Anders Behring Breivik har flere ganger under rettssaken trukket på smilebåndet av omtale vitnene gir ham. Dette bildet er fra tingretten 7. mai. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMILER AV BESKRIVELSER: Anders Behring Breivik har flere ganger under rettssaken trukket på smilebåndet av omtale vitnene gir ham. Dette bildet er fra tingretten 7. mai. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 18-åring fra Moss var en av fire som overlevde å bli skutt i lillesalen i kafébygget. Før Breivik kom inn i bygget, snakket han med kameraten Bendik Rosnæs Ellingsen, som kjapt skjønte at angrepet var politisk motivert mot AUF.

Ellingsen ble drept rett ved siden av 18-åringen.
- Landssvikere Etter at Breivik hadde gått ut av rommet, tenkte han ganske raskt at «det måtte være noe høyreekstremt,» forklarte han i retten onsdag.

- Alle landssvikere fra før krigen og fram til i dag har jo vært høyreekstreme, sa vitnet, som med det framkalte et tydelig smil hos den diametralt motsatt innstilte Anders Behring Breivik.

Vitnet forklarte seg om en gjerningsmann som ikke skjøt ett og ett offer, men som spredde skuddene rundt i lillesalen. 13 personer ble drept i kafébygget, syv i lillesalen og fem i storsalen.

«Emosjonelt ustemt» Han beskriver Breiviks oppførsel som raseripreget.

På spørsmål fra forsvarer Vibeke Hein Bæra svarte vitnet at han ikke hørte noen utsagn eller andre ytringer fra Breivik.

- Det virket nesten som han forløste aggresjon. Det er tydelig at vi har å gjøre med en person som er veldig emosjonelt ustemt, svarte han på spørsmål om hvordan han tolket gjerningsmannen.

(NTB)