Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik smilte fornøyd da dommer Arntzen dømte ham til 21 års forvaring

Morderens ansikt sprakk opp i et smil i sal 250.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka ti i dag falt dommen i saken mot Anders Behring Breivik - terroristen som på egen hånd drepte 77 mennesker, mange av dem ungdom og barn, 22. juli i fjor.

Ugjerningene, rettsprosessen mot ham og spørsmålet om hvorvidt han er og var strafferettslig tilregnelig - syk eller frisk - har utløst en voldsom debatt i det drøye året som har gått siden den mørkeste dagen i norsk historie siden 2. verdenskrig.

Og i dag erklærte dommer Wenche Elizabeth Arntzen Breivik for tilregnelig, og dømte ham til forvaring i 21 år - med en minstetid på ti år.

Breivik smilte da dommeren leste dommen. Den var i tråd med hans ønske. Han hadde et anerkjennende blikk i øynene, og smilte både med øyne og munn.

Dommen var enstemmig, erklærte dommer Arntzen.

Alvorlig Ellers var det en svært tett og alvorlig stemning i retten. Journalister som tastet på tastaturene sine var en av få lyder som hørtes. Få av de som var til stede viste noen tydelig reaksjon, utover alvoret som hele tiden har preget rettsforhandlingene.

Breivik har sagt at han ikke vil anke en tilregnelighetsdom. Bakgrunnen er at Breivik nå mener han kan betraktes som en politisk motivert terrorist og ingen ensom galning. Han brukte selv ordet «galehuset» om psykiatrisk behandling i retten.

Den formelle situasjonen i Breivik-saken er svært spesiell, der en stor del av ofrene og bistandsadvokatene også ønsket Breivik dømt som tilregnelig - mens aktoratet prosederte på det motsatte. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som har argumentert intenst for tilregnelighet, smilte også og så svært fornøyd ut da domsslutningen ble lest opp.

Nervøs Før dommen, da Breivik ankom salen ved 0955-tida, så han tydelig nervøs ut. Han tvinnet tommeltotter i håndjernene, vekslet noen ord med sine forsvarere og klarte ikke å stå helt i ro.

Han snudde seg sakte fra side til side, og stirret opp mot stolene der dommerne enda ikke hadde tatt plass.

Han hadde svart dress, grå slips og hvit skjorte og pustet tungt der han sto og ventet på dommen.


LESTE DOMMEN: Wenche Elizabeth Arntzen, rettens formann i saken mot Breivik. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
LESTE DOMMEN: Wenche Elizabeth Arntzen, rettens formann i saken mot Breivik. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!