ANGRER IKKE: Anders Behring Breivik angrer ikke på massedrapene han utførte 22. juli, men føler sorg over ei mus han drepte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ANGRER IKKE: Anders Behring Breivik angrer ikke på massedrapene han utførte 22. juli, men føler sorg over ei mus han drepte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Breivik sørger og føler ubehag over å ha drept ei mus

Men viser ingen empati overfor sine 77 ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har forklart i avhør med politiet at han tenker mye på ei mus han kjørte over og drepte under forberedelsene til terrorangrepene han gjennomførte 22. juli og som kostet 77 mennesker livet. Dette skriver VG i dag.

Men massedrapsmannen klarer ikke å utvise noen empati overfor ofrene for bomba han sprengte i regjeringskvartalet og nedslaktingen av forsvarsløse mennesker på Utøya.

Den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som er ekspert på gjerningsmannsprofiler, sier til VG at han aldri har hørt om liknende empatiske evner hos et menneske.

- Det er vel sånn at han ikke tenker som oss andre. Hans empatiske evner er veldig små, og han klarer ikke å ha empati med mennesker. Kanskje det går lettere med dyr, gjerne små dyr, sier Åsgård til VG.

Føler sorg over musa Ifølge VG har empati vært oppe som tema i avhørene av massedrapsmannen. På spørsmål om han angrer på noe eller om det er noe han husker som har gått inn på ham, snakker Behring Breivik mye om musa han drepte.

Behring Breivik forklarer da om sorgen og ubehaget da han skjønte at musa han kjørte over under forberedelsene til terroraksjonen døde.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, var mora til Behring Breivik i Oslo sentrum da bomba gikk av. Heller ikke sin egen mor, kjenner massedrapsmannen noen empati overfor. I avhør sier massedrapsmannen at han var villig til å ofre henne for saken han kjemper for.

Møtte fengselspresten Anders Behring Breivik skriver i sitt såkalte manifest at han anser styresmaktene i Norge som forrædere, siden de overlater landet til muslimer. Massedrapene begrunnes i hans ønske om å forandre Norge fra et multietnisk samfunn til et ridderledet regime der annerledes tenkende blir forvist.

Mora har ikke ønsket å snakke med sønnen sin etter terrorhandlingene. Heller ikke Anders Behring Breivik har uttrykt noe ønske om å snakke med sin familie. I går skrev Dagbladet at han har snakket med fengselspresten for første gang.

- Han syntes det var et godt møte, sa Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad til Dagbladet.