- Breivik spanet på Storbergets hus

Var på Storbergets eiendom bare en måned før terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at Breivik skal ha vært på Storbergets eiendom fra flere kilder.

Den tidligere justisministeren ble i fjor høst varslet om at terrortiltalte Breivik hadde spurt i en naboforrretning om å få parkere ved huset hans på Elverum.

Var på festival Knut Storberget og hans familie var i Elverum, og deltok på musikkfestivalen Volumfestivalen, som ble arrangert mellom 23. og 26. juni 2011, altså bare en måned før Anders Behring Breivik gjennomførte sin dødelige terroraksjon.

Den terrortiltalte 33-åringen Breivik bodde da på Vålstua gård, 20 minutters kjøring nord for Elverum.

Ifølge personer som kjenner familien Storberget godt, skal Anders Behring Breivik også ha tatt flere bilder av justisministerens hus.

Storberget, som nå er stortingsrepresentant, ble varslet om dette mens han var justisminister, og sendte opplysningene straks videre til etterforskningsgruppen i Oslo.

Ukjent for forsvarerne Etter det Dagbladet får opplyst, skal opplysningene ha blitt tatt alvorlige av etterforskerne.

Tidligere justisminister Knut Storberget blir helt taus når Dagbladet konfronterer han med disse opplysningene.

- Dette vil jeg overhodet ikke kommentere, sier Knut Storberget til Dagbladet.

Opplysningene er ukjente for forsvarer Geir Lippestad.

- Jeg er ikke kjent med det. Elverum er for så vidt på veien fra gården han bodde på og til Oslo, men jeg er ikke kjent med noen opplysninger om dette, sier Lippestad til Dagbladet.

I retten i går sa han at hovedmålet hans egentlig var å bombe regjeringskvartalet og forsøke å drepe alle medlemmene av regjeringen, men at han måtte endre planene fordi han ikke klarte å bli ferdig med bombeproduksjonen.

Spanet Breivik flyttet til Vålstua gård på Åsta i Rena kommune i mai i fjor, for å produsere terrorbomba. Han hadde håpet å lage tre bomber på 30 dager, men klarte å lage 1 på 83 dager. Han fortalte sin mor og sine venner at han flyttet til gården for å prøve seg som bonde. Han brukte også gårdsselskapet til å bestille kunstgjødsel og andre ingredienser han trengte til bombeproduksjonen og terrorforberedelsene.

I retten i går hevdet Breivik at han første gang rekognoserte, eller spanet, som han kalte det, på regjeringskvartalet i 2006.

- Jeg husker jeg rekognoserte på regjeringskvartalet, tror jeg, for første gang i 2006. Jeg husker også at jeg rekognoserte på NRK-lokalene, men jeg husker ikke nøyaktig hvilket år det var. Det kan ha vært mellom 2006 og 2007. Kanskje 2008, sa Breivik i retten.

- Hva var det du gjorde for noe når du sier du rekognoserte? spurte aktor Svein Holden.

- Nei, altså. Jeg vurderte egentlig hvor sårbarheten var. Det var veldig tidlig i fasen, så jeg vurderte egentlig hvordan et angrep kunne gjøres, sa Breivik.

Turte ikke stoppe Han forklarte at han drev rekognosering ved regjeringskvartalet åtte ganger - fire på avstand og fire nærmere.

SPANET: Anders Behring Breivik på vei til vitneboksen i går. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SPANET: Anders Behring Breivik på vei til vitneboksen i går. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Det nærmeste var å gå på fortauet utenfor bygget. - Jeg stoppet aldri opp, men kastet kun et blikk. Det er viktig at man sklir inn i miljøet, man må ha en Clas Ohlson-pose eller noe annet som kan underbygge at man går forbi, sa han.

Han turte ikke å bruke nettjenesten Google Streetview, fordi han da fryktet å bli «flagget» av overvåkingstjenesten. I tillegg vurderte han det som for risikabelt å stoppe og se etter overvåkingskameraer.