- Breivik synes ikke kamphilsenen er støtende

Terrortiltalte sier han ikke vil la seg detaljstyre av retten, men unnlot likevel å gjøre hilsenen i dag.

DAG TRE: Anders Behring Breivik gjorde sin kamphilsen i retten i går, men i dag lot han være, etter det som så ut som en diskusjon med hans forsvarere like etter at han fikk av seg håndjernene. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
DAG TRE: Anders Behring Breivik gjorde sin kamphilsen i retten i går, men i dag lot han være, etter det som så ut som en diskusjon med hans forsvarere like etter at han fikk av seg håndjernene. Foto: Bjørn Langsem /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I tre dager nå har Anders Behring Breivik gjort en bisarr «høyreekstrem hilsen» når han har ankommet rettssalen i Oslo tungrett.

Hilsenen har vakt sterke reaksjoner.

- Vi føler oss tråkket på. Hilsenen gir uttrykk for en total respektløshet overfor ofre og pårørende, sa Trond Blattmann, leder for støttegruppa for 22. juli-ofre, til Bergens Tidende i går.

Bedt om å slutte - Dette sier jo alt om hvilken person Anders Behring Breivik er. Det er noe jævla svineri, og vi håper det vil stoppes. Breivik kan ikke få lov til å hilse på denne måten.

På bakgrunn av reaksjonene, ba forsvarer Geir Lippestad i går sin klient om å slutte.

- Dette er en rett han har, men jeg skal inn og treffe Breivik nå, og vil igjen orientere ham om ønsket som har kommet, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet på vei inn til Oslo tinghus.

- Har moderert seg noe Forsvarer Tord Jordet sier til Dagbladet at Breivik har sagt han ikke vil slutte med hilsenen, er at han ikke vil la seg detaljstyre av retten.

- Derfor nekter han å la være å hilse, sier Jordet til Dagbladet.

Forsvareren legger til at Breivik selv ikke synes hilsenen er støtende.

- Han har moderert seg noe, men ønsker ikke å la seg styre i hvordan han opptrer og snakker, sier Jordet.

Gorde ikke hilsenen Dagbladet spurte også forsvarer Geir Lippestad på vei inn til retten om hvordan Breivik reagerte da han fikk forespørselen.

- Han sa ikke noe, så vi får se i dag, svarte forsvareren.

Da terrortiltalte kom inn i retten, gjorde han ikke sin egenkomponerte hilsen i dag. Like etter at han fikk av seg håndjernene, diskuterte han noe med sine forsvarere. Så satte han seg rolig ned.

- Trolig raskere I retten i går nektet Breivik å svare på mange av aktoratets spørsmål. Dette gjaldt særlig spørsmål om hans påståtte nettverk Knights Templar, og hans reiser til Liberia, London og Øst-Europa. Flere ganger ble han satt fast av aktor Inga Bejer Engh.

I dag vil trolig utspørringsprosessen bli noe enklere, ettersom det bare er KT han har varslet at han ikke vil snakke om.

Statsadvokat Inga Bejer Engh sier at aktoratet vil starte i 2006 når rettssaken tar til klokka 09.00.

- Vi vil spørre Behring Breivik om planleggingen fram mot 22. juli 2011, så får vi se hvordan det går og hvor langt vi kommer, sier hun.