- Breivik syntes det var rart og tøft

Fire av drapsmannens tidligere venner vitnet i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire av Anders Behring Breiviks (33) tidligere venner, forklarte seg i retten i  Oslo tingrett i dag.

Vennene ba om at Breivik forlot rettssalen mens de vitnet og Breivik motsatte seg ikke dette. Han måtte derfor følge forklaringene via en tv-skjerm fra et eget rom.

- Han aksepterte å sitte på et eget rom. Han syntes ikke det var vanskelig når de ønsket det, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Reagerte Men Breivik reagerte mer på vennenes forklaringer, enn det han har gjort på andre forklaringer tidligere, forteller forsvareren.

- Mine kolleger som satt sammen med ham fortalte at han reagerte noe mer i dag enn det vi har registret tidligere. Han hadde også flere kommentarer til det de fortalte enn det han har hatt tidligere. Han syntes nok det var rart og kanskje også litt tøft å se de gamle vennene igjen, sier Lippestad.

Flere av vennene fortalte at de en stund var alvorlig bekymret for Breivik. De opplevde at han gjennomgikk en isolasjonsprosess , stengte seg inne og bare spilte dataspill.

- Det var litt som han hadde mistet livsgnist. Jeg trodde han hadde gått inn i en dyp depresjon, eller blitt homofil og ikke torde å stå fram med det, sa en 33 år gammel venn  som også fortalte at de var opptatt av å hjelpe Breivik.

- Jeg har aldri vært deprimert noen gang, sa den terrortiltalte etter dette i retten.

Han hevdet at han aldri har vært så sosial og hardtarbeidende som da han bodde hos moren - perioden da vennene mener han nådde bunnen av sin isolasjon.

- Sosial på nettet - Jeg var sosial på nettet, forklarte han - og hevdet at vennene hadde mye av sin oppfatning av hendelsene i perioden på grunn av at han opererte med dekkhistorier.

- Alle rundt meg skulle tro jeg hadde spilleproblemer, så det er forståelig at mange oppfattet det slik, sa han.

- Breivik så seg nødt til å lyve for vennene for å dekke over det han egentlig holdt på med. Som han selv sa: «Jeg kunne ikke si at jeg leide en gård for å lage en bombe. Jeg måtte si at jeg skulle bli sukkerbonde.» Det var det de trodde på og det sier jo også litt, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad.