Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik tjener bedre som fange enn som forretningsmann

I fengsel tjener Anders Behring Breivik opptil 55 kroner dagen. Det er mer enn han de siste åra har klart utenfor murene.

MAGERT: Breivik liker kanskje Lacoste, men med inntekta han legger for en dag er det ikke mange plagg han får kjøpt. Her er terroristen avbildet på fra et fengslingsmøtet,
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MAGERT: Breivik liker kanskje Lacoste, men med inntekta han legger for en dag er det ikke mange plagg han får kjøpt. Her er terroristen avbildet på fra et fengslingsmøtet, Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen har trolig levd fra hånd til munn i flere år. I fjor er han oppført med en inntekt på 1236 kroner.

Det er mer enn han har tjent de siste årene. 2007 er sist han er oppført med inntekt, og da står han registert med den nette sum av 5223 kroner. De påfølgende åra sto han registrert uten skattbar inntekt.

Fengselsinnsatte får maksimalt utbetalt 20.075 kroner i året i dagpenger.

- Alle får utbetalt dagpenger. Det gjelder også Breivik, sier fungerende ekspedisjonssjef Andreas Skulberg i Justisdepartementet til Dagbladet.

Kan ikke tjene maks Formålet med dagpengene er å finansiere de innsattes behov for toalettsaker og eventuell tobakk. Maksimalt utbetales 55 kroner dagen, 365 dager i året.

- Men dette beløpet er aktivitetsbetinget, det vil si at man er i jobb, utdanning, behandling eller i et program, sier Skulberg.

Breivik er varetektsfange - og sitter på i en islolatavdeling ved Ila landsfengsel. Dermed har han heller ingen mulighet til å oppfylle aktivitetsplikten.

- Beløpet han får er derfor lavere. I likhet med andre i varetekt får han 40 kroner pr dag, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.

Bedre enn null Uten å oppfylle aktivitetsplikten kan Breivik opparbeide seg maksimalt 14600 kroner i løpet av et år, skattefritt.

I lys av hva man så langt vet om Breiviks finanser de seinere år, er det mer enn hva han selv har klart å opparbeide av lønnsinntekt.

Den finansielle virkeligheten før terroristen ble pågrepet, står i grell kontrast til bildet Breivik forsøkte å tegne av seg selv som vellykket forretningsmann.

Tappet kredittkort For å finansiere sine terrorplaner skal Breivik ha skaffet seg en rekke kredittkort. Ti kredittkort skal ha blitt tømt for maksimumsbeløpet.

Men i sitt manifest skryter terroristen av å ha tjent sin første million som 24-åring. Som Dagbladet tidligere har avslørt, er dette en livsløgn.

2002: Anders Behring Breivik på fest med medlemmer i Fpu. På dette tidspunktet jobbet han med telefonsalg i Oslo. Foto: Privat
2002: Anders Behring Breivik på fest med medlemmer i Fpu. På dette tidspunktet jobbet han med telefonsalg i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Breiviks selskap E-Commerce Group tapte 500 000 kroner på mislykkede børsspekulasjoner i 2005 og 2006. Da selskapet ble oppløst, gikk det i minus.

- Lånte av mamma Pengene Breivik skal ha spyttet inn i selskapet kom i hovedsak via lån fra hans mor, hevder VG. Ifølge avisa førte Breivik 600 000 kroner ut av selskapet sommeren 2006. Hvor pengene endte opp er uvisst.

Breivik hevder i manifestet at han plasserte penger i utenlandske skatteparadis. Dette har politiet tilbakevist.

Breiviks plan om å skaffe til veie 25 millioner kroner for distribusjon av manifestet via en internasjonal bevegelse, ser ikke ut til å ha hatt rot i virkeligheten på noe som helst tidspunkt.

Nullinntekt Historiske skattesøk Dagbladet har gjort, viser at Breivik i 2000 tjente drøyt 273 000 kroner. Året etter tjente han hundre tusen mindre - 171 100 kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv har han aldri oversteget inntekten fra 2000.

I åra som fulgte hadde han en rekke år med null kroner i inntekt.

I 2010 hadde Breivik langt framskredne planer om terroraksjoner. Mot slutten av året begynte han å gjøre de første innjøpene som var nødvendig for å lage ei bombe.

På gården han leide på Åsta rant Breiviks knappe midler ut. Med unntak av kredittkortsvindel er det lite eller ingen inntekter å spore.

Feil på feil Så mange lukrative jobber ser det heller ikke ut til å ha vært i Breiviks liv.

I manifestet kommer Breivik med detaljerte påstander om hva han skal ha gjort mellom 1997 og 2003, da han i virkeligheten jobbet med telefonsalg:

• Fra 1997 til 1999 oppgir han at han var «Corporate customer care rep» for Telia Norway.
• Fra 1998 til 1999 oppgir han at han var direktør i Behring & Kerner Marketing DA.
• Fra 1999 til 2000 oppgir han at han var gruppeleder for kundeservice hos Enitel.
• Fra 2000 til 2001 hevder han å være direktør i Media Group AS, som drev med reklameboards.
• Fra 2001 til 2003 oppgir han at han var «supervisor/internal advisor» i Bankia Bank ASA og kundeservicerepresentativ i samme bedrift.

Ikke noe av dette viser seg å stemme.

Selvskryt Som Dagbladet har avdekket hadde han ingen lysende karriere som investor. I stedet jobbet han som telefonselger av vinkalendere og manneblader, og jobbet med barn på Tusenfryd og som avisbud.

DAGPENGER: Ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila får Breivik utbetalt 40 kroner pr dag mens han sitter i varetekt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DAGPENGER: Ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila får Breivik utbetalt 40 kroner pr dag mens han sitter i varetekt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

På nettsteder har Breivik fortalt om rikmansdrømmen. I manifestet skryter han av å ha brukt seks millioner kroner i terrorplanlegginga. Slike summer ser det ut til at han aldri har vært i nærheten av, kun drømt om.

I stedet ble den mislykkede finansmannen terrorist.

Les også: Slik skaffet han seg sin enmannshær.

TOALETTSAKER: Fungerende ekspedisjonssjef Andreas Skulberg i Justisdepartementet understreker at fangenes dagpenger skal gå til toalettsaker og andre nødvendigheter. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
TOALETTSAKER: Fungerende ekspedisjonssjef Andreas Skulberg i Justisdepartementet understreker at fangenes dagpenger skal gå til toalettsaker og andre nødvendigheter. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!