Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til retten

- Han har en annen virkelighetsoppfatning, sier hans forsvarer Geir Lippestad.

TRODDE HAN VILLE BLI SKUTT: - Han har en annen virkelighetsoppfatning enn oss andre, sier forsvarsadvokaten geir Lippestad. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
TRODDE HAN VILLE BLI SKUTT: - Han har en annen virkelighetsoppfatning enn oss andre, sier forsvarsadvokaten geir Lippestad. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lippestad sier til NRK at Anders Behring Breivik (32) ikke var overrasket over kjennelsen som lød på åtte ukers varetekt.

- Det var som ventet. Han tok det med ro, sier han.

Breivik skal heller ikke ha blitt overrasket over den store folkemengden som møtte ham utenfor tinghuset i Oslo. Han ankom fengslingsmøtet i Oslo tinghus ved 13.30-tiden i dag i en kortesje på tre biler.

- En annen virkelighetsoppfatning En time senere var møtet over, og Behring Breivik forlot tinghuset sammen med politieskorte.

- Han har en annen virkelighetsoppfatning enn andre mennesker. Han sa til meg flere ganger i løpet av dagen at han regnet med å bli skutt. Han forventet at det var en slik stemning utenfor Tinghuset, sier Lippestad.
 
Utenfor tinghuset hadde Alexander (24) ventet i flere timer før fengslingsmøtet hadde begynt, fast bestemt på å vise Breivik sin avsky og sitts inne.

«Jævla landssviker» Da kortesjen nærmet seg hyttet han knyttneven og rekte fingeren mot en bil han trodde siktede befant seg i - og forsøkte å åpne ene bildøren i fart, mens han ropte «jævla landssviker», «morder» og «alt for Norge».

Alexander, som selv er medlem av AUF, var ikke på Utøya da Breivik skjøt og drepte minst 68 ungdommer på fredag, men har venner blant de drepte og sårede.

- Jeg håper han får maksimum straff. Jeg vil heller dø enn at han slipper billig unna. Jeg både tror og håper at disse terrorhandlingene skaper en ny norsk lov for slike tilfeller, som rammer gjerningsmannen hardere, sier Alexander til Dagbladet.

- Tror tortur er vanlig Lippestad fortalte også til NRK at Breiviks oppfatning av det norske rettsystemet er fjernt fra virkeligheten.

- Han har en annen oppfatning av hvordan det å sitte i fengsel er enn det som er virkeligheten, så han opplever ting veldig annerledes enn det vi vanlige ville gjort, for å si det sånn, sier Lippestad.

Blant annet har Breivik en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler, ifølge advokaten.

Lippestad håper at sakkyndige vil oppnevnes så raskt som mulig.

- Politiet og jeg skal forhåpentligvis finne to sakkyndige som skal jobbe videre med saken, sier forsvareren.

KORTESJE: Anders Behring Breivik ble fraktet til fengslingsmøtet i en kortesje på tre biler.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KORTESJE: Anders Behring Breivik ble fraktet til fengslingsmøtet i en kortesje på tre biler. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Blant det som skal vurderes, er om Breivik er strafferettslig tilregnelig.

Breivik ble i dag varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud, samt satt i full isolasjon i fire uker. Han kan holdes varetektsfengslet fram til 26. september før han må framstilles for fengsling igjen.

- Ville gi et sterkt signal Tingrettsdommer Kim Heger leste opp kjennelsen i Oslo tinghus klokka 15.15 i ettermiddag.

- Retten finner at sikten med skjellig grunn kan mistenkes for terrorhandlingene. Retten viser til at siktede i politiavhør har erkjent bombingen i blant annet Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya, sier Heger.

- Til tross for at siktede har erkjent de faktiske forhold, har han ikke erkjent straffskyld.  Han mener at han måtte redde Norge og Vest-Europa fra kulturmarxistene og en muslimsk overtakelse, siterer Heger fra siktedes forklaring.

- Motivet var å gi et sterkt signal til folket. Han ville påføre Arbeiderpartiet et størst mulig tap, og å strupe fremtidig rekruttering til Arbeiderpartiet.

UTØYA: Anders Behrling Breivik har innrømmet de faktiske forhold etter bombingen i oslo og massakren på Utøya men erkjenner ikke straffeskyld. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
UTØYA: Anders Behrling Breivik har innrømmet de faktiske forhold etter bombingen i oslo og massakren på Utøya men erkjenner ikke straffeskyld. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer