TRODDE HAN SKULLE BLI HENRETTET: Anders Behring Breivik så for seg at han ville bli henrettet. I stedet ligger det an til at han kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
TRODDE HAN SKULLE BLI HENRETTET: Anders Behring Breivik så for seg at han ville bli henrettet. I stedet ligger det an til at han kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Breivik trodde han skulle få dødsstraff eller en medalje

Trodde han ville bli straffet med døden, fordi han tror han er i en krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Anders Behring Breivik ble pågrepet 22. juli trodde han skulle få dødsstraff eller medalje.

Det opplyser hans forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra.

Måtte forklare - Han så for seg to alternativer, at han skulle få dødsstraff eller en medalje for det han hadde gjort, sier Vibeke Hein Bæra.

- Han tror ikke det lenger, men han er overrasket over det. Han ser på seg selv som en kriger, og i krig er det dødsstraff. Han så for seg at han kunne blitt henrettet, på samme måte som enkelte nazister ble drept etter andre verdenskrig, sier Geir Lippestad.

Lippestad sier Breivik ikke har denne oppfatningen lenger.

- Jeg har forklart ham det ikke er dødsstraff eller medaljer i det norske rettssystemet. I det første møtet jeg hadde med ham forklarte jeg ham at det ikke var et aktuelt scenario, og det skjønte han.

Enten eller Dødsstraff eller medalje-tankegangen ser ut til å være typisk for hvordan Breivik resonnerer.  Dagbladet kjenner innholdet i både sakkyndigerapporten og en rekke politiavhør, og Breivik legger ofte fram ulike scenarioer med enten eller-utfall som er gjensidig utelukkende. Han har blant annet gitt uttrykk for at han i framtiden enten vil bli sett på som en helt eller et monster.

Det er fra tidligere kjent at Breivik trodde han skulle bli henrettet av politiet allerede på Utøya. Ifølge Breiviks egen forklaring i politiavhør sa han blant annet følgende da han ble ført inn i et bygg på Utøya like etter at han ble pågrepet:

- På vei opp til andre etasje sa jeg at «hvis du skal henrette meg, kan du like godt gjøre det i første etasje».

Fryktet lynsjing Massedrapsmannen trodde også at de pårørende til ungdommene han hadde massakrert sto klare på landsiden for å lynsje ham, og han regnet sjansene for å overleve som veldig små om han ble fraktet dit i båt av politiet.

Han har også forklart at han  fryktet å bli drept på vei til politihuset, og ifølge manifestet forventet han et attentat om han skulle bli framstilt for retten.

De sakkyndige psykiaterne mener Breivik har alvorlige vrangforestillinger og at han lider av paranoid schizofreni.