PÅ VEI: Politiets beredskapstropp, Delta, på vei mot Utøya. De ankom øya klokka 18.25, og pågrep Breivik klokka 18.27. Foto: Reuters/Scanpix
PÅ VEI: Politiets beredskapstropp, Delta, på vei mot Utøya. De ankom øya klokka 18.25, og pågrep Breivik klokka 18.27. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Breivik trodde politiet skulle komme før

Ifølge sin forsvarer beregnet terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) politiets utrykningstid til Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har fått kritikk etter Utøya-aksjonen 22. juli.

Dagbladet kan i dag avdekke at Anders Behring Breivik selv hadde forventet å bli pågrepet raskere. Det har han forklart i politiavhør.

Lederen for politiets beredskapstropp, Delta, sier det var krevende minutter da de ankom landsiden ved Utøya, Storøya, klokka 18.04 fredag 22. juli.

Da de tungt bevæpnende tjenestemennene kom til stedet, var det bare én gummibåt tilgjengelig.

- Beredskapstroppen ankom på avtalt oppmøtested der man hadde fått beskjed om at det var båter tilgjengelig, sier Anders Snortheimsmoen til Dagbladet.

- Sett i ettertid, kunne man valgt andre løsninger?

- Det hadde sin naturlige forklaring at det ikke lå båter der, men man forventer at det er båter tilgjengelig som det er naturlig å bruke.

- Burde det vært bedre båter tilgjengelig for beredskapstroppen?

- Man må se helhetsbildet. Tjenestemennene som var på brygga da vi kom, hadde sendt båter mot Storøya der vi var. Selvfølgelig håper man at det ligger båter når vi kommer. Men det var for eksempel problemer med at sambandet var nede. Beredskapstroppen hadde tilgang på både analogt og digitalt samband, men vi hadde problemer med å få kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt, svarer Snortheimsmoen.

Åtte tjenestemenn fra beredskapstroppen, og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud, gikk om bord i gummibåten klokka 18.09. Politibetjent Håkon Hval førte båten.

Havarerte Den fikk motorstopp etter bare 200-300 meter.

- Jeg opplever total hjelpeløshet, maktesløshet og frustrasjon over at i utgangspunktet enkle ting som fungerer ellers, på akkurat dette tidspunktet skal streike, sier Hval til fagbladet Politiforum.

I ettertid mener han båten skulle ha tålt belastningen.

- Båten er litt tung, men den brukes i dykkerøyemed, og tåler mye. Den tar ti personer, så dette skal ikke være noe problem, sier Hval.

DELTA-LEDER: Leder for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, sier at de «søker det optimale, men på veien lever man med det akseptable». Foto: Politiet
DELTA-LEDER: Leder for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, sier at de «søker det optimale, men på veien lever man med det akseptable». Foto: Politiet Vis mer

Anders Snortheimsmoen sier dette om øyeblikket da gummibåten havarerte:

- Mine mannskaper hadde hovedfokus å få kontakt med andre båter som kunne bistå. De skulle ut til Utøya! Det er mye man kan tenke i ettertid, men det er logisk at flest mulig av tjenestemennene ville komme seg over til øya. Det var primæroppgaven til dem som var er. Når jeg i ettertid ser bildene av at motoren stopper, ser jeg også kampviljen til guttene som driver dem framover. Det er ikke frustrasjon, men de vil få kontakt med båter som de kan bruke for å komme seg videre med, sier Snortheimsmoen.

Etter havariet ble sivile båter re rekvirert, og tok beredskapstroppen til øya. De ankom klokka 18.25. To minutter seinere pågrep de Anders Behring Breivik.

- Trodde politiet kom før Beredskapstroppen var i Oslo sentrum for å søke gjennom bomberuinene da meldingen om skyting på Utøya kom. Ifølge Snortheimsmoen fikk de første melding klokka 17.30.

Breivik hadde ifølge sin forsvarer, advokat Geir Lippestad, beregnet hvor lang utrykningstid politiet hadde.

- Han trodde at politiet skulle komme før. Han hadde på forhånd regnet ut vanlig utrykningstid fra Oslo, hvor lang tid politiet brukte på å komme seg til Utøya på en eller annen måte, sier Lippestad.

Videobilder viser at beredskapstroppen ankommer Utvika camping klokka 18.04. Der snur de, og kjører 3,8 kilometer til Storøya. Avstanden fra Storøya til Utøya er 3,64 kilometer. Fra Utvika camping til Utøya bare 675 meter.

Kritikken - Var Storøya det riktige utgangsstedet for aksjonen?

- Ja, taktisk sett det riktige. Begrunnelsen er beliggenheten i forhold til utsyn fra Utøya - motstanders antatte kapasitet - og det var godt egnet for å etablere mottak av redningspersonell og andre ressurser, mener Snortheimsmoen.

- Er det noe du føler er urettferdig med kritikken som er kommet? Og hvordan oppleves den?

- Vi på beredskapstroppen forholder oss til enhver tid til faktiske situasjonen vi står overfor, og kan ikke tenke på hva hvis eller hva om. Spørsmål rundt vår innsats er helt greit og naturlig i denne type saker, men må som tidligere nevnt baseres på det til enhver tid reelle situasjonsbildet, sier Snortheimsmoen.

- Beredskapstroppen har tradisjon for å være kritiske og kravstore i forhold til kvalitet og nivå på egen innsats, så også i denne saken. Vi er også ydmyke i forhold til at i en slik situasjon vil det alltid bli gjort vurderinger, eller tatt avgjørelser, som i etter tid kunne vært annerledes. For beredskapstroppen er dette viktig å ha med seg for å sørge for stadig framgang og utvikling - man søker det optimale, men på veien lever man med det akseptable, sier Snortheimsmoen.

BÅTFØRER: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
BÅTFØRER: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer